Închide

Amendată cu milioane de euro, o firmă din Cluj dă Consiliul Concurenței în judecată. „Au fost necesare asocieri între jucătorii din piață”

Economie by Actual de Cluj - ian. 09, 2018 0 951

Compania clujeană Energobit anunță că va contesta în instanță amenda de milioane de euro primită de la Consiliul Concurenței după ce instituția a constatat nereguli în organizarea a două licitații.

„EnergoBit S.A. se consideră nevinovată și va contesta în instanță amenda aplicată de Consiliul Concurenței în cadrul investigației ce a avut ca obiect licitații pentru echipamente de măsurarea energiei electrice”, anunță compania.

În doi ani cât a durat investigația, EnergoBit a furnizat toate informațiile solicitate și se consideră nedreptățită. „În primul rând dorim să subliniem că în analiza sa, Consiliul Concurenței nu a ținut cont de faptul că, spre deosebire de celelalte societăți investigate, EnergoBit S.A. nu este un producător de contoare și echipamente de măsurare, ci doar un furnizor și integrator de soluții, participarea la licitațiile pentru echipamente de măsurarea energiei electrice
depinzând în mod esențial de tipurile de contoare și capacitățile de producție ale furnizorilor externi. De asemenea, Consiliul Concurenței nu a ținut cont de faptul că EnergoBit S.A. nu ar fi avut niciun interes să intre în astfel de înțelegeri neconcurențiale, riscându-și reputația, în condițiile în care cifra de afaceri generată de comercializarea contoarelor electrice reprezintă un procent extrem de scăzut (aprox. 5%) din cifra de afaceri a societății”, explică firma din Cluj într-un comunicat de presă. „În al doilea rând, Consiliul Concurenței nu a ținut cont de specificitatea pieței de contoare şi echipamente conexe pentru măsurarea energiei electrice din România. Gradul de tehnicitate
și complexitate ridicat al proiectelor solicitate de distribuitorii de energie electrică, aspect reținut inclusiv de Consiliul Concurenței în raportul său, a condus în mod firesc la situații în care doar anumite produse îndeplineau cerințele tehnice, fiind necesare asocieri între jucătorii din piață”. În plus, susțin reprezentanții companiei în comunicatul de presă, la baza investigației se află doar declarații ale AEM SA, liderul pieței de contoare și echipamente conexe din Romania, cu o cota de aproximativ 70% din piață, care a obținut astfel din partea Consiliului Concurenței imunitate totală la amendă. „Suntem surprinși de faptul că autoritatea de concurență, contrar reglementărilor secundare referitoare la politica de clemență și jurisprudenței europene, care cer probe clare și precise, a renunțat la sancționarea celui mai important jucător din piață, acceptând simplele declarații/relatări din
memorie ale reprezentanților acestei societăți drept probe ale unui pretins comportament anticoncurențial al celorlalți jucători. Astfel putem concluziona că AEM S.A. prin demersul său încearcă de fapt să limiteze capacitatea de ofertare a celorlalți competitori pe piața echipamentelor de măsurarea energiei electrice din Romania, urmărind eliminarea concurenței”.

Amintim, Consiliul Concurenței a amendat cu 73 milioane de lei șase companii pentru trucarea unor licitații pentru contoare electrice. Între ele, Energobit SA Cluj-Napoca, amendată cu 2,83 milioane de lei. „În cadrul investigaţiei, declanșată în septembrie 2015, Consiliul Concurenţei a constatat că AEM  SA, Energobit SA, Elster Rometrics SRL, Landis+Gyr AG și Ecro SRL au participat la o înţelegere pentru împărţirea unor licitaţii publice organizate de operatorii reţelelor de distribuţie a  energiei electrice, cum sunt EON, ENEL, CEZ, Electrica S.A. Companiile au stabilit modul în care  urmau să participe la licitaţii astfel încât să nu se suprapună şi fiecare dintre participanţi să câştige  contracte de furnizare de echipamente cu eforturi minime.  Efectele înţelegerilor anticoncurenţiale au condus la cresterea artificială a preturilor de achiziție  pentru respectivele echipamente, costurile suplimentare fiind translatate către consumatorii finali  care plăteau facturi mai mari pentru energia electrică”, a explicat Consiliul Concurenței.

Citește și:

Consiliul Concurenței: posibilă trucare de licitații la Transelectrica, sunt implicate firme din Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu