Închide

Aiton e noul loc din ce în ce mai preferat pentru locuire cu multe exemple de case „Așa DA”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 10, 2021 1 4088

Peste 120 de certificate de urbanism a eliberat Consiliul Județean anul acesta pentru terenuri din comuna Aiton unde diferiți beneficiari doresc să construiască locuințe. La ședința de Comisiei de Urbanism din 9 iunie, specialiștii au discutat trei proiecte pentru edificarea unor locuințe în comună. Două pe proprietăți private și unul pe un teren concesionat de Primăriea comunei în ideea de a convinge tinerii să se mute în localitate. Toate au fost aprobate, iar unul a fost felicitat în mod special.

 

Din cele trei locuințe, toate propuse în localitatea Rediu din comuna Aiton, una a fost apreciată în mod particular pentru partea de arhitectură și avizată fără nicio problemă. Ea s-a propus în localitatea Rediu, pe o parcelă mai mică de 900 de metri, cât e suprafața minimă pe care se pot construi locuințe în comuna Aiton (1000 de metri strandard, cu o mică derogare). Parcela are 844 mp.

Chiar Alin Tișe, președintele CJ Cluj, cel care a prezidat ședința a ținut să spună că, deși nu e specialist, apreciază foarte mult propunerea și a declarat locuința ca una simpatică. „Îmi place că nu ați exagerat și să ați făcut doar ce ați putut pe parcelă”, a spus Tișe.

Salanță a arătat că Aiton merită o vizită pe teren arătând că există tot mai multe exemple de case frumoase edificate în respectiva zonă. „Va avea și transport în comun din municipiu, deci este și mai bine pentru zonă”, a adăugat Tișe.

Proiectul casei apreciate de comisie a fost semnat de Iar Doi, coodonat de arhitectul Ștefan Marina și desenat de arhitectul Robert Iozsa.

La primul proiect care a vizat un studiu de oportunitate intruducerea în intravilan a unei parcele de teren (lipită de actualul intravilan) tocmai pentru ca o nepoată a beneficiarului să își poată construi și ea o locuință în comună, arhitectul șef al județului, Cladiu Salanță, a ținut să spună că există deja o tendință de construire masivă de locuințe în zona Aiton și că deja de la începutul anului s-au eliberat la nivelul Consiliului Județean peste 120 de certificate de urbanism în această zonă.

Studiu de oportunitate pentru elaborare Plan Urbanistic Zonal – extindere intravilan (trup 1.5) în vederea construirii unei case cu o anexă gospodărească în localitatea Rediu din comuna Aiton a fost elaborat de Linie Punct și coordonat de arhitecta Corina Moldovan. El a fost avizat de comisie. Președintele Tișe a dat chiar cuvântul beneficiarei, despre care a fost informat că e prezentă la ședință. Aceasta a confirmat că dorește să își facă o casă în comună.

 

 

Un alt proiect al unei locuințe dorite tot în localitatea Rediu din comuna Aiton care a fost supus atenției comisiei de urbanism a Județului a fost întocmit de Beletage, semnat de arhitectul Mircea Purdea și prezentat de arhitectul Marius Tărău. Respectiva casă e propusă pe un teren concesionat de la Primăriei tinerilor pentru a-și construi locuințe. Cei din comisie au dorit să vadă exact cum va arăta casă, însă arhitectul i-a informat că biroul lor a fost contractat doar pentru partea de urbanism a proiectului. El a ținut să spună că, oricum, în faza de autorizare vor apărea randări cu locuința. Comisia l-a pus să detalieze exact materialele care se vor folosi, arătând că, după respectivele completări va fi emis și avizul favorabil.

 

Primăria din comuna Aiton a concesionat mai multe terenuri tinerilor pentru a-și construi locuințe. La finalului lui 2019, oficialii de la Primărie spuneau că își doresc mai mulți locuitori în comună (care avea 1100 de locuitori), venituri mai mari la bugetul local și case model, și mizau că acest lucru se va întâmpla, mai ales că din Cluj-Napoca (zona Borhanci) sunt doar 12-13 kilometri până în comună.

Detalii: Concurență de la țară pentru cartierul model Sopor pregătit la Cluj în premieră națională

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.