Concurență de la țară pentru cartierul model Sopor pregătit la Cluj în premieră națională
ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 28, 2019 0 4923
Cartiere mai mici unde să îți placă să locuiești au început să fie pregătite și de comunele clujene pentru a atrage prin calitate populație tânără.
Există șanse mari ca până să se facă cartierul Sopor pregătit de Primăria lui Boc ca un demers unic la nivel național și prin concurs de soluții, în mediul rural din Cluj să apară zece cartiere mai mici, dar dezvoltate după aceleași principii. Astfel de dezvoltări se pregătesc în comuna Săndulești care vrea să facă și un cartier de grădini în cercuri ca în Danemarca.
El a mai spus că în prezent Primăria pregătește caietul de sarcini pentru a lansa o licitație de concesionare a parcelelor din viitorul cartier de la Copăceni. „Nu ne grăbim, vrem să iasă totul ca la carte. Avem 400 de cereri pentru cele 69 de parcele, de aceea trebuie să facem licitație. Prețul în zonă al terenurilor este de 15 euro metrul pătrat. Încă nu am stabilit prețurile de la licitație”, a mai spus primarul din Săndulești.
PUZ-ul din Copăceni a ajuns la faza de avizare în Comisa de Urbanism a județului Cluj dar a fost deja dat ca exemplu de bune practici de către arhitectul șef al județului.
„Asta este direcția pe care cred că ar trebui să o abordăm, îmbunătățim, îmbrățișăm pentru o nouă locuire la sat. Așa tebuie făcute dezvoltările din mediul rural, ca un spațiu pentru comunitate și nu o împărtțre topografică bazată pe maximul de ocupare posibilă. Exemplul este cel din satul Copăceni, unde s-a propus planificarea unei dezvoltări a comunității prin intermediul unor terenuri pentru locuințe ce urmează a fi concesionate/atribuite. Discutăm de parcele de minim 900 mp, spații verzi dedicate, zone dedicate pentru servicii și bineînțeles infrastructură. Mai pregătim și alte surprize în direcția concursurilor de soluții pentru spațiul public de la țară”, spune ahitectul șef al județului, Claudiu Salanță.
La nivelul Consiliului Județean, comisia de urbanism face eforturi pentru a învăța comunele din județ să respecte și să încurajeze specificul local dar și dezvoltările care să asigure calitate pentru viitorii locuitori. De cel puţin doi ani de zile nu se mai autorizează în comunele clujene case urbane sau case care nu au nimic în comun cu tradiţia sau cu specificul zonei unde se doreşte edificarea lor. Pentru un plus de rigoare s-a încercat rescrierea regulamentelor de urbanism din comune şi transpunerea în acestea a prevederilor din Ghidul de Arhitectură pentru încadrarea în specificul local din mediul rural făcut de arhitecţii clujeni printr-un demers susţinut de Ordinul Arhitecţilor din România.
În cazul proiectelor de locuințe de la țară se solicită la Județ încadrarea în specificul local printr-un studiu care trebuie făcut de proiectanți prin apel la Ghidul elaborat de Odinul Arhitecților pentru Dealurile Clujului. La nivelul Consiliului Judeţean se asigură și audienţe în care proiectanţii pot veni cu clienţii ca să-i lămurească asupra a ceea ce pot edifica în satele din Cluj dar se respectă și ghidurile de arhitectură pentru mediul rual.
Vezi și:
Casa de la ţară. Ce face administraţia din Cluj ca să împuţineze casele urâte şi proaste din mediul rural
Sursă foto: Biroul Proiectare Raum