Închide

Director la Banca Transilvania despre Startup Nation, la Cluj, după ce a verificat dosarele viitorilor întreprinzători: am ajuns la tot felul de caracatițe

EconomieTop News by Mihai Prodan - dec. 07, 2017 1 1851

Un director adjunct de la una dintre cele trei bănci care finanțează programul guvernamental Startup Nation dezvăluie la Cluj despre cum banca a găsit sute de dosare în care beneficiarii habar nu aveau de acte, ori, ca să-i folosim cuvintele, „tot felul de caracatițe”, grupuri de firme cu același beneficiar.

Dragoș Ungureanu e director adjunct comercial la Banca Transilvania, divizia pentru IMM-uri, și s-a ocupat în această calitate, direct, de sute de aplicații dintre cele 4.000 finanțate de bancă – adică jumătate din totalul de 8.700. A analizat 2.500 de discuții ca să afle că vreo 200 dintre beneficiari erau „niște pafariști, niște săgeți, n-aveau habar despre ce se întâmplă”. „În afară de semnătura pe document nu mai recunoșteau absolut nimic”, spune el.

I-am cerut să detalieze și spune că banca a avut situații în țară în care a găsit grupuri de 10-15 firme care aveau același beneficiar real, un consultant care le-a scris, le-a aprobat pe toate și a pus în hârtii alți beneficiari, care nu știau nimic despre aplicație ori, de exemplu, măcar obiectul de activitate al viitoarei firme. „Dosarul ajungea la bancă, beneficiarul cerea bani să achiziționeze bunurile, de firmă se ocupa de fapt altă persoană, beneficiarul real pe care-l găsești când faci conexiuni, banca face verificări în baze de date, legi niște persoane după CNP, CUI, apar undeva; iar deasupra tuturor e o persoană care le coordonează. Am ajuns la astfel de situații – fie un consultant sau o firmă mai mare care voia să dezvolte niște activități. Unul cumpăra un frigider, altul aparate de înghețată, altul dube – dar aveau o singură activitate împărțită pe, cum le spunem noi, centre de profit, coordonate de un singur om. Le-am identificat stând de vorbă cu oamenii. Programul a fost făcut pentru oameni aflați la început de drum,  care au văzut un viitor în ceea ce fac, nu pentru cineva care vrea să fenteze sistemul. Am avut firme mutau angajații pe firma nouă care era startup și unde ar fi plătit statul salariile 12 luni. Cumpăram echipamente care-mi trebuiau mie, iar lor le plăteam salariul din cei 44.000 de la Startup Nation și scăpam de sarcina salariilor. În program sunt trei feluri de persoane – există oameni care vor să facă niște lucruri, sunt alții care gândesc poate prea mult și sunt mai sceptici deși au fost prezenți, au semnat un acord de finanțare, și erau alții puși pe treabă imediat ce se dă drumul. Când vezi grabă, nasul spune că trebuie să investighezi. Ne uităm și pe planul de afaceri. Interesul meu e să ajut firma, să crească, pentru mine ca bancă e o relație de durată. Decât să dau un credit într-o zi am stat două zile, am citit, m-am uitat,  am avut situații la care am ajuns la tot felul de caracatițe”.

actualdecluj.ro a vorbit Dragoș Ungureanu la prima întâlnire cu câștigătorii proiectelor finanțate prin Startup Nation din Cluj și județele limitrofe, la Cluj Hub – în sală au fost câteva zeci de persoane.

Prin intermediul programului Start-Up Nation 2017, statul, prin Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreptrenoriat, s-a angajat să acorde fonduri nerambursabile de până la 200.000 de lei pentru fiecare afacere câștigătoare. Sunt vizate microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii din întreaga țară, înființate după 30 ianuarie 2017. Clujul e județul din țară cu cei mai mulți antreprenori finanțați prin acest program, la mică distanță de București.

“Felicitări Clujului, e extrem de aproape de București”, a remarcat ministrul într-o conferință de presă în vară, când a anunțat cifrele după etapa de înscrieri. “Și modul în care am fost primiți la Cluj – am avut o sală arhiplină de tineri și am insistat să promovăm programul și în acea zonă a dat rezultate. Din punctul meu de vedere, am mai spus, Clujul e un oraș cu plan uriaș în cercetare, inovare și creare de ecosisteme pentru startup-uri”.

Citește și:

Startup Nation după înscrieri. Ministrul Lauffer: “Felicitări Clujului, e un oraș cu potențial uriaș în cercetare, inovare și creare de ecosisteme pentru startup-uri”

Un comentariu

  1. Caracatite, sageti? Asta e limbaj de interlop, nu de bancher platit cu sume importante de catre cea mai reputabila banca din Romania. Acest individ incearca sa acrediteze idea ca programul Start Up este un esec si aplicantii sunt impostori. Este cel putin regretabil daca nu chiar rusinoasa o astefel de atitudine in conditiile in care costul creditului punte pe care il ofera, se ridica la 15000 lei cu toate comisioanele bancii si cu zero risc pentru aceasta.

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare