Adio dar renegociem. S-a reluat cumpărarea cinematografului Favorit pe o nouă ofertă
ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 27, 2016 0 514
Primăria a acceptat din nou să intre la negocieri cu TI Trust Invest pentru achiziționarea cinematografului Favorit, imobil scos la vânzare anul acesta de societate pentru care s-a mai purtat o negociere finalizată cu refuzul proprietarilor de a scădea din preț și cu votul Consiliul Local împotriva cumpărării sălii. Inițial TI Trust Invest a cerut 380.000 pe cinematograf. Ba mai mult, chiriașul din acest spațiu care organizează evenimente la Favorit, Claudiu Mărginean, s-a lăudat că a adus și un cumpărător la respectivul preț. Chiar și așa, în septembrie, societatea a făcut o nouă ofertă primăriei, 345.000 de euro, cu condiția preluării chiriașului a cărui contract expiră în 2020.
Adio Favorit la primărie! Chiriaș: “Eu le-a dat clujenilor o sală gratis și am găsit și un cumpărător. Ungurii o voiau pentru ei, de aceea au băgat administrația s-o cumpere”!
Consilierii locali au votat la ședința extraordinară din 23 septembrie să reintre în negocieri, prin exercitarea dreptului de preemțiune, pentru cumpărarea cinematografului Favorit.
Chiar dacă primăria a refuzat cumpărarea cu o ședință în urmă pentru că proprietarul a refuzat să lase din preț, edilul Emil Boc a explicat că preluarea respectivei săli la primărie este foarte impotantă deoarece este necesară dezvoltării Centrului de Artă Contemporană asumat ca proiect în dosarul de candidatură al Clujului la titlul de Capitală Culturală Europeană.
TI Trust Invest a făcut o nouă ofertă primăriei, să cumpere cinemaul la 345.000 euro cu condiția preluării contractului de locațiune încheiat pe cinci ani, din 23 februarie 2015 -23 februarie 2020 cu Claudiu Mărginean.
Viceprimarul Anna Horvath a precizat pentru Actualdecluj.ro că nouă ofertă făcută primăriei arată că societatea n-a putut vinde cinematograful la 380.000 de euro către un privat (așa cum se lăuda Claudiu Mărginean la primăriei). „Noi am spus atunci la negocieri, când oferta finală a fost 380.000 de euro, că în condițiile în care nu vor vinde la acest preț, sau dacă prețul va fi cu un euro mai mic, vom ataca contractul. Înseamnă că nu au putut vinde la acest preț și acum ne-au făcut o nouă ofertă. Aceasta poate însemna și că vor să vândă la un preț mai mic acest cinematograf. Noi vom intra oricum la negocieri. N-avem nicio problemă cu preluarea chiriașului. Doar cu prețul. Noi nu putem urca mai mult decât evaluarea pe care o avem pentru acest spațiu, 310.000 euro”, a spus Anna Horvath.
Achiziționarea cinematografului Favorit de către primăria a făcut obiectul primelor discuții publice la prima ședință de lucru a noului Consiliu Local, în luna iulie. Atunci administratorul societății TI Trust Invest îi acuza pe oficialii primăriei că tergiversează cumpărarea și negocierile, dar și că el nu e dispus să lase din preț, având în vedere că există un cumpărător dispus să dea pe fostul cinema, 380.000 de euro cu tot cu TVA.
În schimb, viceprimarul Anna Horvath acuza presiuni și amenințări din partea chiriașului din Favorit, Claudiu Mărginean, susținând că astfel de practici sunt incalificabile, mai ales că primăria și-a dovenit buna credință când a aprobat achiziția imobilului prin exercitarea dreptului de preemțiune, iar firma a fost cea care nu a depus toate documentele pentru finalizarea negocierii.
Când primăria vrea să cumpere un cinematograf se lasă cu scandal
La ședința din luna august, telenovela a continuat. Claudiu Mărginean a venit în fața consilierilor locali pentru a se disculpa și a-i convinge că afirmațiie viceprimarului UDMR sunt false.
La ședința din 1 septembrie, Mărginean a spus pentru Actualdecluj.ro că singura sa implicare în chestiunea legată de cinematograful Favorit a fost faptul că el l-a luat în chirie și a dat clujenilor o sală de spectacole gratis, dar și că el este cel care a găsit un cumpărător privat. “Eu le-a dat clujenilor o sală gratis și am găsit și un cumpărător. Nu înțeleg de ce s-a băgat primăria să țină tranzacția în loc și a dorit să cumpere acest cinematograf. Ungurii o voiau pentru ei, de aceea au băgat administrația s-o cumpere. O voiau pentru ei, asta a fost problema, să aibă și ei o sală de spectacole. Cumpărătorul pe care l-am găsit este o societatea privată, se va afla cine este. Oricum eu voiam să organizez o conferință de presă ca să arăt tuturor că n-am nimic de ascuns și că nu ameninț pe nimeni “, a spus Mărginean.
Despre acuzațiile lui Mărginean, că maghiarii își doresc o sală de evenimente, Anna Horvath spune că nu e nimic în neregulă dacă ar fi așa, mai ales că orașul nu are astfel de săli pentru evenimente sau pentru expoziții. „Primăria are cu ce investi în infrastructura culturală și este păcat ca această sală de cinema de tradiție a orașului să nu fie preluată și redată publicului pentru evenimente sau expoziții”, a adăugat Horvath.
Cel mai vechi cinematograf al Clujului, scos la mezat pentru jumătate de milion de euro
TI Trust Invest, firma care deține acum cinematograful (cumpărat de la persoane private care l-au obținut în urma proceselor de revendicare) este controlată de familia Căpușan, asociată cu Beniamin Fărăgău dar și cu Marius Hârț Foia. Porivit presei locale firma este cea care a vândut lacul Laguna Albastră (cumpărat de la primăria Agireșu) către omul de afaceri Ioan Tecar din Dej. Hârț-Foia este administrator al complexului Sun Garden Resort și a trecut și prin conducerea societății Clujana.
Cinematograful Favorit a fost deschis în 1910, o dată cu darea în folosință a palatului Urania în incinta căruia funcționa. Clădirea, construită în stil secession austriac de arhitectul Geza Kappeter, avea 17 apartamente, 10 spații comerciale și cinematograful cu 400 de locuri. În 1964 cinematograful Urania a fost rebotezat “23 august” iar după Revoluție a fost din nou rebotezat, cu denumirea cunoscută azi, “Favorit”.
În 2009 cinematograful a intrat în patrimoniul Primăriei Cluj-Napoca o dată cu alte trei cinematografe – Dacia din Mănăștur, Mărăști și Victoria, iar la începutul lui 2014 acesta a ajuns în patrimoniul unei firmei private, Trust Invest, după ce a fost retrocedat.
Fostul cinematograf Favorit a fost inclus și în dosarul de candidatură al orașului la titlul de Capitală Culturală Europeană, fiind gândit ca o sală-extensie a viitorului Centru de Artă Contemporană pe care și l-a asumat orașul ca proiect principal.
Vecinii salii de spectacole care funcționează în palatul Urania pe care o operează Mărginean spun că sunt tetorizați de muzică și zgomot și că autoritățile închid ochii la neregulile pe care respectivul chiariș le face.