Închide

Actrița Stela Popescu s-a stins din viață la 82 de ani. Rămâne cariera ei impresionantă

Uncategorized by Actual de Cluj - nov. 23, 2017 0 1055

Actrita Stela Popescu a fost gasita fara suflare, joi dupa-amiaza, in locuinta sa, anunta News.ro. Echipajul SMURD sosit la fata locului a constatat decesul. Stela Popescu ar fi implinit, luna viitoare, 82 de ani. Stela Popescu a fost una dintre cele mai cunoscute actrite ale Romaniei. De-a lungul celor peste 60 de ani de cariera, ea a jucat in peste 30 de filme si in sute de piese de teatru, ca actrita de revista si de comedie.

Din primele informatii, fiica adoptiva a actritei a sunat la 112, dupa ce a gasit-o pe Stela Popescu cazuta in holul casei, relateaza hotnews.ro.

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov a precizat ca la 112 a fost primit un apel de la o persoana care anunta „existenta unei persoane de sex feminin cu probleme respiratorii severe, in strada Alexandru Donici”. La fata locului au fost trimise doua echipaje SMURD (tip B si C), insa actrita era decedata, nemaiputand fi facute manevre de resuscitare.

La locuinta actritei s-a deplasat, pentru cercetari, si un echipaj de politie.

„Acum ma duc la ea acasa. Nu stiu ce se intampla. M-a sunat acum cinci minute Ursu Adrian. Vai de mine!”, a declarat partenerul de scena al Stelei Popescu, Alexandru Arsinel, pentru News.ro, plangand in hohote.

Stela Popescu s-a nascut la 21 decembrie 1935, in Orhei, Basarabia, intr-o familie de invatatori. In 1940, dupa invadarea Basarabiei de catre armata rusa, tatal ei, considerat „intelectual”, deci „dusman de clasa”, a fost deportat in Siberia, iar mama sa, impreuna cu fiica, s-a refugiat la Brasov.

In 1953, Stela Popescu a sustinut examenul de admitere la facultate si a fost repartizata la Facultatea de Limba Rusa „Maxim Gorki”, la care a renuntat dupa un an si jumatate, cand a intrat in echipa Teatrului Ministerului de Interne. In 1956 a fost admisa la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, iar in paralel a continuat sa sustina spectacole de teatru. La sfarsitul facultatii, a fost repartizata la Teatrul din Brasov, unde a sustinut si 400 de spectacole pe an.

Din 1963, a jucat la teatrul de Revista „Constantin Tanase” din Bucuresti, apoi s-a angajat la Teatrul de Comedie. Tot din 1963 a inceput lunga colaborare cu Radiodifuziunea Romana, urmata, mai tarziu, de cea cu Televiziunea Romana.

Stela Popescu a fost una dintre cele mai cunoscute actrite ale Romaniei. De-a lungul celor peste 60 de ani de cariera, ea a jucat in peste 30 de filme si in sute de piese de teatru, ca actrita de revista si de comedie.

Printre cele mai cunoscute filme in care a jucat Stela Popescu se numara „Nea Marin miliardar” (1979),  „Pe malul sting al Dunarii albastre” (1983), „Secretul lui Nemesis” (1987), „Sexy Harem Ada-Kaleh” (2001) si „Toata lumea din familia noastra” (2012).

Pe 7 februarie 2004, a primit din partea sefului statului Ordinul Meritul Cultural in grad de Comandor, categoria D – Arta Spectacolului, „in semn de apreciere a intregii activitatui si pentru daruirea si talentul interpretativ pus in slujba artei scenice si a spectacolului”.

Pe 10 septembrie 2013, regele Mihai I i-a conferit, prin fiica sa, principesa Margareta, decoratia „Nihil Sine Deo”. Pe 1 iunie 2017, a primit diploma de Cetatean de Onoare al Brasovului, oras in care a facut scoala si facultatea si a jucat in 400 de spectacole, ea declarand ca „daca in piept ai o inima ce tot arde, ramai tanar si la 90 de ani”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu