Închide

VIDEO Protestul din târgul de Crăciun. Clujenii au ieșit în stradă cu mesaj: „Toți pentru Justiție”

ActualitateTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - nov. 26, 2017 1 2631

E puțin trecut de ora 18.00, ora anunțată pentru protestul împotriva noilor legi ale Justiției. Piața Unirii, loc tradițional de proteste e transformată acum în Târg de Crăciun.  Plouă și din difuzoare se aude „Jingle Bells”, iar lângă bradul uriaș cu luminițe a apărut Bufonul care spune povești. În decor au apărut și primii protestatari – au „mănuși” cu mesaj: „Toți pentru justiție”.

 

Unul dintre protestatari dă tonul și cântă: „Suntem statul paralel/ Dragnea, nu ai loc în el!”

 

„Ne fură pe față și noi mâncăm portocale și ascultăm colinde”, spune un protestatar. „Şi aşteptăm cozonaci”, adaugă.

„Nu vrem să fim o nație de hoți!”, se scandează și, uneori, nemulțumirile protestatarilor acoperă colindele din difuzoare.

Numărul protestatarilor crește:

Se strigă „Dragnea și Tudorel, sunteți statul paralel!” și, din nou, „Justitie nu corupție!”

Protestatarii cer retragerea propunerilor de modificare a legilor Justiţiei din Parlament.


Urmăriți Actualdecluj.ro pentru noutăți de la protestul de la Cluj

Ora 19. 00 Mulțimea pornește pe Bulevardul Eroilor, cu o oprire în faţa sediului PSD. Pe tot parcursul protestului, s-au auzit mesaje împotriva coaliţiei de guvernământ.

 

 

Ora 19.30 Multimea a ajuns la Prefectură și scandează. Traficul din centru e blocat.

Protestatarii schimbă traseul clasic de marş, nu mai merg pe Bulevardul 21 Decembrie spre Piaţa Unirii, ci se decide pornirea spre cartierul Mărăști.

Ora 19.45. Protestul a ajuns pe calea Dorobanților.  Se strigă „PSD, ciuma roșie! ” și mulțimea cântă: „O dorință sincera; România liberă”

Ora 20.10. Calea Dorobanților.

Protestatarii îi cheamă şi pe ceilalţi clujeni în stradă: „Ieșiți din casa/ dacă va pasă!”

 

20.30. Am ajuns pe Bulevardul 21 Decembrie. Se striga „nu vrem sa fim conduși de hoti!”

„Clujule, trezește-te!”, e un alt indemn al celor care au ieșit în această seara în stradă.

Se străbate Bulevardul 21 Decembrie, se ajunge din nou în faţa Prefecturii, urmând să ne întoarcem în Piaţa Unirii. Printre scandări se aude inclusiv cererea de alegeri anticipate.

Peste 3000 de clujeni au ieşit duminică seara în stradă, potrivit estimărilor.

 

 

După aproximativ trei ore de protest, mulţimea a ajuns la locul de start, locul clasic de proteste – Piaţa Unirii, care acum e decorată ca Piaţă de Crăciun. La ora la care clujenii protestatari ajung din nou aici e încă în desfăşurare pe scenă concertul Voltaj. Cei mici saltă pe „Ca la 20 de ani”, în timp ce în cealaltă jumătate a pieţei se scandează, iar protestatarii s-au întors cu bannerele uriaşe. „Respect celor care ies în stradă!”, spune la finalul concertului solistul Călin Goia, salutând protestul. „Să avem într-un final parte şi de conducători care să ne iubească cu adevărat!”

 

Zeci de mii de manifestanţi au ieşit duminică seara în Piaţa Victoriei din Capitală pentru a participa la un protest de amploare împotriva Guvernului şi a alianţei PSD-ALDE, scrie Hotnews.ro. Manifestaţii similare au avut loc în mai multe oraşe din ţară. Protestatarii au cerut retragerea propunerilor de modificare a legilor Justiţiei, respingerea în Parlament a ordonanţei privind „Revoluţia fiscală” şi demisia Guvernului şi a presedintilor Camerei Deputaţilor şi Senatului. Mai multe AICI

 

Îndemnul organizatorilor

Societatea civilă s-a mobilizat din nou pentru ieşire în stradă – tot împotriva demersurilor de modificare a legilor Justiţiei, dar organizatorii au atras atenţia că de acum termenele sunt tot mai scurte: iniţiativele legislative sunt în stadiu avansat pe drumul către votul din Parlament. Evenimentul a fost anunţat pe reţeaua de socializare Facebook sub tema “Stop Legilor Justiţiei! Nu scăpaţi!”

“PSD-ALDE intră cu viteză în ultima fază pentru adoptarea Legilor Justiției: calendar accelerat în Parlament, mobilizare masivă în comisii, forțarea procedurilor parlamentare. Ei vorbesc de stat paralel. Realitatea este ca Romania ajunge sa fie un stat capturat. Cu alte cuvinte, OUG 13 s-a mutat la Parlament, cu același scop: să îi scape pe corupți de Justiție și să îi lase în continuare stăpâni peste bani publici și instituții.
Trebuie să îi oprim, încă o dată!”, a fost apelul organizatorilor – grupările Corupţia Ucide şi Umbrela Anticorupţie Cluj.

De asemenea, mişcarea civică Iniţiativa România anunţa că 39 de grupuri civice și organizații neguvernamentale, precum și confederațiile sindicale Blocul Național Sindical (alcătuit din 34 de federații profesionale) și Cartel Alfa (alcătuit din 41 de federații profesionale) îi cheamă pe cetăţeni să ceară în stradă, duminică, retragerea legilor Justiției și a legilor de modificare a codurilor penale, respingerea în Parlament a ordonanței privind modificarea legislației fiscale și demisia imediată a Guvernului și a președinților Camerei Deputaților și Senatului.

 • author photo two

  Kristina Reştea

  Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

  Un comentariu

  Scrie un comentariu

  Articole similare