Închide

„Grupul de la Cluj”, reactivat de Ziua Națională a României. Fostul premier Adrian Năstase alături de Ioan Rus, Vasile Dâncu și Vasile Pușcaș

ActualitateCulturăMuzicaTop News by Cosmina Fernoaga - nov. 27, 2017 1 4011

Social democratul Adrian Năstase, fost premier al României (2000 – 2004), împreună cu cei trei grei ai politicii PSD-iste din perioada respectivă, Ioan Rus, Vasile Dâncu și Vasile Pușcaș (catalizatori ai cunoscutei sintagme ”Grupul de la Cluj”) au fost prezenți, aseară, în formație completă la concertul Filarmonicii de Stat Transilvania, dedicat Zilei Naționale a României. Politicienii au aplaudat minute în șir prestația artiștilor de pe secena Sălii „Auditorium Maximum”. De la eveniment nu au lipsit nici politicienii clujeni liberali cu care fostul ministru Ioan Rus s-a aflat mereu în relații de amiciție: primarul Emil Boc, senatorul Marius Nicoară dar și alți reprezentanți și lideri din administrația locală, precum și importanți oameni de afaceri.

Concertul  Orchestrei Filarmonicii Transilvania de aseară (cu pianista Aleaxandra Dariescu și dirijorul Gabriel Bebeșelea) reprezintă un promo pentru deschiderea Centenarului Marii Uniri și a fost organizat cu sprijinul Fundației Transilvania Leaders, în care sunt implicați mai mulți profesori universitari, medici, artiști și oameni de afaceri clujeni. Ioan Rus este membru în Consiliul Director și a explicat pentru Actual de Cluj că Fundația și-a fixat un obiectiv principal, de a sprijini evenimentele majore dedicate Centenarului României și de a promova valorile Transilvaniei și la nivel internațional. Fundația Transilvania Leaders este coordonată de fostul rector al UMF Cluj, Marius Bojiță.


Au adunat bani pentru a trimite Filarmonica să concerteze în celebra Sală aurie Musikverein, de 1 Decembrie

”Am realizat că Guvernul nu prea are un program pe care să ne putem baza pentru Centenar, astfel că ne-am propus să ne implicăm și noi și să sprijinim cât putem instituțiile de cultură, prin intermediul Fundației Transilvania Leaders. Începem, așadar, cu acest prim concert al Filarmonicii, dedicat Zilei Naționale de 1 Decembrie (cel susținut aseară – n.red), iar pentru a consemna importanța deschiderii Centenarului și la un nivel mai înalt, am adunat fonduri pentru ca Orchestra Filarmonicii să susțină un concert la Viena, în celebra Sală aurie Musikverein”, a explicat Ioan Rus pentru Actual de Cluj. Cu acest concert va debuta, practic, seria manifestărilor culturale dedicate Centenarului în Austria.  Atât Institutul Cultural Român de la Viena, cât și Ambasada României în Austria contribuie la organizarea evenimentelor care vor marca Centenarul Marii Uniri a României, numai că pentru foarte multe dintre activitățile programate nu există finanțări. „Oamenii din instituții sunt interesați să se implice, să facă, dar nu prea au fonduri la dispoziție. Numai pentru închirierea sălii la Musikverein, costurile sunt undeva la 30.000 de euro. Domnul Marius Tabacu (managerul Filarmonicii de Stat Transilvania – n.red) a venit la mine și mi-a explicat că se poate organiza concertul acolo că sunt necesari acești bani, iar noi ne-am ocupat să-i strângem. Am fost surprins de deschiderea oamenilor de afaceri clujeni. Chiar s-au bucurat să contribuie când au auzit de concert. Mi-ar fi plăcut să putem rezolva să fie transmis în direct, însă toată procedura s-a dovedit extrem de complicată. E bine, însă, că va fi retransmis de TVR”, a comentat Ioan Rus.

Peste 200 de clujeni vor participa la concertul de la Musikverein

Concetul Orchestrei Filarmonicii Transilvania la Musikverein (sala Orchestrei Filarmonicii din Viena) va avea loc în seara zilei de 30 noiembrie, ora 19.30. Fundația Transilvania Leaders a oferit foarte multe invitații firmelor care au contribuit cu fonduri pentru susținerea acestui eveniment. ”Cum există această perioadă de mini-concediu, mulți clujeni se duc în Viena. Cei din firmele care ne-au sprijinit, dar nu numai, ne-au solicitat invitații la concert și am încercat să le punem la dispoziție cât mai multe locuri. Cred că că peste 200 de clujeni se vor afla la acest concert, în seara de 30 noiembrie”, a spus omul de afaceri Ioan Rus.

Vom reveni cu amănunte pe marginea acestui subiect.

 

Un comentariu

  1. Dupa organizarea in detaliu ca un spectacol din cantarea romaniei, reaminesc pentru a mia oara: NU exista nici un „Grup de la Cluj”. Exista o gasca PCR-ista de la Cluj, gasca in sens mafiot, de interlopi, cu averi furate la propriu, de miliaone. Unii imi spun de miliarde. In SUA aceste averi se acumuleaza in cel putin doua generatii. Dupa mine astia, PCR-istii de la Cluj, nici nu sunt romani. Dar asta este o alta poveste. Duceti in eroare populatia, si asa indobitocita, scriind la nesfarsit despre PCR-istii din Cluj, cu conectiile lor din Bucuresti. Prof. Emil Aluas, Activist Politic, Fundatia PRO WEST, Cluj-Budapesta. Blog: emnilaluas.blogspot.com

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare