Închide

Cine a fost disidenta Doina Cornea: interviu 2 ani, între 1998 și 1999, în carte la Cluj

Cultură by Actual de Cluj - nov. 27, 2017 0 1377

Un interviu ce a durat nu mai puțin de doi ani cu cunoscuta disidentă anticomunistă Doina Cornea ia forma unei cărți și e lansat mâine seară la Cluj.

Cartea „Doina Cornea – Dincolo de zid. Individualitate, autenticitate, opoziţie în comunism”, scrisă de Cornel Jurju a apărut la editura Argonaut și e prezentată mâine seară la ora 18 la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj. Cartea cuprinde un amplu şi inedit interviu cu Doina Cornea, realizat între anii 1998 și 1999, cu caracter biografic – parcurge întreaga viaţă a eroinei anticomunismului românesc, începând de la primele amintiri ale copilăriei şi până în „prezentul” anilor 90.

Doina Cornea e o cunoscută disidentă anticomunistă, fostă asistentă universitară la catedra de limba franceză din cadrul Facultății de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj. În 1980 a realizat primul „samizdat” (volum fabricat manual, distribuit prin rețele de prieteni), Încercarea labirintului, urmat de alte patru traduceri-samizdat din limba franceză, notează wikipedia.org. A intrat în atenția Securității după ce între 1982 și 1989 a difuzat 31 de texte și proteste prin radio „Europa Liberă”. În 1983 a fost destituită de la universitate și supusă unor anchete, interogatorii, bătăi și amenințări.

Împreună cu fiul ei, Leontin Iuhas, a răspândit 160 de manifeste de solidaritate cu muncitorii din Brașov răsculați la 15 noiembrie 1987, ambii fiind arestați pentru cinci săptămâni între noiembrie și decembrie 1987. În septembrie 1988, printr-o scrisoare deschisă adresată papei Ioan Paul al II-lea, scrisoare difuzată de Radio Europa Liberă, a solicitat împreună cu alți cinci intelectuali clujeni scoaterea Bisericii Române Unite cu Roma din ilegalitate. A fost urmărită de Securitate până la Revoluție, când a participat la manifestările de stradă în Cluj-Napoca.

De altfel Leontin Iuhas e printre cei prezenți la lansarea de mâine, alături de autorul Cornel Jurju. „Doina Cornea este cel mai important opozant al comunismului din România anilor ’70 şi ’80. De subliniat: opozant şi nu disident! Ea nu s-a încurcat în subtilităţi de limbaj, metafore, aluzii, „comunism cu faţă umană”. Timp de opt ani, a supus „totalitarismul roşu” românesc, ca ideologie şi practică a puterii, unei complete negaţii. Într-un oraş adâncit, asemeni întregii ţări, în frică, laşitate, muţenie, poate complicitate, Doina Cornea a găsit curajul de a scrie şi vorbi liber și răspicat. Tipic oricărui regim totalitar, şi în cazul acesta preţul libertăţii asumate a devenit deosebit de costisitor: interminabile anchete, aresturi, bătăi, calomnii, injurii”, notează autorul.

Image may contain: 1 person, text

Nici un comentariu

Scrie un comentariu