Închide

Activiștii din oraș, deciși să reziste tacticii tergiversării aplicate de Emil Boc în cazul copacilor maturi din centrul Clujului, propuși spre relocare/” FOARTE PROBABIL SE VA ÎNCERCA DIN NOU scoaterea copacilor, dar nu chiar acum, IAR ATUNCI VA TREBUI SĂ-I APĂRĂM”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 17, 2023 1 301

Deși activiștii din oraș au anunțat un picnic pe strada Universității, aflată în șantier în centrul Clujului, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la copacii maturi pe care Primăria a început să îi scoată din pământ cu scopul de a-i reloca și a-i înlocuit cu arbori noi aduși din Italia, acțiunea, programată în 15 iulie, a fost anulat. Motivul, explică unul dintre cei pe care primarul Boc i-a făcut anarhiști la dezbaterea de 6 ore de la Primăriei pe tema păstrării copacilor, este pentru „a ține doliu” pentru cei 18 copaci maturi deja scoși de pe arteră și pentru ca civicii să îți conserve energia și să poată răspunde prompt atunci când copacii vor fi, din nou, în pericol. Primarul Eml Boc a anunțat că, la recomandarea unui profesor de la Universitatea de Științe Agricole, se va renunța la relocare în următoarele 2-3 săptămâni când vor fi înregistrate temperaturi ridicate, de caniculă și că va mai organiza o dezbatere în comisia de urbansim cu privire la viitorul acestor copaci de pe strada Universității, propuși să fie mutați.

„Primăria a ales tactica tergiversării, în speranţa că, după ceva vreme, energia şi atenţia noastră vor scădea. Alegem, la rândul nostru, să ne păstrăm acţiunile, atât de vizibilitate, cât şi de rezistenţă propriu-zisă, pentru momentul când copacii vor fi, efectiv, din nou în pericol. Ca să fim cât se poate de sinceri, descoperirea că 18 din 29 de copaci fuseseră deja scoşi la momentul mobilizării noastre de după comunicatul Primăriei, ca şi poveşti concrete foarte triste, cum e cea a copacului pe care l-am numit Aleph, ne-au adus într-o stare de spirit apropiată mai degrabă de doliu pentru arborii ucişi/ dispăruţi decât de socializarea, prin picnic, alături de cei rămaşi. Cum spuneam, însă, un picnic – şi multe altele – se vor întâmpla, cu siguranţă, în momentul în care Primăria va încerca să ducă la „bun” sfârşit planurile sale, îndepărtând şi ultimii 11 copaci, de altfel cei mai mari/ proeminenţi dintre cei aflaţi pe stradă. Aşadar, în pregătirea acţiunilor noastre viitoare, o scurtă descriere a stării de fapte la zi:

– cea mai bună veste a săptămânii e, de departe, că niciun copac de pe Kogălniceanu nu face obiectul aşa-zisei „relocări”. Primăria ne-a acuzat, oricum, mai mult sau mai puţin transparent de manipulare – când singura sursă a confuziei fusese chiar comunicatul dat de către această instituţie, care vorbea despre a scoate 29 de copaci de pe o stradă pe care (mai) erau 18. Şi tot fiindcă nu mai e vorba de marii arbori de pe Kogălniceanu, ci de unii mai puţin impresionanţi de pe Universităţii, Primăria a arătat că se aşteaptă să renunţăm. Nu renunţăm.

– cea mai proastă veste e că, până la momentul mobilizării noastre de duminică-luni, 18 din 29 de copaci fuseseră deja îndepărtaţi. Nu doar că Primăria dăduse, joi seara, un comunicat derutant, referitor la viitoare relocări, când în fapt smulsese deja, de o bună vreme, din pământ mulţi dintre arbori; dar vineri dimineaţa s-a continuat cu rapiditate la capătul dinspre Avram Iancu al străzii Universităţii. Cu siguranţă, dacă n-ar fi fost petiţia cu mii de semnături deja în weekend şi lanţul nostru uman de luni dimineaţă, măcelul ar fi continuat; deci mobilizarea noastră nu a fost fără rost, dimpotrivă.

– „consultările” organizate de către Primărie au fost, din punctul de vedere al lui Emil Boc şi al oamenilor săi, un pur simulacru şi o modalitate cvasi-disperată de a stăvili deficitul de imagine/ încredere care se contura. Atât participanţii la întâlnirea de luni, cât şi cei care au urmărit-o parţial sau integral ulterior au putut sesiza aroganţa, sferturile de informaţie, minciuna repetată şi demagogia deşănţată din discursul şi atitudinea autorităţilor locale. Concluzia noastră normală e că FOARTE PROBABIL SE VA ÎNCERCA DIN NOU scoaterea copacilor, dar nu chiar acum. IAR ATUNCI VA TREBUI SĂ-I APĂRĂM nu printr-un lanţ simbolic (care are frumuseţea şi importanţa lui şi pentru care le mulţumim tuturor participanţilor), ci PRIN REZISTENŢĂ FIZICĂ directă, la faţa locului, pentru fiecare arbore vizat în parte. Obligatoriu va fi folosit dispozitivul special cu care autorităţile locale s-au lăudat mereu, dar pe care, în cinismul lor, nu l-au utilizat niciodată până acum; aceasta, pe de o parte, e mai puţin periculos pentru copacii înşişi; pe de altă parte, ne dă – acelora dintre noi care suntem hotărâţi să facem scut uman – timp de organizare şi reacţie, deoarece folosirea respectivei unelte presupune o operaţiune de lungă durată.

– în perioada imediat următoare, vom reveni cu o listă cât de exactă posibil a copacilor care mai sunt vizaţi, îi vom marca din nou prin afişe, vom comunica public atât despre absurditatea motivelor pentru care sunt atacaţi aceşti arbori, cât şi despre felul cinic în care au fost tratate primele victime + modul demagogic cum a fost falsificată/ înfrumuseţată povestea lor– fiindcă sunt tot mai clare minciuna şi dezinformarea crasă practicate de către Emil Boc & comp. atunci când vorbesc despre „relocări”.

Rămânem, aşadar, în contact şi vă rugăm să fiţi pregătiţi pentru momentul când lucrurile se vor „încinge” din nou”, a arătat Cornel Vîlcu, profesor în cadrul UBB, unul dintre cei care au participat la protestele din centrul Clujului din 10 iulie, când clujenii s-au adunat pe strada Universității pentru a-și exprima dezacordul cu decizia Primăriei de a muta copacii maturi de pe această stradă, aflată în șantier de modernizare.

La începutul săptămânii trecute, timp de aproape o oră, primarul Emil Boc a prezentat punctul de vedere instituțional în sprijinul îndepărtării copacilor maturi (teii din centrul Clujului de pe strada Universității) și relocării lor la dezbaterea convocată ad-hoc în ziua în care clujenii au făcut un protest pe șantier în favoarea păstrării arborilor.Dezbaterea din 10 iulie a durat 6 ore, până aproape de miezul nopții. Primarul a adus o înregistrare cu profesorul Ioan Păcurar de la USAMV, în calitate de specialist, care legitimează relocarea copacilor însă recomandă Primăriei ca aceasta să nu se întâmple în următoarele săptămâni când s-a anunțat caniculă.Arhitectul Arnold Macalik de la Biroul Mossfern, contractat de Primăriei pentru proiectul de pe străzile Kogălniceanu și Universității (zece artere din centrul Clujului), în urma unui concurs internațional de soluții a explicat public că s-a optat pentru păstrarea doar a 7 arbori existenți identificați ca valoroși de studiul peisagistic și pentru plantarea de specii de glădiță pe strada Universității, copaci ca în Viena pe Mariahilfer Strasse pentru crearea unui aliniament coerent, pentru dezvoltarea de trotuare unde pietonii să nu facă slalom printre copaci, totul pentru ca spațiul, strada și proiectul să capete noimă. Arhitectul a mai spus că soluția proiectată a primit aviz de la mediu încă din 2018 dar și că peste 10 ani, odată cu noii arbori propuși prin proiect (ginko biloba și glădiță), peste zece ani în centrul Clujului va fi cu totul altă atmosferă. Acuzat și de oameni, Boc a monopolizat dezbaterea și a predat lecții de democrație activiștilor, clujenilor și oamenilor din mediu universitar prezenți pentru a milita pentru păstrarea copacilor maturi.

Subiectul copacilor a ajuns și pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din 12 iulie. Consilierii USR au criticat Primăria că nu a finalizat registrul spațiilor verzi din Cluj. Cei din UDMR au ținut să apere proiectanții și să spună că, doar o parte dintre clujeni sunt împotriva mutării copacilor și că sunt curioși câți clujeni sunt pentru proiectul Mossfern, așa cum este avizat, cu relocări de copaci și plantări de arbori noi pe starda Universității.

Vezi și:Arhitectul-șef al orașului în scandalul arborilor din centrul Clujului: „Orașul nu poate fi construit pe emoții”/Fostul arhitect-șef: „Sunt frumoși arborii, ar trebui lăsați să își trăiască viața”

O nouă controversă pe șantierul la care se lucrează de 2 ani de zile în centrul Clujului/Un organizator de festivaluri din oraș deplânge soarta copacilor maturi de pe strada Universității, încărcați deja în camioane/Consilierii primarului îi reproșează că se face că nu înțelege cum gândesc arhitecții spațiul

„Revolta oamenilor împotriva tăierii sau strămutării arborilor are legitimitate. Ca profil valoric vorbim de valorile relaționale, când arborii (în acest caz) reprezintă mai mult decât valoarea lor instrumentală/estetică. Umbra, aspectul frumos, reglarea microclimei sunt contribuțiile intrumentale ale arborilor. Intrumentale. Se pot substitui. Dacă nu asta, aia. Scoatem 30 punem 50. Valorile instrumentale, tangibile sau intangibile sunt legitime și conceptul de servicii ecosistemice este construit practic pe aceste valori. Valorile relaționale sunt pe alt plan decât cele instrumentale. Identitatea este o manifestare a valorilor relaționale. Sinele și arborii (în acest caz) pot constitui un întreg, pentru că arborele s-a „strecurat” pe parcursul anilor în „sufletul”, identitatea personală a oamenilor. Poate mulți s-au așezat sub coroana acestor arbori să reflecteze, să fie singuri un pic. Sau privirea lor depanează amintiri din studenție sau cu persoane drage din trecut sau prezent. Arborii sunt în oameni. Poate arborele nu este atât de important precum este relația dintre sine și arbore, însemnătatea arborelui pentru om. De aceea, același arbore poate însemna valori instrumentale pentru unii și valori relaționale-identitare pentru alții. Când arborele nu este altceva decât o valoare instrumentală, se poate lejer schimba cu un alt arbore. Sau cu 3 arbori. Tot umbră vor da, verzi vor fi și vor fotosintetiza. Cu cât sunt mai mulți, tehnic, cu atât mai bine. Dar nu vor fi Arborii aceia care au crescut în oameni, care ghidează oamenii și care fac din spațiul urban Loc pentru oameni. Înlăturarea acelor Arbori înseamnă ruperea unor bucăți din oameni. Și oamenii nu vor asta, nu vor să fie sfâșiați. Protejează arborii și prin asta protejează un colț de identitate personală.
Valorile relaționale sunt și ele legitime așa cum sunt valorile instrumentale legitime. Ambele. De aceea, păstrând acei tei și plantând alți zeci de arbori cred că ar fi cel mai bine. Din punct de vedere relațional, teii bătrâni pentru generația mea+ și arborii tineri pentru generația băiețelului meu. Și să avem grijă de cei tineri pentru că vor crește în oameni și cândva copii de azi vor forma scut de apărare pentru arborii tineri plantați tot azi. Din punct de vedere instrumental, arbori pentru verde, pentru mediu sănătos, pentru umbră, pentru polenizatori și păsări”, a scris după dezbaterea de la Primărie din 10 iulie Tibor Hartel, profesor în cadrul UBB și unul dintre cei mai citați oameni de știință ai lumii în domeniul Ecologiei.

Un comentariu

  1. serios acum, de ce le dati atata importanta la extremistii acestia?
    as intelege pozitia lor daca nu s ar plant altii.
    dar asa? vor fi mai multi ca inainte, ignorati scandalagii !

Scrie un comentariu