Închide

Arhitectul-șef al orașului în scandalul arborilor din centrul Clujului: „Orașul nu poate fi construit pe emoții”/Fostul arhitect-șef: „Sunt frumoși arborii, ar trebui lăsați să își trăiască viața”

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - iul. 12, 2023 8 4199

Tema arborilor de pe strada Universității, propuși să fie scoși de pe actualul amplasament și replantați în alte zone din Cluj-Napoca a fost pusă pe masa comisiei de urbanism a Primăriei de către primarul Emil Boc. Oficialul a motivat că ar avea nevoie de un punct de vedere al specialiștilor din comisie, având în vedere că ar fi deschis să asculte cât mai multe puncte de vedere legat de acest subiect pentru a putea lua cea mai bună decizie.

 

În afară de arhitectul șef al municipiului, s-au pronunțat patru arhitecți din comisia de urbanism. Daniel Pop, arhitectul-șef, a arătat că proiectul de pe Kogălniceanu a început în 2017, când Primăria a redactat tema de concurs, iar în 2018, un juriu format doar din specialiști și profesioniști a ales proiectul care se implementează din foarte multe proiecte prin care unii proiectani mențineau copacii, iar alții nu. „Se știau prevederile proiectului câștigător privind arborii încă de atunci. Specialiștii au putut citi planșele și vedea propunerile. Orașul nu poate fi construit pe emoții. Desigur, poate fi și construit pe emoții, dar se fundamenteză pe decizii de specialitate”, a spus Daniel Pop.

În schimb, fostul arhitect șef al municipiului, Ligia Subțirică, a militat pentru păstrarea arborilor de pe strada Universității. „Gândul meu este următorul. Mă întreb câți copaci vor supraviețui mutării. Au o vârstă și nu știu care vor fi șansele de succes. Există acum o problemă că arborii nu sunt aliniați dacă rămân cei vechi. Nici nu ar trebui să fie aliniați. Sunt frumoși și ar trebui lăsați să își trăiască viața. De la începutul proiectului, arborilor  le-a crescut prezența pe stradă, un pomișor deja s-a transformat în arbore. De ce să fie o problemă să fie păstrați? Cu cât mai mulți arbori, cu atât mai bine”, a atras atenția Ligia Subțitică.

Arhitectul Dan Domșa, membru în comisiei și vicepreședinte al Ordinului Arhitecților din România – Filiala Transilvania (OAR-T) a spus că proiectul de pe Kogălniceanu a rezultat în urma unui concurs de soluții pregătit încă din 2017 împreună cu OAR, fiind o soluție agreată de comun acord de toate părțile implicate care să aducă calitate pentru spațiul public. „E o soluție aleasă de un juriu de specialitate format și din peisagiști. E cea mai bună soluție. Nu putem să invalidăm o soluție aleasă de un juriu internațional. Soluțiile nu pot mulțumi pe toată lumea. Este adevărat că în faza de concurs nu erau la fel de detaliate pe planșe intervențiile și ele se rafinează prin proiectul tehnic, însă acesta are la bază o documentație stufoasă, cu avize și toate procedurile respectate. Procedural, însă, cred că partea de relocare a arborilor trebuia mult mai bine gestionată. Nu înțeleg de ce prezența civică s-a întâmplat doar acum și s-a manifestat așa de zgomotos. Când s-a făcut amenajarea din jurul Bisericii Sf Mihail nu am văzut pe nimeni să ia atitudine pentru ace;t arbori care erau mult mai importanți”, a opinat Dan Domșa.

În discuție (ședința online a comisiei de urbanism din 11 iulie) a fost sunată și invitată și arhitecta Daniela Maier care a declarat că susține soluția care se implementează și a cerut încredere pentru ea din partea publicului.

„Aș vrea să zic că acest proiect  a fost analizat la Comisia de monumente pe care o păstoream la vremea respectivă. Noi am dat în final ok-ul pentru ceea ce s-a prezentat și aș putea spune că soluția este excesivă din punctul de vedere al vegetației. Ecologic, nu sărăcește zona. Eu sunt pentru ceea ce s-a autorizat. Îmi fac mea culpa că n-am acordat atenție detaliilor legate de soclul grupului statuar Școala Ardeleană. Cumva ne-a scăpat însă, chestiunea cu soclul, dar lucrul acesta s-a tranșat apoi. Am apreciat în cazul acestui proiect stereotomia, finisajele ca alternanță, modul de plantare  propus care este foarte în regulă. Acum, că nu vor mai fi câțiva copaci prin relocare, mă rog, eu zic că nu e o problemă capitală. Și, desigur, unii reprezentați au cerut păstrarea copacilor, nu toată societatea civilă. Am urmărit și eu din dezbaterea și n-am înțeles de ce să te legi de terase când orașul trebuie să trăiască economic. Hai atunci să le desființăm pe toate și atunci o să avem un muzeu liniștit din centru și o să facă gălăgie doar cei care vor rămâne șomeri. Nu avem exemple de nicăieri din lume cu o astfel de zonă centrală. Deigur că nu e centrul doar pentru turiști, dar cu siguranță sunt foarte mulți tineri aici cărora le place să stea la o cafea în centru”, a spus și arhitectul Sorin Scripcariu, membru în comisia de urbanism.

A mai opinat pe subiect și arhitectul Voicu Bozac care a amintit, cu recomandarea de a se acorda încredere proiectului, că atunci când în Piața Unirii s-a început implementarea proiectului de modernizare, deși acesta propunea realinierea vegetației de pe frontul cu terasele și localurile (latura vestică), în decursul execuției lucrărilor s-a constatat că o parte din speciile sănătoase de aici merită păstrate. „Modul ales în care au fost păstrate este cel actual, cu o bordură supraînălțată care delimitează aliniamentele, cel nou propus și cel vechi. Deja prin proiectul de pe Universității se propune păstrarea unor exemplare de arbori pe frontul vestic. Cred că și pe celălalt front ar putea fi păstrate unul sau mai multe exemplare de copaci și acest lucru ar demonstra o maturitate deplină din partea domnului Macalik, fără a fi alternată substanța proiectului. M-am uitat pe planșe și diferența fizică între tulpina arborilor existenți și tulpina arborilor propuși este minimală. Nu cred că situația metită privită în alb sau negru ci prin nuanțe de gri. Copacii sunt elemente puternice în spațiu și nu văd de ce nu am putea ține cont de ele”, a spus arhitectul.

Primarul Emil Boc a arătat și el, pe parcursul exprimării de către arhitecții din comisie a punctelor de vedere, că arborii de pe strada Universității se vor reloca, că sunt păstrați în containere speciale la Regia Autonomă a Domeniului Public și că se vor replanta. Oficialul a mai spus că are pe masă și argumentele proiectantului care a militat pentru coerență urbanistică și a atras atenția că nu se vedere pădurea din cauza copacilor și că nu ar avea noimă o altă abordare. Dar și că reprezentanți din sociatatea civilă au arătat, cu riscul de a strica arhitectura liniară a străzii, că copacii deja existenți sunt o valaore simbolică din perspectiva filosofiei de protecție a spațiilor verzi, chiar dacă proiectantul a arătat că prin proiect se vor planta mult mai mulți arbori.

„Să vedem cum este mai bine pentru oraș și ce alegem dintre pasiune și rațiune”, a mai spus primarul.

După ce arhitecții s-au pronunțat, Emil Boc a cerut celor din Primăriei să îl sune pe proiectantul Arnold Macalik și să fie chestionat dacă acceptă să păstreze câțiva copaci. Ulterior, fiind plecat din Cluj, acesta nu a putut fi contactat, după cum a explicat Boc. „Nu am o grabă imediată, mai ales că domnul profesor Ioan Păcurar ne recomanda să nu scoatem copacii în următoarele săptămâni când s-a anunțat caniculă. Aici ați exprimat trei puncte de vedere…să continuăm așa proiectul cum este, să continuăm cu păstrarea unor arbori sau să îi păstrăm pe toți. Să așteptăm să discutăm cu proiectantul și să vedem ce concluzie se degajă”, a spus Boc.

Oficialul a mai arătat că va convoca o ședință a comisiei de urbanism, publică, pentru a se lua o decizie cu privire la copaci.

8 comentarii

  1. Oriunde am fost ,cand discutia se poarta vizavi de vegetatie in sens larg,se opresc discutiile……….cand vii cu argumente ca vezi Doamne se planteaza mai multi arbori decat cei existenti,va intreb:in cati ani acei arbori noi plantati se vor apropia de nivelul celor pe care i-ati inlaturat,ca efect?
    Intreb pe marii specialisti care tin cu dintii de „proiectul inovator” ,voi ati mai iesit prin lume sau vorbiti din laborator?
    Saptamana trecuta mergeam la Madrid si-n 20 km (pe masura ce ne apropiam de oras) temperatura a crescut de la 26° la 36° cand am ajuns in gara……….asta vizavi de betoanele pe care ni le serviti pe post de dezvoltare.Bine la voi in birou aveti aer conditionat,dar ganditi-va si la copiii vostri,nu numai la cum va ghiftuiti in prezent.
    Cat despre faptul ca-i mai economic sa intretii „betonul” mult drag voua si spatiile verzi, fara comentarii……………ma asteptam de la somitatile care si-au dat cu parerea ,la niste solutii pentru reducerea cheltuielilor bugetare astfel ca si investitiile sa fie la nivelul corect al unui buget ca al Clujului.Vorba aia:tara arde si baba se piaptana!
    Povestile astea n-ar trebui sa existe,sunt doar praf in ochii clujenilor.
    Apucati-va cu adevarat de lucru in Cluj.Si daca tot vine anul electoral ,lasati bordurile pe pozitiile lor………

  2. Toti primarii aleși în mod voit sau nu vreau stat în scaunul primăriei orașului de-a lungul timpului începind cu dr. Petru Groza și-au pus în mod voit amprenta cu sau fara acordul cetățenilor în contextul modernizării orașului au distrus orașul mai mult sau mai puțin fiecare intrecindu-se in megalomanie…
    Domnul Boc-ulet ia întrecut pe toți …și fiind consătean clujean ar trebui să slujească interesele și nevoile cetățenilor nu a clicii personale și a celor din București care și-au mutat sediul de lap București la Cluj
    De acord cu modernizarea dar trebuie să se facă în așa fel că să se păstreze ce e vechi și să fie în echilibru cu noul
    Domnule Boc …un pom creste și trăiește 200 – 500 de ani țu nu apuci nici 70….ce ar fi daca teas lua din scaunul primăriei și te-as planta in pata rit ???…ai supraviețui ???…sau sa vin la tine acasă și să îți mut casa cu tot ce ai in desert ???

  3. Dar nu tună în nici-unul din luminatele capete ca daca se pot reloca acei arbori, atunci sa fie tot aceia mutati conform noului proiect ca pozitie, adancime de plantare si cadru de beton care sa limiteze extinderea radacinilor?

  4. Nici lagarele nu s-au construit pe emotii! Oricum, nu cred ca orasul are nevoie de arhitecti care se viseaza dictatori ai unor orase utopice de tip lagar de concentrare! Singura explicatie a situatiei inexplicabile este doar aceea ca indivizii care au vazut planurilre erau niste analfabeti culturali functionali!

  5. Domnilor arhitecti,nici imobile de pe str.ploiesti nu s-au construit pe emotii,au rasarit printre case,mai
    bine a-ti avea ciocul mic…vezi si alte imobile de acelasi gen din oras,cati dintre voi sunteti clujeni ?

  6. Clujeni nu sunt mulți,doar prin participare la o sedință a CL se poate convinge omul că sunt napoceni ,de aici și ” gustul” ptr.” modernism”,.majoritatea sunt în cel mai bun caz orășeni la prima genetație,Boculețul nici măcar atît .

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.