Închide

Academia de Muzică marchează un secol de activitate cu un concert

Educaţie by Actual de Cluj - nov. 18, 2019 0 740

Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj marchează un secol de activitate cu un concert la Auditorium Maximum, susținut de absolvenți ai instituției de învățământ.

Gala aniversară a academiei de muzică are loc în 26 noiembrie iar pe scenă urcă tenorul Ștefan Pop, pianistul Cadmiel Boțac, Corul ”Ave Musica” și Orchestra ”Antonin Ciolan” formate din studenți, profesori și absolvenți ai academiei, aflate sub conducerea dirijorilor Gheorghe Victor Dumănescu și Cristian Sandu. ”Repertoriul reunește lucrări și momente inedite din creația simfonică, lirică, autohtonă și universală. Nu doar cei amintiți vor fi protagoniști ai serii, ci și invitații noștri speciali, față de care dorim, în mod nemijlocit, să ne manifestăm gratitudinea”, transmit reprezentanții academiei de muzică.

Să mai precizăm că la un secol de la deschidere academia de muzică din Cluj funcționează într-un sediu închiriat deși de zece ani i s-au promis nu o variantă, ci două – în Mănăștur sau în viitorul centru cultural de pe bulevardul 21 Decembrie 1989. Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA) a anunțat recent că a publicat în consultare publică proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții pentru extinderea și etajarea ruinei lăsate în paragină de două decenii ce ar urma să devină sediul Academiei de Muzică, plus o sală de sport și ateliere de întreținere.

Investiția ar urma să se ridice la 176,5 milioane de lei, adică peste 38 milioane de euro, bani din care Compania Națională de Investiții ar urma să asigure aproape 167 milioane.   ”Numărul studenților Academiei s-a multiplicat în ultimii 20 de ani de circa 8 ori, ajungând, până în prezent, la peste 1.000”, arată ministerul. ”Investiția de față vine în întâmpinarea nevoii educaționale identificate atât la nivel local, cât și regional – de creare a unei infrastructuri moderne, care să dezvolte educația muzicală și să satisfacă cerințele de pregătire a studenților și de organizare a evenimentelor artistice”.

Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca arată în nota de fundamentare a investiției că ”se luptă cu un destin secular, care a vitregit-o prin vrerea istoriei și a timpului, de deținerea unui patrimoniu imobiliar (clădirea Academiei), în care să își desfășoare liniștită întreaga viață spirituală, culturală, educațională. Academia de Muzică Gheorghe Dima este singura instituție de învățământ superior de stat din România care nu deține spații proprii pentru activitatea didactică, artistică și de cercetare”. Academia funcționează acum într-un spațiu retrocedat care este, după cum arată nota de fundamentare, ”în grav dezacord cu necesitățile instituției privind spațiul, atât ca suprafață, cât și ca funcționalități”. Instituția plătește o chirie de 13.500 de lei pe lună noilor proprietari, Episcopia Română Unită cu Roma de Cluj-Gherla, adică 35.000 euro pe an pentru o suprafață de 3.830 metri pătrați. ”Având la dispoziție un număr insuficient de săli de învățământ, de studiu, de producție artistică, de cercetare, raportat la un număr de 1.053 studenți înscriși în 2017-2018, activitatea se desfășoară cu mari dificultăți, programul fiind prelungit la 16 ore/zi (inclusiv sâmbăta și duminica). Și în aceste condiții, imposibilitatea asigurării sălilor de studiu, laboratoarelor necesare duce la utilizarea unor spații improvizate: holuri, capete de coridor, subsoluri, terase”, arată nota de fundamentare.
Construcția la clădirea de pe strada Bucium a început în anul 1995, destinația acesteia fiind inițial Spital Regional de Urgență. Când lucrările au ajuns la jumătate șantierul a fost oprit iar în anul 2006 terenul de 20.071 mp precum și construcția existentă de 3700 mp a fost predată către Ministerul Educației Naționale și în administrarea Academiei de Muzică. De atunci, nicio veste.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu