Închide

A încasat peste 7 milioane de euro pe un proiect imobiliar de la constructorul Salanță și vrea să construiască case pentru copiii săi în Apahida, așa cum dorește el

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 10, 2021 0 897

Un beneficiar privat a supus atenției Comisiei de Urbanism a Județului la ședința din 9 iunie un proiect pentru construirea a trei locuințe diferite, pe o singură parcelă, în comuna Apahida, în localitatea Dezmir. Proiectul a fost contestat de specialiștii din comisie care au arătat că documentația de urbanism propune locuințe mult prea masive dar și parcelări pe planșe care sunt contrare legislației.

Beneficiarul, inginerul Traian Florescu, a ținut să arate comisiei că e un inginer proiectant cunoscut și că are forța financiară, după ce a vântut cunoscutului dezvoltator imobiliar Vasile Salanță un proiect imobiliar din Cluj-Napoca cu 7,5 milioane de euro, ca să construiască respectivele locuințe, mai ales că vrea să le edifice pentru cei trei copii ai săi, nu pentru a le vinde și face profit.

Arhitectul șef al județului, pe care îl cheamă tot Salanță, a ținut să spună că nu e fiul dezvoltatorului Vasile Salanță, arătând că întotdeauna oamenii fac insinuări legate de coincidența de nume.

 

Proiectul pentru cele trei case din Apahida (Plan Urbanistic de Detaliu) a fost semnat de Daniel Nagy pe partea de urbanism și de inginerul Ioan Mureșan fiind desenat de inginerul Adrian Mureșan. Proiectanții au explicat că pe parcela de 1400 de mp se propun trei case, diferite ca volumetrie și arhitectură, deservite de un drum interior, fără să se facă niciun fel de dezmembrare a terenului.

În schimb, pe planșe, specialiștii din comisie au remarcat că, de fapt, se propun parcele, ceea ce contravine legii. Aceștia au sugerat că investitorul vrea să construiască ca să fenteze legea și mai apoi să vândă.

Așa că, arhitectul județului a propus o rezolvare elegantă prin edificarea a două locuințe pe respectiva parcelă, separate de o zonă verde la mijloc, din care cea de la strada principală să fie cuplată și să aibă două unități locative.

 

(soluția cerută de arhitectul șef al județului și de specialiștii din comisie)

Propunerea n-a fost pe placul beneficiarului, Traian Puiu Florescu, care a intervenit în ședință și a spus că vrea să construiască case pentru cei trei copii ai săi care au vârste diferite, familii și gusturi diferite. El a mai spus că la 85 de metri de terenul pe care l-a cumpărat există o abordare similare de construire, ceea ce l-a convins și pe el că e în regulă să cumpere respectivul teren.

„Am respectat toți indicii. Nu se justifică pretenția de a împărți parcele în două. Ca inginer proiectant de proiecte mari, după cum cunoașteți centrala de cogenerare de la Poieni, nu cumpăram dacă eram obligat să fac două case. Am trei copii, născuți în 81,82 și 88. Au familii și viziuni diferite. Eu am cumpărat terenul și eu fac casele pentru că am puterea financiară. Acum un an și jumătate am vândut terenul de 2 hectare din spatele magazinului Leroy Merlin și Lidl, cu proiect imobiliar, lui Salanță pentru 7,5 milioane de euro”, a ținut să spună beneficiarul.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean, cel care a condus ședința de urbanism a cerut beneficiarului să pună într-o altă logică construcțiile, să caute soluții, declarându-se bucuros că există putere financiară și că aceasta vrea să construiască case pentru copiii săi.

Arhitecții din comisie au susținut părerea arhitectului șef Salanță. Arhitectul Vlad Negru a calificat documentația ca un caz obișnuit de modificare necontrolată a mediului urban arătând că nici la nivel formal proiectul nu poate fi aceeptat deoarece este un PUG pe care apar parcele în condițiile în care parcelarea nu se poate face printr-o astfel de documentație. Negru a mai spus că și subsolurile sunt masive, că are îndoieli privind corecta calculare a indicilor urbanistici și că e mult prea mult pentru parcelă și pentru mediul rural. De asemenea, arhitectul Laszlo Tulogdy a arătat că există standarde pentru parcele legate de front, lungime și lătime și că pe respectiva parcelă se îndeasă incorect trei case. El a sugerat crearea unui front la strada principală și crearea a două parcele pe care să se construiască.

Arhitectul șef a mai ținut să spună că proiectul nu respectă nicio cerință din certificatul de urbanism și anume profil de 7 metri pentru strada principală și pentru aleea interioară și distanțe de 5 metri față de limitele posterioare.

Florescu a insistat și a arătat că a venit în comisie ca să facă ceva frumos și nu a apelat la alte smecherii pentru a construi așa cum au făcut-o deja vecinii săi. El a mai ținut să spună că strada din zonă e modernizată, chiar dacă la un profil mai mic și că pretențiile celor din comisie sunt nejustificate. „De aceea ne aflăm la faza PUD, în tot Dezmirul nu sunt străzi mai late de 5 metri. Cred că și o alee de 5 metri este suficientă pentru aceste case”, a mai spus beneficiarul.

Tișe l-a averizat că va ține și el cont de părearea comisiei, formată din specialiști, mai ales că de aceea există, ca să se asigure că se respectă normativele și oamenii nu construiesc după cum vor sau li se pare lor corect.

„Nimeni nu vrea să vă facă rău. Avizul este negativ. Trebui să mai stați cu arhitectul să găsiți o nouă variantă, așa cum a recomandat comisia. Promit să discutăm imediat propunerea la o comisie de urbanism, imediat ce veniți cu ea. Nu are nimeni nimic cu dumneavoastră. Faceți niște variante, în așa fel încât să vă ajutați și copii”, a mai spus Tișe. La vot, propunerea de aviz negativ a fost votată de toți membrii.

(situație existentă în Dezmir, unde se dorește edificare celor trei case)

Arhitectul județului a ținut și ele să intervină și a arătat că el nu este rudă cu Vasile Salanță, dezvoltatorul imobiliar, deși oamenii îl asociază frecvent cu acesta și fac insinuări, ba atunci când se scrie despre proiectele imobiliare ale constructorului, apare poza sa. „Pe tatăl meu îl chema la fel, dar este decedat”, a spus arhitectul șef.

„Nimeni nu vă judecă după asta. Și dacă erați rude. Părerile sunt împărțite, unii îl apreciază pe Salanță, alții nu. Oamenii sunt judecați după ce fac ei. Dacă era ca eu să mă iau după zvonuri, mă sinucideam demult. Se mai întâmplă să se facă astfel de asocieri. Și dacă erați rude, nu era nicio problemă pentru că nu avem investitori care fac chibrituri și sunt buni și investitori imobiliari care sunt automat mai puțin buni pentru că nu fac chibrituri și fac altceva”, a ținut Tișe să îl liniștească.

Și Florescu s-a scuzat că nici el nu a vrut să facă vreo insinuare când a pomenit numele lui Salanță Vasile.

 

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.