Închide

A ”căzut” majorarea de capital a ultimei fabrici deținute de Stat în Cluj; la AGEA nu s-a prezentat niciun acționar

Economie by Mihai Prodan - apr. 22, 2021 0 287

Adunarea generală a acționarilor ultimei fabrici deținute de Stat din Cluj, fabrica de încălțăminte Clujana, programată în 19 aprilie, nu s-a mai ținut. Motivul – nu a fost prezent nici un acționar.

AGEA a fost convocată pentru aprobarea majorării capitalului social al societății, prin aport în numerar, cu suma de 1,2 milioane de lei, la aproape 12,4 milioane, prin emiterea unui număr de 830.000 de acțiuni suplimentare la valoarea nominală de 1,45 lei.

Directorul fabricii a explicat recent pentru actualdecluj.ro de ce este nevoie de această majorare de capital:”sunt zece luni de când am mandat am tot solicitat o finanțare pentru Clujana, nu era situația foarte grozavă și am găsit o formă legală pentru a o cere. Eu am avut trei variante: am evaluat brandul și l-am ofertat, brandul și marca către CJ Cluj, brandul a ieșit la un milion și ceva de lei, încă nu mi s-a dat un răspuns, sau mărirea de capital social către acționarul majoritar care ar urma să ajungă de la 93 la 94-95% acțiuni, bani pentru retehnologizare. Avem utilaje foarte vechi, nu putem prinde licitații. Vreau să mergem pe echipament de protecție și utilajele cele mai noi sunt din 2007, evul mediu al confecțiilor de pantofi, vrem să cumpărăm tehnologie nouă”. A treia variantă ar fi fost un împrumut pe termen scurt din partea acționarului majoritar, Consiliul Județean, ”dar nu se poate, am încercatmarea cu degetul, nu se poate legal”.

De departe cel mai mare acționar al fabricii, cu 93% din participații, este Consiliul Județean Cluj. Clujana a rămas fără active după ce le-a vândut principalului acționar în contul unor datorii și ar trebui să se mute, căci și-a vândut și sediul.  Acum pe numele Clujana, în afara utilajelor deja vechi, a rămas doar marca, după ce clădirile în care fabrica funcționa de la înființarea sa din 1911 au fost vândute către acționarul majoritar Consiliul Județean care a plătit datoriile fabricii ca aceasta să nu fie scoasă la licitație. Instituția are planuri mari cu clădirea, aflată într-o zonă imobiliară fierbinte. Unde se va muta însă fabrica Clujana, și când anume, nu se știe nici la mai bine de doi ani de la data semnării contractului de vânzare a activelor. Contractul de vânzare-cumpărare a activelor Clujana a fost semnat în 18 decembrie 2018 la valoarea de 22 de milioane de lei, suficient ca să acopere datoriile fabricii, dar cu prețul părăsirii platformei industriale, cu care CJ Cluj are planuri imobiliare. Conform contractului de vânzare-cumpărare, toate cele nouă imobile, în suprafață totală de 9.929 metri pătrați, urmau să fie predate către Consiliul Județean în cel mult 90 de zile, ceea ce nu s-a întâmplat nici acum.

Clujana e una dintre cele mai vechi fabrici ale Clujului: a fost fondată în 1911, sub denumirea “Fabrica de piele Frații Renner & Co” și a funcționat de atunci în actualul amplasament, timp de mai bine de un secol.
Să mai spunem că fabrica a mers din rău în mai rău în ultimii ani, cu directori care s-au schimbat ca șosetele în ultimii 20 de ani, fără ca vreunul să fi reușit să stopeze sau măcar să limiteze acumularea de pierderi. Singura încercare de privatizare a fabrici datează din urmă cu mai bine de zece ani, eșuată însă, astfel că la trei decenii de la căderea comunismului Clujana rămâne în proprietatea Statului Român, prin Consiliul Județean, singura fabrică din Cluj în această situație.

Citește și:

Învârteli în cerc la ultima întreprindere deținută de Stat din Cluj: trebuie să se mute căci și-a vândut casa, dar nu se știe unde. Halele Tetarom, incompatibile. Noul director: ”noi foloseam 99% din curent, restul nu puteau face nici o cafea”

MULTIMEDIA Am vizitat ultima fabrică deținută de Stat din Cluj înainte să fie alungată după 100 de ani, pentru interese imobiliare. „Indiferent unde am merge, tot Clujana ar rămâne; ăsta e brandul fabricii”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.