Închide

A ajuns la Cluj, Péter Márki-Zay – contracandidatul lui Viktor Orbán, deși a fost boicotat masiv pe linia UDMR / A fost spart până și contul de facebook al organizatorului evenimentului

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - mart. 22, 2022 0 771

Gergő Mostis este administratoul cafenelei „Planetárium Café” din Cluj Napoca, localul în care a fost invitat să țină o dezbatere Péter Márki-Zay – singurul contracandidat al opoziției pentru funcția de premier al Ungariei, deținută de Viktor Orbán, fără întrerupere din 2010. În ciuda boicotului practicat de UDMR în spațiul comunității maghiare din România, Péter Márki-Zay  a ajuns marți la Cluj Napoca, umând ca de la ora 19.00 să se întâlnesacă cu un grup de tineri la cafeneaua amintită, iar mâine, 23 martie, să se deplaseze și la Târgu Mureș, conform informațiilor actualdecluj.ro

Gergő Mostis a informat pentru actualdecluj.ro că el va modera dezbaterea din această seară de la „Planetárium Café”.

„Domnul Péter Márki-Zaiy va ajunge la noi cu un gup de tineri susținători, pe lângă aceștia, la noi s-au mai înregistrat 70 de tineri și 15 reprezentanți ai presei maghiare”, a informat Mostis pentru actuadecluj.ro.

Anterior, acesta a relatat că pe 17 martie, persoane neautorizate i-au spart contul de Facebook și au șters pagina Planetárium Café. „După aceea, poza mea de profil a fost înlocuită și cu o fotografie extrem de obscenă, pentru care pagina de Facebook a fost dezactivată automat timp de 30 de zile”, a relatat Gergő Mostis.

Pentru ca dezbaterea  lui Péter Márki-Zay să ajungă totuși și la comunitatea maghiară din Cluj, Gergő Mostis a apelat la deținătorul paginii de facebook „Clujul Civic”, urmărită de peste 13.500 de utilizatori.

„Eu nu sunt implicat în niciun fel în organizarea acestei dezbateri la Cluj, însă m-a șocat cât de mult a fost boicotat evenimentul de aceea am răspuns pozitiv când am fost solicitat să fie difuzat pe Clujul Civic”, a comentat activistul civic István Szakáts, administratorul paginii.

Combatanții lui Péter Márki-Zay din România au mers până într-acolo încât au distribuit în spațiul online imaginea liderului politic maghiar sugerând că acesta ar semăna, fizic, cu Nicolae Ceaușescu (vezi foto jos).

Recent, opt lideri UDMR au semnat o scrisoare, în care acuzau opoziția din Ungaria de lipsa de implicare în problemele comunității maghiare din România, răspunzând negativ la intenția lui Péter Márki-Zay de a veni în vizită, în campania electorală. Cel mai mult, opoziției din Ungaria i se reproșa referendumul din 5 decembrie 2004, privind acordarea cetăţeniei ungare maghiarilor de peste graniţe, dar și lipsa de reacție când mai mulți reprezentanți de seamă ai comunității ar fi fost „persecutați” de DNA.

Scrisoarea a fost semnată de preşedinţii Consiliilor Judeţene din Harghita, Covasna, Mureş şi Satu Mare (Csaba Borboly, Sándor Tamás, Ferenc Péter şi Csaba Pataki), precum şi de primarii municipiilor de reşedinţă din aceste judeţe, Attila Korodi (Miercurea Ciuc), Árpád Antal (Sfântu Gheorghe), Zoltán Soós (Târgu-Mureş) şi Gábor Kereskényi (Satu Mare).

În scrisoarea publicată în exclusivitate de portalul Székelyhon.ro se preciza că reprezentantul legitim al comunităţii maghiare din Transilvania este Hunor Kelemen (președintele UDMR), iar dacă forţele de opoziţie din Ungaria sunt preocupate și vor să dea atenţie maghiarilor din Transilvania în cadrul campaniei electorale, atunci pe el trebui să-l contacteze mai întâi.

Liderul UDMR Cluj, Csoma Botond, a fost chestionat de actualdelcuj.ro dacă este la curent cu prezența lui Péter Márki-Zay la Cluj Napoca. El a răspuns că nu știe nimc despre programul candidatului opoziției din Ungaria la Cluj Napoca și nici cine sunt invitații la dezbaterea acestuia de marți seara.

„Nu știu nimic, nu știu cine participă. Fiind o întâlnire într-o cafenea, cred că poate participa oricine”, s-a limitat să spună Csoma Botond.

Reamintim că alegerile parlamentare din Ungaria au loc în 3 aprilie cele mai importante șase partide opozante FIDESZ-ului, desemnându-l pe Péter Márki-Zay candidat pentru poziția de premier.

Peter Marki-Zay, în vârstă de 49 de ani, primar al unui orăşel din sudul Ungariei, catolic practicant, tată a şapte copii, fondatorul mişcării „O Ungarie pentru Toţi” (MMM) a fost selectat de opoziție după o preselecție care a durat mai multe săptămâni.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare