Închide

Primăria și-a angajat arhitect care să se ocupe de Muzeul Documentar al Persoanalităților Clujene pe care vrea să îl facă în Cluj-Napoca

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mart. 22, 2022 0 723

Atelier Schmidt va realiza designul pentru „Muzeul Documentar al Personalităților Clujene” care a fost anunțat deja de Primărie ca investiție dorită în oraș încă din 2020. Acesta va funcționa într-un apartament de peste 100 de mp din centrul Clujului.

 

Primăria a contractat direct la jumătatea lunii martie serviciile biroului Atelier Schmidt pentru 107.500 lei pentru realizarea conceptului și designului „Muzeul Documentar al Personalităților Clujene” (MDPC).

Acesta urmează să se realizeze în apartamentul nr.1 (circa 100 mp) dintr-o clădire de pe Bulevardul Eroilor nr.17 aflată în centrul orașului Cluj-Napoca.  ”Muzeul va cuprinde exponate în format print, dispozitive multimedia, digital cu cod QR, exponate fizice, despre cele peste 400 de personalități locale – scriitori, istorici, artiști, oameni de știință, cercetători și inventatori.Vizitatorii vor putea obține accesul prin intermediul unor terminale instalate – ochelari VR, căști, sau utilizând dispozitivele personale informații despre personalitățile respective, istorie locală etc. Informațiile vor fi disponibile în limbile română, engleză, franceză, maghiară și germană”, a cerut Primăria în caietul de sarcini.

Deja primarul Emil Boc a anunțat la finalul anului 2020 că Primăria plănuiește un astfel de muzeul în Cluj-Napoca și că își dorește un muzeu care să țină pasul cu vremurile și să uzeze de tehnologie pentru a prezentat personalitățile marcante din oraș.

„Vom avea un Muzeu al Personalităţilor Clujene şi virtual şi fizic. Va fi pe Bulevardul Eroilor. Acolo vom aduna elemente reprezentative de la personalităţile Clujului, de la Doina Cornea şi Bartolomeu Anania, Dumitru Fărcaş şi alţii, unde vom avea de la fiecare câteva obiecte care le-au aparţinut, iar clujenii le pot vedea, cu detalii despre personalitatea fiecăruia”, a declarat primarul Emil Boc la un post de radio local.   Primarul a precizat că proiectul va începe din 2021: „Avem asigurată locaţia astfel încât să ne putem valorifica şi acest potenţial extraordinar pe care îl are Clujul. Vor fi şi personalităţi maghiare, care au dezvoltat şi au făcut parte din patrimoniul nostru cultural al Clujului, pentru că până la urmă suntem toţi în aceeaşi barcă”, anunța primarul Emil Boc în cadrul unei emisiuni săptămânale la Realitatea FM la finalul lui 2020.

Atelie Schmidt a fost înfințat în 2016, are peste 50 de proiecte implementate și un număr de circa 7 angajați (potrivit https://building-companion.ro/). Biroul nu are activă o pagină proprie însă are pe Facebook prezentate la portofoliu proiecte rezidențiale din Cluj-Napoca, printre care și ansamblul Luminia. În comisia de urbanism a Primăriei, arhitectul Michael Schmidt a fost și lăudat pentru arhitectura propusă, spre exemplu în cazul unei locuințe individuale sau chiar criticat pentru propunerile făcute în cazul unor proiecte rezidențiale mai mari. În comisia de urbanism a județului, specialiștii l-au penalizat de fiecare dată pentru propunerile pe care le-a făcut pentru diferite proiecte imobiliare propuse, spre exemplu, în comuna Apahida și i s-a cerut să le îmbunătățească înainte ca cei din comisie sau arhitectul șef al județului să le avizeze favorabil. În piață, se spune despre Schmidt că este tânăr și ambițios și că acceptă și proiecte „complicate”, după cum au arătat surse apropate redacției.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu