Închide

Se temperează piaţa imobiliară în 2018? Analist bancar: se văd „premise de consolidare a pieței rezidențiale pe termen scurt, cu posibilitatea de schimbare de tendință”

EconomieTop News by Kristina Reştea - feb. 13, 2018 0 2340

 

Prețurile locuințelor au avut, per ansamblu, o traiectorie ascendentă pe tot parcursul lui 2017,dar  ritmul de creștere a acestora a încetinit vizibil spre finalul anului –  inclusiv în Cluj-Napoca, oraș care a stabilit un nou record în materie de scumpiri, notează o analiză a portalului Imobiliare.ro. Se întrevăd premise de „consolidare a pieței rezidențiale pe termen scurt, cu posibilitatea de schimbare de tendință” – din ascendentă în descendentă, în a doua jumătate a anului 2018, punctează un analist al Băncii Transilvania. Clujul a început anul abia pe locul 3 în topul tranzacţiilor: în prima lună din an Iaşiul a luat-o înainta „Capitaliei Transilvaniei”.

„Prima lună din 2018 a adus, de asemenea, o surpriză în ceea ce privește evoluția prețurilor pe segmentul apartamentelor, în condițiile în care, în marile orașe ale țării, doar unitățile locative nou-construite au consemnat creșteri; cele vechi, pe de altă parte, fie s-au ieftinit, fie au rămas la valoarea atinsă în decembrie 2017”, mai amintesc reprezentanţii portalului imobiliar, care menţionează că aceste evoluţii alimentează păreri din piață potrivit cărora prețurile locuințelor din România se apropie de stabilizare, în perioada imediat următoare fiind posibile chiar și scăderi. „Intrată în ciclul post-criză la final de 2012 (după aproape patru ani de ajustare) piața rezidențială internă a traversat un proces de accelerare în ultimele trimestre, evoluție convergentă cu cele din piețele europene și globale”, menţionează Andrei Rădulescu, Senior Economist în cadrul Băncii Transilvania, în cel mai recent raport de piață publicat, la începutul acestui an, de Analize Imobiliare.

În continuare, reprezentantul Băncii Transilvania face o trecere în revistă a principalelor concluzii ce se pot desprinde din analiza econometrică a evoluțiilor din piața rezidențială internă din perioada 2009-2017 (realizată prin utilizarea datelor Eurostat și BNR). În primul rând, se distinge faptul că între dinamica prețurilor rezidențiale și evoluția ratelor reale de dobândă există o relație de inversă proporționalitate. Pe de altă parte, între evoluția prețurilor rezidențiale și dinamica salariului real se observă o relație direct proporțională. De asemenea, între evoluția prețurilor rezidențiale din România și dinamica prețurilor caselor din Zona Euro (principalul partener economic) există o relație proporțională. „Nu în ultimul rând, se confirmă așa numitul efect de avuție – tendința ascendentă a prețurilor pe piața rezidențială a influențat pozitiv consumul privat (principala componentă a PIB) în ultimele trimestre.”, punctează analistul.

Analiza individuală a (cel puțin unora dintre) factori(i) corelați prețurilor proprietăților rezidențiale permite, în mod evident, formularea unui pronostic privind stabilizarea, dar și o eventuală scădere a prețurilor în viitorul apropiat. „Rezultatele acestei analize econometrice, coroborate cu perspectivele de majorare graduală a costurilor de finanțare și cu semnalele de maturitate ale ciclului economic post-criză, exprimă premise de consolidare a pieței rezidențiale pe termen scurt, cu posibilitatea de schimbare de tendință (din ascendentă în descendentă) în a doua jumătate a anului 2018”, este de părere Andrei Rădulescu.

Chiar şi în Cluj-Napoca, orașul care a înregistrat cel mai alert ritm de creștere a prețurilor până acum, există jucători care se așteaptă la o stabilizare a lucrurilor. La sfârșitul anului trecut, Carmen Miron, directoarea de vânzări a agenției Edil Imobiliare, declara că pe piața locală se simte o tendință de temperare a cererii de locuințe, inclusiv din partea investitorilor – care au susținut, în mare parte, avântul creșterii prețurilor (ei generând mai mult de jumătate din achizițiile cu locuințe). Astfel, există deja cumpărători, chiar din această categorie, care dau semne că nu sunt dispuși să-și majoreze la nesfârșit disponibilitatea de plată.

În capitala Transilvaniei – orașul care a ținut, și în 2017, capul de afiș în materie de scumpiri – evoluția prețurilor a fost, la fel ca în celelalte centre regionale, mult mai temperată la început de an. Astfel, Indicele Imobiliare.ro a consemnat un avans de 0,41% la nivelul pieței apartamentelor per ansamblu, de la 1.457 la 1.463 de euro pe metru pătrat util. Și aici, însă, locuințele din blocurile vechi s-au ieftinit, cu 0,46% de data aceasta, de la 1.507 la 1.500 de euro pe metru pătrat util. Semnificativ mai ieftine decât cele vechi, locuințele noi s-au apreciat cu 1,43% în prima lună a acestui an, de la 1.399 la 1.419 euro pe metru pătrat util.

Unii sunt şi mai drastici în estimări. Există specialişti care vorbesc de preţuri speculative şi întrevăd „corecţii”.

 

Arhitectul-șef al Clujului: se sparge bula imobiliară peste un an

 

şi

 

Project manager la companie care urmăreşte şantierele din România despre piaţa de la Cluj în context naţional: „Preţuri speculative. Alte oraşe devin mai atrăgătoare pentru dezvoltatori, Clujul va avea o concurenţă serioasă”

 

Clasament de vânzări

Deocamdantă, Clujul a început anul tot în topul vânzărilor imobiliare, dar nu mai urmeză Bucureştiului, ci se află pe locul 3, după Iaşi. În luna ianuarie 2018, au fost vândute, la nivelul întregii țări, 39.482 de imobile, potrivit Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, la nivel național, în prima lună a acestui an este cu 16.315 mai mare față de luna ianuarie 2017. Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în luna ianuarie 2018, în București – 4.931, Iași – 2.431 și Cluj – 2.374. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Olt – 274, Sălaj – 217 și Tulcea – 185.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.