Închide

Strada Republicii și-ar putea schimba denumirea: un consilier local o vrea Strada Regală

Administrație by Actual de Cluj - mart. 09, 2016 0 1654

Strada Republicii din Cluj-Napoca și-ar putea schimba denumirea în Strada Regală: inițiativa vine de la un consilier local care spune că în acest fel „va fi înfăptuit un act de dreptate istorică”.

Adrian Mureșan e consilier local din partea ALDE și spune că va iniția un proiect de hotărâre care va viza schimbarea denumirii străzii Republicii în strada Regală.  ”Și în trecut, această stradă s-a numit strada Regală”, spune el. „Comuniștii sunt cei care au creat această denumire, de strada Republicii. Propun ca strada să revină la vechea sa denumire din mai multe motive. În acest an, împlinim 700 de ani de când Clujul a devenit Oraș Liber Regesc, prin privilegiul acordat de regele Carol Robert de Anjou. Tot în acest an, aniversăm 150 de ani de la fondarea Dinastiei Române, iar Regele Carol I a intervenit personal la împăratul Francisc Iosif pentru grațierea liderilor românilor ardeleni condamnați în procesul memorandiștilor din Cluj. Tot în acest an, aniversăm 100 de ani de când Armata Regală Română, comandată de Regele Ferdinand I, a trecut Carpații pentru a elibera Transilvania. Acestea sunt motivele pentru care inițiez acum acest demers. Nu doresc să îi jignesc pe republicani, ci vreau să privim adevărata istorie a orașului nostru fără prejudecăți și fără ipocrizie”.

Popa vrea, cun drum, să schimbe și denumirea pieței Karl Liebknecht, din zona străzii Oașului, în piața Carol Robert de Anjou. ”Karl Liebknecht este un lider al comuniștilor germani, care nu are nimic de a face cu istoria Clujului. Pe când Carol Robert de Anjou este cel care a redat Clujului libertatea”, a spus el.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu