Trei lecții învățate din primul război mondial, după 100 de ani, în contextul ascensiunii radicalilor în Europa
ActualitateEducaţieIstorie by Mihai Prodan - iun. 03, 2014 0 3983
În 1914 în Aula Magna de la al doilea etaj al sediului Universității „Babeș-Bolyai” era așezat un tron impunător, cu baldachin. Era rezervat pentru împăratul Franz Joszef, al cărui nume îl purta atunci universitatea din Cluj. La 100 de ani de atunci, tronul a dispărut, aspectul Aulei a fost modificat, dar prorectorul universității clujene avertizează că nu totul s-a schimbat.
„Lecția acestui război pentru noi cei de azi se poate rezuma la 3 elemente”, spune prorectorul Ioan Bolovan. Prima dintre acestea este repudierea extremismului de orice fel, a violenței – pentru că de la un asemenea moment provocat de un extremist violent s-a ajuns la declanșarea războiului, spune el, avertizând că fapte extremiste în inima Europei și nu numai pot conduce în împrejurări „pe care nu le dorim la reeditarea unor asemenea momente tragice”.
A doua lecție, adaugă Bolovan, e să privim la politicienii care ne conduc „și să-i facem să fie mai responsabili de destinele celor mulți”. „În mod cert lipsa de responsabilitate a șefilor multor state a dus, în 1914, după asasinatul de la Sarajevo, la declanșarea războiului”, spune Bolovan, adăugând că e nevoie de mai multă fermitate, în limitele democrației, față de conducătorii țării.
În fine, a treia lecție pe care am putea-o învăța din primul război mondial ar trebui să fie un omagiu celor neștiuți, „foarte mulți anonimi, care în tranșee sau acasă pe frontul intern au asigurat supraviețuirea familiei și a celorlalte instituții din societățile respective”.
Rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, e istoric și spune că în urmă cu 100 de ani în Cluj slujba la împăratul, serviciul militar și războiul erau la ordinea zilei, nu în sensul că ar fi fost continue, dar intrau în viața cotidiană a oamenilor. „În podișul de sud al Transilvaniei, într-un sat nu departe de Brașov, datorită drumului lung și plecării feciorilor din sat se inventase fecioareasca fetelor; nu mai aveau fetele cu cine juca”, spune Pop. „Unii dintre studenții mei se miră pentru că nu știu ce e acela serviciu militar. E bine că nu știu”, conchide el.
Amintim, alegerile europarlamentare din urmă cu două săptămâni au parafat ascensiunea surprinzătoare în multe țări din Europa a facțiunilor de extremă dreapta. În Marea Britanie de exemplu, partidul eurofob UKIP a obținut un surprinzător scor de 26,77% și a înfrânt astfel, de departe, partidul conservator, reprezentat de premierul David Cameron. „Oamenii sunt profund dezamăgiţi de Uniunea Europeană. Ei îşi doresc o schimbare, iar în ceea ce mă priveşte am înţeles mesajul”, a declarat luni dimineaţă, imediat după alegerile de duminică, David Cameron, la BBC Radio 4.
Și în Franța Frontul Național de Extremă Dreapta a depășit 25% dintre voturi, în vreme ce în Grecia neonaziștii de la Zorii Aurii au adunat 10% dintre opțiunile alegătorilor. De menționat și Jobbik, cunoscutul partid ultranaționalist și rasist din Ungaria, care la europarlamentare a strâns 14,7% dintre sufragii. În total, adunând mandatele în toată Europa, extremiștii au devenit a treia putere în Parlamentul European – în total 140 de locuri.
Parlamentul European are 766 de membri, locurile fiind alocate în felul următor: Germania – 99; Franța – 74, Italia și Regatul Unit – 73, Spania – 54, Polonia – 51, România – 33, Țările de Jos – 26, Belgia, Grecia, Ungaria, Portugalia și Republica Cehă – 22, Suedia – 20, Austria – 19, Bulgaria – 18, Finlanda, Danemarca și Slovacia – 13, Irlanda, Lituania și Croația – 12, Letonia – 9, Slovenia – 8, Cipru, Estonia, Luxemburg și Malta – 6.
Împăratul Franz Josef a fondat Universitatea din Cluj în 1872 și din 1881 universitatea i-a purtat numele până în 1919.
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Proiect de lege pentru limitarea avansului la 10% în cazul vânzării apartamentelor de către dezvoltatorii imobiliari/Aceștia vor putea utiliza avansurile încasate doar pentru respectivul proiect
oct. 09, 2024 0
-
Student din Cluj dealer de droguri condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare, în detenție, a vândut cannabis și cocaină în sute de cazuri, a fost descoperit din întâmplare
oct. 09, 2024 0