Închide

Judecătorul care l-a trimis pe Uioreanu în arest explică de ce nu l-a lăsat în libertate: a uitat de voturile cetățenilor, a început să ia mită după ce a ajuns șef la Consiliul Județean

Actualitate by Mihai Prodan - iun. 03, 2014 0 525

Președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, a ajuns în arest preventiv sub acuzația de luare de mită. Judecătorul care a dispus măsura, fostul președinte al tribunalului Cluj Sorina Siserman, explică ce a făcut-o să nu accepte cererea avocaților lui Uioreanu, care ar fi vrut ca acesta să fie cercetat în stare de libertate ori în arest la domiciliu: „Probele administrate în cauză până în acest moment, conduc spre concluzia că inculpatul U.H. (Horea Uioreanu.n.red.) și-ar fi făcut „debutul” în sfera infracționalității la scurt timp după numirea sa în funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj, uitând de voturile cetățenilor care, acordându-i toată încrederea, l-au propulsat în această funcție”.

În plus, arată Siserman, relevante pentru a evidenția starea de pericol pe care o prezintă cercetarea lui Uioreanu  în stare de libertate, sunt discuțiile putrate de angajații Consiliului Județean între ei, fără a ști că una dintre persoanele aflate în grup este interceptată, urmare autorizării dispuse de către judecătorul de drepturi și libertăți.  În cuprinsul acestor discuţii, unul dintre angajați a spus  „în ţara asta încă sper că nu mi se poate întâmpla nimic, pentru că am avut curajul să înfrunt nişte gunoaie”. Conform presei locale, cel care a făcut această declarație e arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță, în contextul unor articole de presă denigratoare cu care era amenințat de către Uioreanu.

uio

Un articol care arăta ilegalitatea unor lucrări la aeroportul din Cluj, executate de firma omului de afaceri Ioan Bene, de asemenea arestat, a dispărut la câteva ore după publicare, iar jurnalistul care l-a scris a fost concediat. Această situație, coroborată cu amenințarea cu articole denigratoare de presă, „este firesc să fi produs o temere în rândul acestora care, la rândul lor, au transmis-o familiilor și celor apropiați și explică revolta acestora rezumată în expresia: „în ţara asta încă sper că nu mi se poate întâmpla nimic, pentru că am avut curajul să înfrunt nişte gunoaie””, arată judecătorul Siserman.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a acceptat, în cauza Lettellier c. Franţei, că în circumstanţe excepţionale, prin gravitatea lor deosebită şi prin reacţia publicului la săvârşirea lor, anumite infracţiuni pot să suscite o tulburare socială de natură să justifice detenţia înainte de proces, cel puţin pentru un timp.

Astfel, Siserman a arătat că nu apreciază ca oportună luarea în acest moment procesual a altei măsuri preventive, mai puţin restrictive de libertate, în mod alternativ, întrucât în cauză urmează a fi efectuate investigaţii complexe pentru verificarea tuturor condiţiilor în care a fost săvârşită pretinsele infracţiuni de dare și luare de mită, fiind posibilă şi descoperirea de noi fapte, „iar faţă de activitatea infracţională şi modalitatea în care au acţionat inculpaţii, ţinând seama de relaţiile pe care şi le-a creat în decursul anilor în mediul profesional, face posibil ca lăsarea lor în libertate să-i descurajeze pe cei care au cunoştinţă despre acele fapte, în a oferi relaţiile necesare organelor de anchetă”.
Faptele de care sunt bănuiţi Uioreanu, Bene și Vasile Pogăcean sunt de natură să creeze şi să inducă opiniei publice că legea se opreşte şi nu are eficienţă faţă de astfel de persoane care, prin statutul lor, ar trebui să asigure încrederea societăţii în modul în care mediul de afaceri şi cel al administraţiei publice funcţionează, spune Siserman, care a observat surprinsă că cei doi oameni de afaceri nu au conștientizat gravitatea faptelor de care sunt acuzați, nici în fața procurorului, dar nici în fața judecătorului. „Au considerat aproape normală darea acestor importante sume de bani”, spune Siserman. Situația este valabilă și în cazul lui Uioreanu, care a apreciat că este legal să ia bani pentru partid și să-i folosească în interes personal.

„Împrejurarea că „totul poate fi cumpărat cu bani” creează o stare de neliniște în mediul de afaceri și în rândul opiniei publice”, susține Siserman.

Amintim, Uioreanu alături de oamenii de afaceri Ioan Bene și Vasile Pogăcean au ajuns săptămâna trecută în arest preventiv pentru 30 de zile sub acuzația de corupție. Procurorii DNA arată că Uioreanu ar fi primit bani de la cei doi: de la Bene pentru lucrări la aeroportul din Cluj, aflat în subordinea Consiliului Județean, iar de la Pogăcean pentru a-i facilita contractele cu anumite primării din județ.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.
Tags