Închide

2 morți, 30 răniți anul trecut în Cluj din cauza intoxicației cu monoxid, jumătate din cazuri au fost în această iarnă

ActualitateTop News by Actual de Cluj - ian. 25, 2017 0 251

Nu-i de joacă: doi morți și alți 31 răniți anul trecut în Cluj din cauza intoxicației cu monoxid de carbon, cauzată de coșuri de fum improvizate, arată evidențele distribuitorului de gaze Delgaz Grid, fostul E.On Gaz.

Jumătate dintre cazurile de intoxicare au avut loc în ultimele trei luni, de la debutul iernii; în Ardeal e voreba de peste 60 de persoane, dintre care jumătate – 33 – în județul Cluj. De altfel, dintre acestea 33, două persoane au decedat în urma intoxicaţiei cu monoxid de carbon din cauza evacuării insuficiente a gazelor arse.

Unul dintre decese s-a înregistrat anul trecut în comuna Frata – într-o locuință aragazul era utilizat pentru încălzire; gazul a consumat tot oxigenul din încăpere iar persoana a murit asfixiată. Al doilea deces s-a înregistrat în Dej din cauza evacuării insuficiente a gazelor arse, o parte acestora rămânând în încăpere ceea ce a dus la intoxicarea cu monoxid de carbon. „Atragem atenția consumatorilor și dorim să îi conștientizăm asupra faptului că utilizarea aragazului pentru încălzirea locuințelor poate duce la incidente cu urmări grave, intoxicații cu monoxid de carbon sau chiar asfixieri”, spune pentru actualdecluj.ro purtătorul de cuvânt al companiei, Oana Demian. „De asemenea, pentru a fi siguri că alimentarea cu gaze naturale sau evacuarea gazelor arse se face corect și sigur, orice modificare asupra instalației de gaz trebuie să fie realizată doar de firme autorizate în acest sens”.

Ca să vă feriți de astfel de dezastre, furnizorul de gaz cere asigurarea unei ventilații corespunzătoare în încăperile unde funcționează aparate care sunt alimentate cu gaze naturale. În plus, sistemele de evacuare a gazelor arse trebuie să fie verificate la începutul sezonului rece, în fiecare an. Curățarea coșurilor de fum și a hornurilor, unde e cazul, trebuie să se efectueze de cel puțin două ori pe an, o dată obligatoriu înaintea venirii sezonului rece și doar de către persoane sau firme autorizate. De asemenea, consumatorii de gaze naturale trebuie să supravegheze aparatele neautomatizate care funcționează cu flacără deschisă și să nu le folosească în scopul încălzirii locuinței.

Totodată, pentru semnalarea unor posibile scurgeri de gaz sau a prezenţei monoxidului de carbon în interiorul locuinței, este recomandată montarea detectoarelor. „În privinţa detectoarelor de gaz este bine să ştim că acestea sunt obligatorii pentru instalaţiile noi în care se montează aparate consumatoare de combustibili gazoşi, în încăperi care au ferestre cu geamuri cu grosime mai mare de 4 mm sau care sunt din geam securizat sau termopan, însă este recomandabil ca acestea să fie montate şi în instalaţiile vechi”, precizează Delgaz Grid.

Citește și:

Explozie într-un bloc din cartierul Grigorescu. O tânără e în stare gravă în spital

VIDEO Femeie din Cluj salvată după scăpări de gaz în apartament. ISU Cluj: “nu se mai simte miros de gaz, efectiv nu simți, și cazi jos”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu