Închide

Clujeanca de la șefia asociației judecătorilor din România: referendumul pe tema continuării luptei anticorupție discreditează și „relativizează legea”

ActualitateTop News by Actual de Cluj - ian. 24, 2017 0 409

Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, clujeanca Dana Gîrbovan (foto), desființează intenția președintelui Klaus Iohannis, de a organiza un referendum pe tema „continuării luptei împotriva corupției”: „relativizează legea și discreditează lupta anticorupție”, spune ea.

Motivul – „face din ea dintr-un instrument de aplicare a legii o armă în bătălia politică”.

danagarbovan„Din punct de vedere juridic, lupta împotriva corupției trebuie să fie una ce ține strict de aplicarea legii. Cu alte cuvinte, există un cadru legislativ și instituții ce sunt dedicate luptei împotrivă corupției. Să înțeleg că Președintele Iohannis dorește să întrebe poporul dacă vrea în continuarea respectarea și păstrarea acestui cadru legislativ? Adică întrebăm poporul dacă legile mai trebuie respectate în România?”, se întreabă ea.

În plus, adaugă judecătoarea, Curtea Constituțională a decis deja că, și în varianta în care un referendum este consultativ, rezultatul acestuia e obligatoriu. „În anticiparea consecințelor referendumului, trebuie pornit de la premisă că rezultatul acestuia este incert. Care atare, poporul poate răspunde la fel de bine DA sau NU.
Pentru că dacă este cert că se va răspunde DA, ce rost are să cheltui din banii publici peste 20 de milioane de euro, cât s-au cheltuit în 2012, o sumă echivalentă cu bugetul anual alocat ÎCCJ?”, continuă Gîrbovan. „Iar în ipoteza unui răspuns NU, cum va armoniza Președintele voința poporului de suprimare a luptei împotrivă corupției cu obligativitatea respectării legii? Din păcate, problemele ridicate mai sus nu fac altceva decât să arate că luptă anti-corupție a devenit un slogan, iar justiția continuă să fie folosită că armă în bătăliile politice”.

Precizăm, președintele Klaus Iohannis a declanșat în această dimineață procedura pentru referendum prin transmiterea unei scrisori președinților celor două camere ale Parlamentului – Senatul și Camera Deputaților – prin care le cere consultarea Parlamentului în această direcție. Și premierul Sorin Grindeanu a primit o astfel de informare – iar Parlamentul are 20 de zile ca să se pronunțe în sensul necesității referendumului. Iată textul scrisorii către cele două camere:

În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţia României şi al dispoziţiilor art. 2 şi 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarea problemă de interes naţional:
Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice.
Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problema sus-menţionată.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare