Închide

Răspuns la votul din Senat. Petiţii în apărarea reformei din Sănătate: „Sistemul medical este la pământ”

ActualitateTop News by Kristina Reştea - ian. 24, 2017 0 785

În noiembrie s-au lansat o serie de măsuri menite să facă „ordine” în sistemul de Sănătate, printr-o ordonanţă care aducea reguli noi de concursuri pentru posturi de conducere, impunerea unor incompatibilităţi şi a unor norme anti-nepotism. „Sistemul” însă a criticat măsurile, iar în 16 ianuarie Senatul a respins ordonanţa care le impunea. De atunci se intensifică vocile din spaţiu public care se ridică în apărarea reformei.

Senatul a reuşit deja să respingă noile măsuri, dar mai urmează votul în Camera Deputaţilor, cameră decizională în acest caz. Universităţile de Medicină s-au exprimat împotriva ordonanţei; membri în Comisii de Sănătate şi medici de profesie au exprimat, de asemenea, păreri împotriva ordonanţei. Între timp se ridică, însă, şi vocile aflate de cealaltă parte a „baricadei” cu reforme. O petiţie iniţiată chiar de un doctor, Bogdan Tănase de la Alianţa Medicilor, cere ca “ordonanţa managerilor de spitale”, adoptată de Guvern în noiembrie, la iniţiativa fostul ministru Vlad Voiculescu, sa rămână neschimbată. Nu e singurul. ONG-uri care au luptat pentru vieţile pacienţilor români, medici şi simpli cetăţeni şi-au exprimat îngrijorările privind anularea măsurilor de reformă.

Amintim, este vorba despre o ordonanță de urgență promovată în mandatul fostului ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, care venea să modifice și să completeze Legea privind reforma în domeniul sănătății și aducea schimbări importante în privința selectării managerilor unităților sanitare publice, prin eliminarea restricțiilor în participarea la concurs și deschiderea competiției în selectarea de directori. Extindea, de asemenea, ceea ce înseamnă “conflictul de interese”. Pentru a asigura o conducere cât mai profesionistă a spitalelor, au fost extinse și incompatibilitățile pentru manager şi ceilalţi membri ai comitetului director – aceste funcții devin incompatibile cu cele de conducere, administrare şi control la nivelul partidelor politice sau al societăţilor comerciale. Textul ordonanței poate fi consultat integral AICI Au urmat alegeri, schimbarea Guvernului şi a Parlamentului şi în ianuarie Senatul a votat împotriva măsurile lansate de fostul Executiv.

 

Petiţia pentru Reformă, lansată de un medic: „Sistemul medical românesc este unul feudal”

În apărarea ordonanţei au intervenit public chiar medici. O petiţie, care a strâns deja peste 1.100 de semnături, le cere deputaţilor ca ordonanţa să rămână neschimbată.”Ordonanţa de urgenţă care le interzice managerilor de spitale să aibă funcţii de conducere în partide, alături de alte măsuri anti-nepotism şi anti-corupţie a fost introdusă abuziv pe ordinea de zi a sedinţei de plen a Senatului în data de 16 ianuarie, fiind respinsă cu 52 de voturi pentru şi 28 împotrivă.* Dacă nu luăm atitudine, este foarte posibil ca proiectul sa aibă aceeaşi soartă şi la Camera Deputaţilor, într-una din zilele următoare”, susţine petiţia lansată recent de Bogdan Tănase, medic în Bucureşti. O puteţi consulta AICI

„Chiar dacă scena politică este acum dominată de “elefanţii” graţierii si modificării codului penal, trebuie să fim vigilenţi şi să nu scăpăm din vedere “cămila” reprezentată de OUG 79/2016.
Sistemul medical românesc este unul feudal, organizat pe clanuri și familii. Mai mult, legea sănătății până la apariţia acestei ordonanţe, ceda puterea de decizie referitoare la managementul spitalelor clinice, unor persoane selectate dintre cadrele universitare. Senatul Universităţilor trebuia să aprobe deciziile managerilor de spital. Mai mult, managerii făceau atât activitate didactică, cât și activitate de cercetare, îngrijeau sau operau bolnavi și conduceau și spitalul, ceea ce evident este peste posibilitățile umane, fie și numai pentru că ziua are 24 de ore. Rezultatele acestei politici le vedem cu toții: sistemul medical este la pământ, alocarea resurselor și fondurilor este preferenţială și netransparentă, absorbţia fondurilor europene pe sănătate este zero, corupția este la ea acasă în achiziţiile din spitale, cifrele vehiculate de DNA fiind de 20-30 % comision pentru achiziţiile din sănătate. Ordonanţa OUG 79/2016 se vrea un prim pas pentru schimbarea acestei stări de lucruri, și unul eficient, fapt care se vede atât din rezistenţa cu care a fost întâmpinată de monștrii sacri ai sistemului cât și din graba cu care se dorește anularea ei. Însă sănătatea nu trebuie să fie doar feuda unora și o sursă perpetuă de venituri ilicite. Sănătatea ne privește pe toți„, se arată în textul petiţiei iniţiate de Bogdan Tănase. Aceasta a fost semnată deja de peste 1.100 de persoane. De ce?
„Pentru că sunt medic într-unul dintre aceste ” spitale” din România şi din interior lucrurile stau mult mai grav decât din exterior!”, scrie una dintre semnatarele petiţiei.

„Cu semnăturile strânse, voi înainta petiția la Camera Deputaților”, ne-a precizat medicul.

 

Scrisori către deputaţi: „Cetățenii Clujului își doresc o reformă reală în sănătate”

După respingerea în Senat a ordonanţei, o clujeancă a lansat un apel pentru cei interesaţi de această problemă: să îşi sesizeze deputaţii, pe un model lansat în Bucureşti, care circula deja în mediul online. Pentru asta, a adunat adresele de e-mail ale deputaţilor de Cluj.

 

foto mail la comisii

 

„Cere membrilor Comisiei pentru Sănătate și deputaților din Cluj să voteze împotrivă respingerii propuse de Senat a OUG 79/2016. Contactează membrii Comisiei pentru Sănătate și deputații din Cluj și cere-le să voteze împotrivă respingerii propuse de Senat a OUG 79/2016”, scrie Ami Burulea într-o notă lansată pe reţeaua de socializare Facebook. În textul modelului de scrisoare apare şi cererea pe care o pot prelua cetăţenii care sunt de acord cu măsurile din Ordonanţă: „Cetățenii Clujului își doresc o reformă reală în sănătate. Prin puterea pe care cetățenii acestui județ v-au dat-o prin vot, puteți contribui decisiv la modernizarea și restructurarea reală a sistemului sanitar respingând propunerea Senatului și lăsând în vigoare Ordonanța de Urgență 79/2016”. Apelul şi adresle de e-mail ale deputaţilor pot fi găsite AICI

Alte asemenea îndemnuri au apărut în mediul online. Am întrebat-o pe Ami Burulea ce a determinat-o să adune adresele şi să lanseze apelul.

„Personal, nu am fost niciodată internată într-un spital și sper să nici nu am nevoie de asta prea curând. Am însă foarte multe cunoștințe care au sau au avut experiențe foarte urâte. După incidentul de la Colectiv, în care au murit sau au fost rănite perosane pe care le cunoșteam, am urmărit îndeaproape investigațiile și anchetele legate de Hexi, apoi articolele domnului Tolontan care vizau în special managerii de spitale. Așa am ajuns să înțeleg că nu lipsa banilor din sistem e problema reală, ci faptul că banii respectivi sunt cheltuiți abuziv și că de ei beneficiază doar clientela politică, nu oamenii care lucrează în spitale sau pacienții. Fostul ministru ne-a dat tuturor speranță, în condițiile în care chiar credeam că nu se mai poate schimba nimic. În primul rând prin transparentizarea achizițiilor, prin faptul că a recunoscut că sistemul are probleme grave, a pornit anchete și prin faptul că a gândit o strategie de rezolvare a acestor probleme. O primă măsură a fost accea de a schimba regulile prin care o persoană poate ocupa postul de manager într-un spital, minimizând astfel politizarea, nepotismul și părtinirea unor oameni pentru simplu fapt că sunt cadre universitare, fără a lua în calcul performațele lor în management. Măsurile respective nu au rolul de a submina autoritatea cadrelor medicale sau a profesorilor universitari, dar, ca în orice domeniu, trebuie să ținem cont de faptul că a fi un bun profesionist în meseria ta nu implică neapărat că poți fi un bun manager. Chiar cred că acea ordonanță ar fi ajutat enorm la curățarea sistemului și eficientizarea lui și ar fi dus (în timp, bineînțeles) la o îmbunătățire netă a experienței pacienților precum și la o creștere a calității vieții a cadrelor medicale”, spune clujeanca. „De aceea, în momentul în care am auzit că prima decizie a Senatului nou ales a fost aceea de a suspenda ordonanța și că momentan reforma atârnă de decizia pe care urmează să o ia Camera Deputaților, am căutat soluții, am vrut să văd ce aș putea să fac eu, ca simplu cetățean. Cel mai simplu lucru pe care îl putem face este să cerem deputaților care ne reprezintă să se opună propunerii Senatului. Așa am început să caut adresele de email ale celor din Comisia de Sănătate și am avut neplăcerea să constat că mulți nu se obosesc să-și facă datele de contact publice, și apoi, să caut lista cu toți deputații de Cluj, pentru că aici am votat și ei ne reprezintă. Au mai fost și alții care au întocmit o listă cu adrese de mail, nu am fost eu singura. Nu știu cât ajută și dacă cei care am trimis un mail vom fi băgați în seamă sau nu, dar eu personal sunt împăcată că macar mi-am folosit două ore din viaţă pentru o cauză bună și astfel sper că am scutit două ore din viața oricărui clujean care vrea să facă același lucru și ar trebui să caute singur persoanele de contact”, sintetizează Ami Burulea. A trimis deja e-mailuri celor din listă, dar, completează ea – deocamdată nu a venit niciun răspuns.

Menţionăm aici şi că după respingerea ordonanţei din Senat, Actualdecluj.ro i-a contactat pe reprezentanți Clujului din comisiile de Sănătate din Parlament, pentru a-i întreba care este poziția lor referitoare la această ordonanță: susțin modificările sau nu?

În apărarea sistemului, împotriva ordonanţei

De ce au susţinut senatorii respingerea ordonanţei? Există câteva motive invocate în raportul comun de respingere de la comisiile juridică și de sănătate din Senat. Nu s-ar fi realizat o consultare cu factorii implicați, susțin cei din comisie și adaugă că noile măsuri aduc probleme: “niciun expert în domeniile medicină și farmacie nu poate face parte din comisiile de specialitate datorită (sic!) conflictului de interese extrem de restrictiv reglementat”, arată documentul. Doi dintre parlamentarii de Cluj, membri în Comisii de Sănătate şi chiar medici de profesie, s-au exprimat împotriva unor măsuri prevăzute în ordonanţă. Unul dintre semnatarii raportului de respingere este senatorul UDMR clujean Laszlo Attila, președinte al Comisiei de Sănătate Publică și medic de profesie. „Urgenţa era să deblocăm situaţia. În toată ţara sunt probleme”, spunea acesta, după votul din Senat, arătând că ar fi primit semnale din ţară, de la cei din domeniu. “Sunt mai multe probleme (cu ordonanţa, n.red.). Una e legată de incompatibilitate. Se extinde incompatibilitatea până la gradul IV, inclusiv la afinii până la gradul al IV-lea. E destul de greu de controlat așa ceva. Sunt probleme mari privind posturile managerilor și ai șefilor de secții, e dat peste cap sistemul”, spunea Laszlo. Acesta a susţinut şi că universităţile trebuie reprezentate şi a vorbit despre un sistem care „de bine, de rău funcţiona”. A admis totuşi că există lucruri care nu funcţionează şi aspecte care trebuie regândite. Vicepreședinte în această comisie e și medicul clujean Florin Stamatian, acum deputat PNL, care, spunea el, a primit ecouri de la oamenii din sistem pe tema ordonanţelor. Acesta a ridicat, printre altele, două probleme majore, în opinia sa, în ceea ce privește schimbarea: ar fi prea multe incompatibilități menționate în noua ordonanță și se restrânge dreptul la munca în medicină a managerului.

Pe de altă parte

Emanuel Ungureanu, deputat USR, vicepreședinte al Comisiei pentru Sătătate și Familie din Camera Deputaților, a declarat în schimb că susţine reforma, în contextul în care acum „Partidele controlează sistemul santiar”. „Eu mă voi opune cu toată puterea măsurilor ce politizează și mai mult sistemul”, susține Ungureanu.

Mai multe aici:

Reforma, față în față cu “vechea gardă” în Sănătate. Ce spun clujenii din comisiile de Sănătate ale Parlamentului despre ordonanța care a zguduit sistemul

Concluzia fostului ministru Vlad Voiculescu, la final de mandat:

„Sistemul nu este atât de subfinanţat pe cât este de haotic, de corupt şi de lipsit de mecanisme de control care să asigure siguranţa pacienţilor şi a medicilor”

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare