Închide

Ultima premieră din an a Operei din Cluj e duminică. Ce ți se pregătește

Cultură by Actual de Cluj - dec. 07, 2016 0 253

Premieră pe scena Operei Naționale din Cluj peste câteva zile – reprezentanții instituției de cultură spun că e „una dintre cele mai speciale și rare invitații ale stagiunii”: e ultima premieră din an, „I Puritani” de Vincenzo Bellini, ce va fi pusă în scenă duminică seara.

„Capodopera ce a încununat creația compozitorului italian, o operă bogată în melodicitate și simboluri profunde, aduce în premieră națională pe scena Operei clujene un spectacol plin de esență și emoție, rar întâlnit în universul liric autohton. Publicul este poftit să pășească alături de artiștii Operei Naționale Române din Cluj și de invitații săi speciali, în Anglia secolului XVII, într-o poveste ce împletește partituri belcantiste cu onoarea cavalerească, sentimentul datoriei și dragostea pură”, arată reprezentanții Operei. Din distribuție fac parte soliștii Diana Țugui, Lucia Bulucz (Elvira), Cosmin Ifrim, Ștefan von Korch – invitați (Arturo), Geani Brad, Bogdan Nistor (Riccardo), Petru Burcă și Cristian Hodrea (Giorgio). Orchestra e dirijată de tenorul și dirijorul italian Giuseppe Sabbatini, iar regia e semnată de regizorul de origine maghiară András Kürthy. „I puritani” este una dintre cele patru opere pe care dirijorul Sabbatini le-a interpretat ca instrumentist-contrabasist, apoi ca tenor.

Piesa e pusă în scenă și o zi după premieră, luni 12 decembrie.


 

Opera în trei acte pe un libret de Carlo Pepoli, după romanul Old Morality de Sir Walter Scott și drama istorică ”Têtes rondes et cavaliers”, de Jacques-François Ancelot și Joseph-Xavier Boniface Saintine, I puritani este capodopera ce a încununat creația compozitorului italian Vincenzo Bellini, fiind remarcată și apreciată pentru bogăția melodicității sale și a simbolurilor presărate cu inspirație și finețe de creator. Aceasta a fost ultima dintre cele zece opere compuse de V. Bellini, a cărui dispariție a fost prematură, la doar 33 de ani, însă pasiunea și talentul cu care a creat-o au conturat o operă dominată de esență și emoție, ce stabilește o strânsă conexiune a cântului cu textul poetic, oferind universului liric noi valențe expresive. Bellini a compus Puritanii pentru Théâtre Italien, după sosirea sa la Paris, în anul 1833, unde se experimenta la acea vreme o adevărată „renaștere artistică”. Premiera absolută a avut loc pe aceeași scenă pariziană la 24 ianuarie 1835, fiind un succes remarcabil, ce avea să rămână în istoria lirică universală, fiind aclamat de însuși Rossini, care a afirmat „Bellini te naști, nu poți deveni”.

Subiectul operei al cărei acțiune are loc la fortăreața Plymouth, Anglia, în jurul anului 1650, reînvie perioada Revoluției engleze, a confruntărilor dintre armata de puritani condusă de Cromwell și partizanii familiei Stuart (cavalerii regaliști), acțiunea petrecându-se în apropierea portului Plymouth și focalizându-se pe povestea de dragoste dintre Elvira – fiica lordului Gualtiero Valton, puritan – și Lordul Arturo Talbo – partizan al familiei Stuart. Puternicul sentiment al datoriei îl determină pe Arturo să își abandoneze iubita tocmai în ajunul nunții, fapt care provoacă nebunia acesteia.


 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags

Articole similare