Închide

FOTO/VIDEO Proiecte în spații publice ale orașului, cu vernisaj pe Cetățuie

ActualitateCulturăTop News by Kristina Reştea - dec. 07, 2016 0 1720

Cu vedere spre oraș, sus pe Cetățuie stă un avion în forma jucăriilor de hârtie ale copilăriei; unul inspirat dintr-o pagină ruptă din caiet, pe care sunt desenate personaje și fraze din Micul Prinț. E, de fapt, o bancă, de unde poți admira în tihnă orașul și e instalația Val-Vârtej a echipei Blajin din cadrul unui proiect de artă în spațiu public. Cetățuia neglijată, Parcul Feroviarilor neamenajat sau zona industrială decăzută primesc intervenții artistice în spațiul public: Fundația AltArt a vernisat azi, pe Cetățuie, ediția a șaptea a expoziției de artă și intervenții în spațiul public botezată „Orașul Vizbil”. Printre proiecte: avionul cu desene și cuvinte, o masă de ping pong a „păcii” sau un turn de apă deschis publicului, plus un JR pe Fabrica de Pensule și o instalație care a cules sunete de prin oraș. E invitaţie în spaţiul public.

dsc_4158

 

Ediția din acest an are ca temă ”Resemnificare” și prezintă „proiecte de intervenție urbană care contribuie la resemnificarea unor spații sau a unor utilizări ale spațiului public”, spun iniţiatorii săi. Locurile: pe Cetățuie, la turnul de apă al Fabricii Armătura, în Parcul Feroviarilor. „Am încercat în decursul anilor să găsim moduri de a arăta deschidere comunității artistice și de a o încuraja să se apropie de spațiul public. În fiecare an găsim acele lucrări care corespund opiniei juriului. La acestă ediție am avut pe Facebook cea mai vizibilă deschidere din toți anii, înseamnă că în sfârșit începe să se vadă munca, după șapte ani de chinuială”, spune Szakats Istvan, de la Altart. „Proiectul ne oferă posibilitatea să descoperim colțuri de oraș pe care poate unii dintre noi nu le știm”, spune Oana Buzatu, din partea primăriei, pe bucățica mai lăturalnică de Cetățuie unde s-a instalat avionul. Menționăm că primăria a avansat de multă vreme ideea unui concurs de soluții chiar legat de Cetățuie – pentru un amfiteatru, care însă până acum nu s-a lansat.

 

dsc_4167

 

Rarița Zbranca, coordonatoare de proiect, explică, de pe Cetățuie, care sunt proiectele puse în practică la actuala ediție de „Oraș vizibil”.

„Avionul e un proiect care ne-a plăcut mult tuturor – e o instalație narativă, care e un obiect funcțional, dar care are și o poveste. Un alt proiect de la Orașul Vizbil este Sound City Remix, care e interesat de sunetele din oraș și de cum poate orașul să ofere o atmosferă sonoră mai bună pentru noi. Suto Zsolt a înregistrat sunete din oraș și le-a remixat. O altă lucrare care e mai degrabă o acțiune e Experiența unui turn de apă, care ne-a oferit ocazia să vizităm un astfel de turn. Proiectul nu doar că ne-a oferit ocazia să ne urcăm în turn, ci a propus și o reflecție asupra stării arhitecturii industriale. Proiectul lui Claudiu Cobilanschi poate fi văzut la Fabrica de Pensule – „Who will shoot JR?”, e un soi de meme şi vorbeşte despre capitalism. Kund își propune să instaleze o masă de ping pong în Parcul Feroviarilor, inspirat din ideea că în timpul Războiului Rece ping pong-ul a adus o formă de împăcare între dușmani. E încă în producție”, a enumerat Rarița.

Între timp, avionul își demonstrează multifuncționalitatea: acum e folosit pe post de stand cu fursecuri plus ceai cald de înfruntat vremea de decembrie în spațiu public.

 

dsc_4161

 

Cele cinci lucrări au fost selectate în urma unui concurs public de proiecte. Membrii juriului Orașul Vizibil 2015 au fost Diana Marincu –  curator, Eugen Pănescu – arhitect, Oana Buzatu – expert comunicare/Primăria Cluj-Napoca, István Szakáts – curator, Rarița Zbranca – manager cultural.

Orașul Vizibil” este organizat de Fundația AltArt și realizat cu sprijin de la primărie. Orașul Vizibil face parte din proiectul ”Create to Connect” derulat în perioada 2013-2018 de Fundația AltArt împreună cu Bunker Ljubljana (Sl), Artsadmin (GB), Arts and Theatre Institute (CZ), Empresa de Gestao de Equipamentos e Animacao Cultural (PT), Parc et Grande Halle de la Villette (FR), Rotterdamse Schouwburg (NL), Santarcangelo dei Teatri (IT), Stichting Noorderzon Groningen (NL), Walking Theory (RS), cu sprijinul financiar al programului Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene. Inițiat în 2010, Orașul Vizibil  propune regândirea modurilor de acces, utilizare şi control ale spaţiului public.

Imagini de la Orașul Vizibil 2015:

“Oare câte resurse stau degeaba? Avem parcuri și curți interioare închise, străzi private”. Proiecte de stradă, la Cluj

Artiștii și lucrările din expoziție 2016, prezentați de Altart (mai multe informații despre artiști și proiecte găsiți și AICI):

1. Blajin | Val-Vârtej

„O instalație narativă creată pentru a ne aduce aminte de avioanele de hârtie pe care le făceam în copilărie, cu gândul la zbor și joacă. Val-Vârtej este un personaj plămădit de Blajini, ființe fictive la rândul lor, din pagina unui caiet de schițe de pe o altă planetă, sub forma unui avion de hârtie care odată ajuns pe Pământ a devenit o jucărie supradimensionată. Val-Vârtej este și un obiect funcțional – o băncuță pentru cei care se plimbă pe Cetățuie și caută un loc de popas. Povestea lui Val-Vârtej este istorisită printr-o bandă desenată”.

Locație: Dealul Cetățuie, zona verde de lângă aleea pietonală de pe primul terasament (de sus) paralel cu Str Drăgălina

15310549_1259348130789650_1941259701_n

Lansare: 7 decembrie, ora 14.00

2. Oana Matei | Experiența unui turn de apă (în 2 părţi şi 3 acte)

„Dezactivate o dată cu prăbușirea industriei grele, turnurile de apă au rămas elemente reper ale peisajului urban. Oare câți dintre noi au avut ocazia să trăiască experiența unui turn de apă? Oana Matei ne ghidează în explorarea Turnului de Apă al Fabricii Armătura, de la intrarea prin ușița metalică, pănă în buricul bazinului de apă și înapoi. Instalația redă, prin fotografie și text, poveștile a trei oameni care lucrează în secțiile principale ale Fabricii Armătura și, prin sunet, ambianța sonoră a fiecărei secții”.

Experiența unui turn de apă | Oana Matei - Foto: Roland Váczi. Sursa foto Altart

Experiența unui turn de apă | Oana Matei – Foto: Roland Váczi. Sursa foto Altart

Experiența unui turn de apă | Oana Matei - Foto: Roland Váczi. Sursa foto Altart

Experiența unui turn de apă | Oana Matei – Foto: Roland Váczi. Sursa foto Altart

Experiența unui turn de apă | Oana Matei - Foto: Roland Váczi. Sursa foto Altart

Experiența unui turn de apă | Oana Matei – Foto: Roland Váczi. Sursa foto Altart

Experiența unui turn de apă | Oana Matei - Foto: Roland Váczi. Sursa foto Altart

Experiența unui turn de apă | Oana Matei – Foto: Roland Váczi. Sursa foto Altart

Experiența unui turn de apă | Oana Matei - Foto: Roland Váczi. Sursa foto Altart

Experiența unui turn de apă | Oana Matei – Foto: Roland Váczi. Sursa foto Altart

Locație: Turnul de Apă al Fabricii Armătura

Program de vizitare: 7 decembrie, 14.00-16.00, 30 noiembrie – 2 decembrie

Experiența unui turn de apă | Oana Matei - Foto: Roland Váczi. Sursa foto Altart

Experiența unui turn de apă | Oana Matei – Foto: Roland Váczi. Sursa foto Altart

3. Sütő Zsolt | Sound City Remix

„Pe parcursul unei săptămâni, Sütő Zsolt a explorat și a înregistrat sunetele orașului. Într-un proces de înREgistrare, REciclare, REmixare a deșeurilor sonore proiectul realizează o REsemnificare a ambientului sonor al orașului într-un demers situat între artă și ecologie, individual și colectiv, material și imaterial. Materialul rezultat poate fi ascultat online și experimentat sub forma unei instalații audio”.

O instalație audio e instalată la Fabrica de Pensule, lobby parter, în perioada 7-14 decembrie

Stream: https://soundcloud.com/demianblade/sets/radio-klauzen

O audiție publică e programată pentru joi, 8 decembrie, 20.00 la Casa Bōdhisattva, str. Gutinului nr 11., etajul 2.

4. Claudiu Cobilanschi | Who will shoot JR?

„Proiectul ia forma unui mash pe clădirea Fabricii de Pensule, care suprinde privirea îmbătrânită a lui Larry Hagman, interpretul personajului JR Ewing din serialul „cult” din anii ’80, Dallas. Prin imaginea lui JR, Claudiu Cobilanschi re-semnifică dorința de profit și de lux, mitul fondator al capitalismului. ”Pe la inceputul anilor ’80 serialul Dallas făcea deliciul telespectatorilor romani. Deși intenția prezentării serialului la televiziunea socialistă era să ne convingem vâzând „cu ochii noștri” cât de putred e capitalismul, efectul a fost opus. Cu toții ne-am imaginat trăind capriciile familiei Ewing. După 1990, am revăzut serialul, meme-urile au revenit și și-au remarcat forța de persuasiune. Turbo-Capitalismul autohton își căuta propriile narative. Cine nu era JR atunci? Cine nu și-ar fi dorit să aibă probleme pe care milionarul Ewing le rezolva cu abilitatea unui escroc internațional? Suntem înconjurați de tot felul de JR și nimeni nu-i amenință.”, spune artistul”

Locație: Fabrica de Pensule, mash pe cădire

5. Kopacz Kund | Masa critică

„Intervenția presupune instalarea unei mese de ping pong de beton în Parcul Feroviarilor, cu intenția de a re-semnifica unul dintre elementele fericite ale vieții cotidiene în ”fostul” bloc estic. Alegerea mesei de ping pong este în egală măsură simbolică și utilitară. În perioada războiului rece, ping pongul era sportul care aducea față în față, în mod pașnic, reprezentanți ai puterilor oponente. Prin inserarea mesei în Parcul Feroviarilor autorul caută să creeze un pretext de reapropriere a parcului, dar și un obiect sculptural minimalist și contrastant”.

masa-atart

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare