Închide

Topul meseriilor rare. În ce domeniu se poate câştiga 30.000 de lei pe lună

EconomieTop News by Kristina Reştea - apr. 08, 2017 0 2755

Inginer topograf, inginer tehnician de aparatură medicală, monitor studii clinice, inginer geodez și actuar (persoană specializată în evaluarea riscului prin metode statistice) sunt câteva dintre profesiile din topul meseriilor rare, unde este necesară absolvirea unei facultăți. Asta conform Smartree, companie activă pe piața de externalizare a proceselor de HR. Există totuși o listă de poziții la fel de rar întâlnite, unde însă personalul nu are nevoie de pregătire superioară. Una din meseriile „rare” e şi cea de controlor de trafic aerian, unde salariul poate ajunge şi la 30.000 lei net/lună. Este vorba însă de una dintre cele mai stresante meserii.

„Cu toate că sunt sectoare unde bătălia pentru un job este foarte mare, există și o multitudine de poziții rare, remunerate cu sume ridicate, inclusiv pentru persoane ce nu trebuie să dețină o diplomă de studii superioare”, spun reprezentanţii companiei de HR. “Unele dintre aceste meserii sunt rare prin natura lor, piața locurilor de muncă fiind una nu foarte ofertantă, așa cum este cazul inginerilor în topografie sau a celor geodezi. Însă, în cazul joburilor de actuar, piața se confruntă cu o lipsă de specialiști”, a declarat Raluca Peneș, HR Coordinator Smartree. Salariul inginerilor specializați în topografie, geodezie și aparatură medicală poate să înceapă de la 2.500 lei net/lună, iar actuarii pot câștiga un minimum de 3.000 lei net/lună. De asemenea, un job rar și foarte bine plătit este cel de monitor studii clinice, unde salariul mediu ajunge în jurul a 6.000 lei net/lună, spun reprezentanţii Smartree.

 

Meserii rare, fără studii superioare

Dincolo de meseriile rare unde este necesară o diplomă de licență, există totuși o listă de poziții la fel de rar întâlnite, unde însă personalul nu are nevoie de pregătire superioară. Astfel, în topul meseriilor de acest fel se află cele de controlor trafic aerian, sudor argon, macaragiu, alpinist utilitar, grefier sau somelier.“Chiar dacă nu este necesar să ai studii suprioare, acestea sunt totuși meserii speciale, care presupun anumite cursuri și calificări. Pentru a ajunge controlor de trafic aerian, în afara examenului de admitere, unul foarte strict, urmează o perioadă de formare profesională, specifică acestui domeniu. De asemenea, calificările de macaragiu și sudor sunt dobândite în urma absolvirii unor școli profesionale, iar pentru cele de grefieri și somelieri, sunt organizate cursuri de formare profesională specifice”, a mai spus Raluca Peneș.

Însă, odată realizate calificările necesare, aceste categorii de joburi aduc cu sine avantajul unei remunerații ridicate. Astfel, salariul de început al unui controlor de trafic aerian este de aproximativ 20.000 lei net/lună, ajungând si la 30.000 lei net/lună, după câțiva ani de experiență. Macaragii, sudorii specializați în argon și alpiniștii utilitari câștigă, în medie, între 3.000 și 3.500 lei net/lună. Somelierii, în funcție de competențe și nivelul de experiență, pot câștiga în medie 4.500 lei net/lună, iar salariul unui grefier poate urca până la 4.000 lei net/lună.

Meseriile de macaragiu și sudor sunt tot mai rar întâlnite, deoarece există un deficit acut de personal calificat în aceste domenii, foarte mulți dintre cei ce dețin astfel de aptitudini îndreptându-se către joburi în alte țări, mai spune Peneş.

Job-urile viitorului

Cu toate că astăzi joburile enumerate sunt rare, acestea vor fi, treptat, tot mai întâlnite și vor atrage personal ce va avea șansa să obțină remunerații pe măsură, consideră cei de la Smartree. Acestul lucru este urmarea nevoii tot mai mari, pe aceste segmente, pe piața locală a muncii. “Având în vedere ritmul alert în care tehnologia evoluează în timp, unele joburi vor dispărea din piață, iar altele vor fi adaptate noilor invenții. Putem astfel menționa industriile de retail și producție, domenii în care lucrătorii comerciali, operatorii sau strungarii vor fi înlocuiți de mașini și procese software”, a încheiat Raluca Peneș.

Despre noua tehnologie şi impactul asupra pieţei muncii au vorbit recent specialiştii întruniţi la Cluj Innovation Days. Locuri de muncă în producţie vor fi preluate de roboţi (fenomen care deja se întâmplă), maşinile autonome şi intrarea lor în circuit vor afecta alte job-uri, ale şoferilor, centrele de servicii (call center, BPO – outsourcing) vor fi de asemenea afectate, arată Răzvan Florian de la Institutul Român de Ştiinţă şi Tehnologie.  Toate sunt domenii de care depind într-o mare măsură şi economia României şi a Clujului,

Vezi şi:

Inteligența Artificială e aici. Cum va fi afectată piața muncii, într-o țară dependentă de outsourcing şi producţie ieftină?

Aproape unu din doi copii români riscă să aibă locuri de muncă de valoare adăugată mică – sunt copii care nu au șanse în economia de mâine, condamnați la joburi care nu necesită aptitudini înalte sau creativitate, arăta, cu date, Măriuca Talpeş, co-fondatoarea BitDefender. Vorbim adică tocmai de acele locuri de muncă care devin tot mai puține în economia în care roboții vor prelua astfel de sarcini. 80% dintre slujbele viitorului, în 2015-2025, cer competențe în Științe, Tehnologie, Inginerie, Matematică (STEM), dar procentul de absolvenți STEM e în scădere în România.

Citeşte mai multe:

În contratimp: unu din doi copii români riscă să aibă acces numai la job-uri cu valoare adăugată mică

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.