Închide

Fostul vicepremier Vasile Dâncu se plânge că i s-a respins în parlament ordonanţa care modifica Legea Urbanismului

ActualitateTop News by Kristina Reştea - apr. 08, 2017 0 801

„Unii, având monopolul puterii, vor să lucreze discreţionar cu ea; şi apoi se miră după aceea că oamenii ies în stradă, ies la proteste, poate câteodată iraţionale”, a declarat sociologul Vasile Dâncu, fost vicepremier, la lansarea de la Cluj a cărții sale ‘Politically incorrect. Scenarii pentru o Românie posibilă’. Acesta a făcut mai multe afirmaţii privind scopurile înalte ale politicii şi reîntoarcerea înspre om şi s-a plâns că în urmă cu câteva zile parlamentul a respins o ordonanţă la care a lucrat în timpul mandatului său, care ar fi adus clarificări şi îmbunătăţiri la legislația din domeniile autorizării lucrărilor de construcții, urbanismului și amenajării teritoriului. Cunoscut membru al „grupului de la Cluj” al PSD, Dâncu a ocupat portofoliul Dezvoltării şi Administraţiei, dar şi funcţia de vicepremier în guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloş. El se plânge acum de respingerea unei legi, în parlamentul unde majoritară e coaliţia PSD-ALDE.

Vasile Dâncu şi-a lansat sâmbătă la Cluj cartea, publicată de editura Şcoala Ardeleană, în cadrul târgului de carte Gaudeamus. Au venit la lansare Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii și Identității Naționale, Irina Petraș, președinta Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Cluj, academicianul Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai, poetul Ion Mureșan, laureat al Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” (2013) și Vasile Iuga, Senior Advisor al PwC România.

„Am visat ca această carte să fie începutul unui ciclu politic despre alegerile din decembrie. Am crezut că un nou ciclu politic în care va veni o putere nouă va ţine cont, va încerca să ia măcar două-trei idei din acest ghid şi va putea să le ducă mai departe. Sensul cel mai important al politcii, principala făgăduinţă pe care o face politica oamenilor este să îi treacă deşertul, deşertul social, deşertul politic. Scopul politicii e omul. Noi am pierdut acest lucru. Scopul politicii nu e să crească PIB-ul, productivitatea sau randamentul, ci e fericirea oamenilor. Celelalte lucruri sunt mijloace. Avem nevoie să redescoperim omul. Asta înseamnă să consideri că omul e mai important decât propriul tău partid sau că România e mai importantă decât partidul din care faci parte„, spune Dâncu. „Trebuie să redescoperim câteva lucruri care se văd greu din birou. De acolo nu vezi suferinţa oamenilor. Chiar dacă eşti sensibil sau vezi cifre. În România putem să ne lăudăm că din 1990 până acum rata mortalităţii infantile a scăzut de la 29 la mie la 9 la mie. Dar asta înseamnă 2000 de copii care mor. Aici trebuie să intervină politica, la aceste puncte. Nu se vede din birou sărăcia. 8,5 milioane din români trăiesc din 100 şi ceva de euro. Români care lucrează opt ore pe zi trăiesc în sărăcie, o treime din români trăiesc în sărăcie, deşi muncesc de dimineaţă până seara. Nu se vede inegalitatea din birourile politice. Un copil dintr-o familie de romi sau de la ţară are cele mai mari şanse să nu ajungă la facultate. Copiii mei, ca profesor, sau cei ai prietenilor noştri medici şi avocaţi vor ajunge medici, avocaţi şi profesori. Dar 2% din copiii din mediul rural mai ajung să facă o facultate. Cu asta ar trebui să se preocupe politica în general, politica devenită umană„, a mai spus Dâncu, în faţa unei audienţe din care au făcut parte membri PSD, dar şi ai altor partide politice, foşti sau actuali parlamentari, dar şi oameni de afaceri – la o prezentare unde publicul avea cărţi cumpărate, dar unde puteai zări şi brandul Guess (discret, dar vizibil) pe vestimentaţie ori câte o geantă cu logo LV (Louis Vuitton).

„Cred că este nevoie de a construi consens. Noi stăm bine la multe din mecanismele administrative în ceea ce priveşte politica, dar nu reuşim să ne cuplăm cu toţii la acelaşi proiect”, a mai spus sociologul politician.

Iar exemplul de „necuplare” vine dintr-o acţiune recentă.

„Anul trecut, ca vicepremier şi ministru al Dezvoltării şi Administraţiei am lucrat tot anul, m-am chinuit zeci, sute de ore să schimbăm o lege a amenajării teritoriului şi a urbanismului, sunt atâtea aberaţii! Am reuşit luptându-mă cu grupuri de interese, cu asociaţii de arhitecţi ce vor să aibă monopolul, cu primari.  Am făcut un proiect echilibrat, l-am dus în Parlament. Săptămâna asta l-au blocat, l-au respins, pentru că au zis că sunt prea multe modificări făcute în comisii. Era un lucru esenţial pentru dezvoltarea oraşelor noastre, nu era un lucru făcut politic. E doar un blocaj, pentru că unii, având monopolul puterii, vor să lucreze discreţionar cu ea; şi apoi se miră după aceea că oamenii ies în stradă, ies la proteste, poate câteodată iraţionale”, a spus Dâncu.

Tema Urbanismului e una mereu actuală la Cluj. Chiar la final de discursuri de lansare de carte puteai auzi discuţii (şi) despre proiecte imobiliare. „Se face un bloc înalt, chiar lângă mine”, tocmai se plângea o clujeancă la ieşirea din cortul târgului Gaudeamus.

Ce e cu OUG 100

Reprezentanţii Ordinului Arhitecţilor din România au făcut câteva precizări, imediat după votul de marţi din parlament. Camera Deputaților a votat, marți, 4 aprilie, adoptarea legii privind respingerea Ordonanței de Urgență nr.100/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr.350/2001 și a Legii nr.50/1991, în urma retransmiterii proiectului de lege de către comisia sesizată în fond, cu propunere de respingere a ordonanței.

În plenul Camerei atât secretarul de stat din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) – Ciprian Lucian Roșca, cât și vicepreședintele Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului au susținut, pentru a doua oară consecutiv, proiectul de lege privind respingerea ordonanței. Aceștia și-au menținut argumentația exprimată pe 27 martie, când proiectul a fost discutat pentru prima dată în plen, respectiv că respingerea lui este necesară având în vedere numeroasele amendamente propuse, care vizează de fapt modificarea Legii nr. 50/1991 și a Legii nr. 350/2001, evidențiind nevoia unui demers legislativ mai amplu de revizuire a legislației din domeniul autorizării construcțiilor și urbanismului. De asemenea, reprezentantul MDRAPFE a reamintit că a fost deja constituit un grup de lucru având ca scop elaborarea unei noi legi care va reglementa autorizarea lucrărilor de construcții. Având în vedere că în acest caz Camera Deputaților este decizională, legea privind respingerea ordonanței a fost aprobată de Parlament, fiind în prezent trimisă spre promulgare. Potrivit art. 77 din Constituție, promulgarea legii se face de către Președinte în termen de cel mult 20 de zile de la primire, dar acesta poate solicita Parlamentului reexaminarea legii.

Ordinul Arhitecților din România (OAR) s-a aflat printre organizațiile și asociațiile profesionale care au contribuit, prin formularea și transmiterea de puncte de vedere și amendamente, la elaborarea ordonanței și proiectului de lege respins marți, 4 aprilie 2017 de Camera Deputaților. „OAR consideră că ordonanța, deși perfectibilă, ar fi adus o serie de modificări pozitive și necesare legislației din domeniul construirii, drept urmare a solicitat Camerei Deputaților aprobarea acesteia cu amendamente. Ținând cont de punctele de vedere exprimate în cadrul dezbaterilor parlamentare anterioare cu privire la acest proiect de lege, reprezentanții OAR prezenți la ședința comisiei parlamentare din 3 aprilie a.c., au solicitat adoptarea cel puțin a prevederilor din ordonanță referitoare la modificarea Legii nr. 350/2001. În acest sens a fost menționată necesitatea păstrării acelor prevederi până la operarea unei revizuiri mai ample a legislației, care este un demers de durată precum procesul de elaborare a Codului Patrimoniului. De asemenea, în cadrul ședinței a fost amintit faptul că grupul constituit la nivelul MDRAPFE are în lucru la momentul actual doar modificarea Legii nr. 50/1991. În paralel OAR susține reforma administrativă și legislativă în domeniul construirii care va fi realizată prin adoptarea Codului Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor, la redactarea căruia OAR a contribuit alături de MDRAPFE și face parte din grupul de lucru constituit sub coordonarea MDRAPFE, cu scopul de a elabora o inițiativă legislativă de modificare sau înlocuire a Legii nr. 50/1991″, arată reprezentanţii Ordinului Arhitecţilor din România.

Consultați toate modificările aduse de OUG 100/2016 în forma inițială propusă de Guvern (și respinse astfel de Parlament) în tabelul publicat de OAR:

 

 

tabel_comparativ_modificari_aduse_legii_50_si_350_de_oug_100_2016_pdf_1484156832_2_pdf_1491500931 by Kristina Restea on Scribd

Reîntoarcerea la Haosul din Urbanism

USR a anunţat că cere președintelui României Klaus Iohannis să trimită spre reexaminare legea de respingere a OUG 100 privind urbanismul, după ce a votat pentru menținerea în vigoare a OUG 100/2016. Potrivit USR, respingerea OUG 100/2016 echivalează, între altele, cu revenirea la planurile urbanistice zonale (PUZ) care reglementează o parcelă, generatoare ale haosului urbanistic sau la creșterea puterii discreționare a primarilor, din nesancționarea acestora în cazul în care nu numesc comisia tehnică de urbanism sau nu o convoacă (de reținut că într-un număr semnificativ de unități administrative nu există nici arhitecți-șefi).

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare