Închide

Previziuni în IT 2017. „Dezvoltarea pieței IT din România, mai ales cea de Cluj-Napoca, nu poate avea altă direcție decât înspre inovare”

EconomieTop News by Kristina Reştea - ian. 09, 2017 0 3226

A fost, cel mai probabil,  domeniul-“vedetă” al economiei Clujului în 2016: s-a vorbit mult despre expansiunea companiilor din IT, despre nevoia de specialişti în IT, despre salariile din IT, despre produsele din IT, despre outsourcing şi “lohn”-ul IT, despre “body selling” şi “vânzarea de capete” din IT, despre start-up-uri din IT, despre “bula” IT, despre concurenţa cu pieţe mai ieftine şi nevoia de inovare în IT. S-au consolidat companii existente, au intrat altele noi, unele au fost cumpărate, altele au dispărut, activitatea se împarte între clustere şi festivaluri şi, chiar dacă “Orăşelul Inovării” întârzie să se contureze, piaţa locală e una încă extrem de dinamică. Ce urmează? Îi provocăm zilele acestea pe jucătorii din piaţă să ne împărtăşească previziunile, aşteptările şi planurile pentru anul în care tocmai am intrat.

Despre câteva dintre tendinţele anticipate de jucătorii din piaţă puteţi citi AICI şi AICI. În noul „episod”, cea care lansează câteva previziuni pentru 2017 este Bianca Muntean, director executiv al Asociaţiei Române pentru Industria Electronică şi Software (ARIES Transilvania) şi manager al clusterului iTech Transilvania.
Cum deja multe dintre companiile clujene din IT au anunţat că au în plan creșteri în ceea ce priveşte numărul de angajați, e de așteptat ca dezvoltarea pieţei locale să continue şi în 2017, într-un ritm similar cu cel înregistrat în lunile precedente, crede Bianca Muntean. În consecință, „bătaia” pe oameni se complică în următoarea perioadă. „Presiunea asupra forței de muncă va fi din ce în ce mai mare, mai ales în zona angajaților cu experiență. De asemenea, investițiile companiilor în programele de formare profesională vor crește; vor apărea noi programe de formare profesională, unele de nișă, în domenii care nu sunt foarte dezvoltate acum. O parte dintre companiile clujene îşi vor continua dezvoltarea și în afara Clujului, deschizându-şi birouri în celelalte orașe din Transilvania, precum și în zona Balcani”, menţionează Muntean. Aceeaşi direcţie, de extindere în afara Clujului, a fost descrisă şi de reprezentantul clusterului Cluj IT. “Se vor activa industriile IT în oraşele mai mici, datorită atractivităţii costului mic al forţei de muncă. Multe companii clujene îşi vor deschide sedii”, a spus şi Ioan Alexandru Drăgan, membru al Consiliului Director al Cluj IT Cluster. Printre exemplele de oraşe atractive pentru companiile din IT, în vecini: Oradea, Baia Mare, Alba Iulia sau Satu Mare. Cât despre extinderea în regiune, un exemplu recent vine de la una dintre cele mai mari companii cu sediu în Cluj – NTT DATA România, companie clujeană din IT preluată de gigantul japonez cu același nume, a ajuns la 1100 de angajați și colaboratori anul trecut și și-a deschis noua filială din Serbia, la Novi Sad.

Piaţa se îmbogăţeşte însă şi aici, în Cluj, concurenţa se ascute, outsourcing-ul ar trebui să se restrângă şi sunt aşteptate companii care pot să inoveze. „Ne aşteptăm să apară, aşa cum este normal, din ce în ce mai multe startup-uri din zona de tehnologie și să vină la Cluj companii străine care să își deschidă birouri. Clujul a ajuns cunoscut în toată lumea ca o destinație perfectă pentru proiectele de outsourcing din domeniul IT. Calitatea resursei umane, competențele lingvistice și universitățile care produc tineri specialiști au constituit atuuri care au atras proiecte și colaborări din afara țării. Însă competiția din ce în ce mai acerbă de pe piața de recrutare din domeniul IT determină firmele să se reinventeze. Aşa cum s-a putut observa și în ultimul an, interesul companiilor din orașul nostru pentru zona de inovare a crescut, acestea investind în dezvoltare de produse și servicii proprii și de asemenea a crescut numărul de proiecte colaborative împreună cu universităţi și centre de cercetare”, arată Bianca Muntean.

Vezi și:

Din Elveţia în România, pentru un start-up în IT. Co-fondator de companie premiată: “A fost una dintre cele mai bune decizii ale vieţii mele”

Aşadar: mai puţin outsourcing?

Dezvoltarea pieței IT din România, mai ales cea de Cluj-Napoca, nu poate avea altă direcție decât înspre inovare. În contextul digitalizării de la nivel european, a revoluției industriale 4.0, în care IT-ul joacă un rol extrem de important în toate domeniile, aducându-și contribuția la creșterea calității vieții,  companiile de IT din Cluj vor dezvolta și livra soluții pe o piață globală. Totodată, pe lângă IT, orașul nostru este recunoscut la nivel național și internațional pentru apetența pentru colaborare a participanților din ecosistemul de inovare (companii, universități, adminstraţie publică, asociații profesionale, clustere), iar domeniul IT nu face excepție, astfel încât vom vedea noi proiecte care vor apărea ca rezultat”, susţine Muntean. În 2017 firmele de IT din Cluj vor continua să se specializeze pe domeniile de nișă în care activează.
Citește și:

Previziuni în IT. “România va pierde din business-ul de outsourcing în favoarea Bulgariei şi a ţărilor din Balcani, dar va câştiga la numărul de business-uri bazate pe inovare”

și

Previziuni în IT. “Vom avea firme noi care vor intra în piață. Multe firme mici vor dispărea”

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.