Închide

Pe final de mandat, consilierii locali vor să schimbe PUG-ul: se întorc casele de vacanță în pădure, livezile construibile și agricolul – intravilan

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 26, 2016 0 2491

Așa numitele „case de vacanță”, noțiunea prin care s-a deschis de fapt calea construirii de locuințe în pădurile orașului, au fost interzise prin regulamentul de urbanism aprobat la final de 2014. „Minunea” a ținut un an – acum consilierii locali se pregătesc să reintroducă în urbanismul orașului „casele de vacanță” (adică locuințele în pădure). Asta cu toate că șeful de proiect al noului PUG (abia aprobat de un an) spune despre o astfel de inițiativă că ar fi „un banditism”.

O dezbatere publică privind modificarea parțială a Regulamentului Local de Urbanism aprobat prin Hotărârea nr. 493/2014 va avea loc vineri, în Sala de Sticlă a primăriei, de la ora 12.00. Regulamentul de urbanism amendat prin aprobarea unor plângeri prealabile a fost lansat în consultare publică încă din noiembrie anul trecut și ca principale modificări permitea construirea în livezi și terenuri agricole care se pot introduce în intravilan după anumite reguli. De anul trecut, s-a mai făcut o propunere de modificare pentru care responsabili sunt consilierii locali: reintroducerea caselor de vacanță în pădurile de agrement ale orașului.

Dacă echipa PUG a spus „nu” caselor de vancanță din intravilan, livezilor construibile și mării intravilanului orașului, acum Regulamentul local de urbanism lansat în dezbatere vine cu completări care să anuleze toate propunerile de dezvoltare durabilă aduse prin noile reglementări de urbanism pentru Cluj.

Pe de o parte, modificările regulamentului vizează racordarea acestuia la toate plângerile prealabile aprobate de Consiliul Local peste an. De exemplu, introducerea prevederii prin care riveranii din zona centrală pot parca în interiorul curților imobilelor. Dar și alte clarificări ale unor Unități Teritoriale de Referință (UTR).

Pe lângă acestea, la inițiativa consilierilor locali, s-a introdus și un UTR nou, destinat livezilor, în care se permit construcții. Cu anumite condiționări, cum ar fi o suprafață minimă de 50.000 mp. La fel și în cazul terenurilor agricole care pot deveni construibile, tot condiționate de suprafață – minim 50000 mp, dar și de probarea interesului public.

După cum s-a precizat pe parcursul a mai multor ședințe ale Consiliul Local, cele două modificări s-au făcut la inițiativa consilierilor locali,  presați la rândul lor de cetățeni și de plângeri prealabile.

MAI MULTE DETALII PRIVIND ACUZELE LA CAPITOLUL LIVEZI CONSTRUIBILE AICI:

La tăiatul moțului noului PUG. Cum se ceartă, se acuză și se ofuschează consilierii locali în fața modificărilor de peste an

În afară de cele două modificări majore, înainte de dezbatrea de vineri, a mai apărut una. Și anume permiterea construirii de case de vacanță în pădurile de agrement ale Clujului. Adică în Făget. Cu anumite condiționări:

Suprafața minimă a parcelei – 5.000 mp.

Lățimea parcelei – minim 30 m.

Acces dintr-un drum (strada) public având ampriza de minim 12m.

Să fie înscrisă în Cartea Funciară destinația/categoria de folosinșă de pădure.

Să existe pădure plantată (arbori de minim 5 m înălțime, cu trunchi de minim 15cm diametru), cu indice de acoperire de minim 10% (minim 1 arbore la fiecare 100 mp) – cartografiată în ridicarea topografică

Se admit construcții de minim 7 metri înălțime de la cota 0 a terenului – construcții parter, demisol plus parter sau parter și mansardă.

Procentul de ocupare a terenului admis este de 4%, Coeficient de Utilizare a Terenului de 0,08%.

Se vor utiliza finisaje cu aspect natural (lemn, piatră) pentru cel puțin 50% din suprafața fatadelor, învelitoarea pate fi tip terasă dacă este înierbată sau țiglă ceramică (culoare naturală) pe șarpantă cu pantă de maxin 30%.

„A fost o propunerea venită de la consilierii locali, sub motivația că au fost presați de cetățeni care au invocat argumentul că în legile privind fondul forestier se permit construcții în zonele împădurile, pe un procent mic de teren, 5%. Așa că s-a venit cu o propunere de modificare a regulamentului prin introducerea unui UTR în care se permit case de vancanță în pădurile de agrement ale orașului. Condițiile sunt restrictive, oricum, nu se vor înghesui proprietarii să vină cu documentații, așa că nu există niciun pericol că se distruge pădurea Făget. Puteau de prima dată să fie incluse în PUG, așa restrictiv, de elaboratori”, au explicat specialiții de la Direcția de Urbanism a primăriei.

Șeful de proiect PUG despre casele de vacanță în oraș: „Un banditism”

În schimb, șeful de proiect al PUG-ului, arhitectul Adrian Borda spune că el a refuzat să redacteze în scris propunerea prin care să se permită construirea de case de vancanță în intravilanul Clujului, în pădure. „Am spus până aici. Asta nu scriu. După ce noi am redactat deja celelalte cereri ale consilirilor, cu livezile și terenurile agricole și am făcut celelalte modificări ale Regulamentului, probabil s-a găsit un scriitor pentru acest UTR cu case de vacanță în pădure. Cu livezile, consilierii locali au dorit să se permită construcții, iar noi au fost puși să scriem cum se poate face acest lucru. Și în aceste două cazuri cu livezile și terenuri agricole, există condiționări legate de suprafața minimă a terenului ca să se poată construi, dar și de demonstrarea interesului public. Or, cum să demonstrezi că e în interesul orașului? E imposibil, pentru că trebuie să aduci școală, grădiniță, parc etc. Și multe dintre acestea, promise pe documentațiile din vechiul PUG, s-au făcut doar pe hârtie. Cu casele de vancanțe în pădure, cred că toți suntem luați de proști. Adică cine își face casă de vacanță la 200 de metri de oraș? Să fim serioși! Este un banditism care s-a tot practicat și în vechiul PUG, cu casele de vancanță din Făget. Sunt o minciună. Casele de locuit se mută de la stradă, din Făget, în pădure. Adică să spună direct: „sunt niște proprietari de pădure care vor să facă bani din proprietățile lor. Să taie pădurile și să facă bani. Și noi vrem să îi lăsăm să facă asta”. Sau unii care au terenuri și sunt înțeleși cu cei care le vor permite să construiască. Propunerea care se va dezbate este o porcărie, o porcărie cu P mare, îmbrăcată în niște reglementări care doar aparent sunt restrictive”, a subliniat Borda.

Explicația pro case de vancanță a comisiei consilierilor: PUG-ul nu poate fi peste lege

Secretarul comisiei de urbanism a consilierilor, Ovidiu Florian, spune că atât despre casele de vancanță în pădure, cât și despre livezile construibile sau despre cele aflate în extravilan s-a discutat încă de anul trecut. „Legea fondului forestier permite construcții în zonele împădurite până la 5 %. Așa că noi am spus că nu putem ca prin PUG să interzicem o chesiune prevăzută de lege. Așa că am propus ca în cei 5% să intre și aleile și drumurile. Oricum, când reglementezi aceste accese, trebuie să faci și Plan Urbanistic Zonal. Și aici intervin o serie de filtre. În primul rând dezbatere publică, apoi avizul Comisiei de Amenajarea Teritoriului și Urbanism din care fac parte reputați specialiști care pot să fie atenți și să se pronunțe, în așa fel încât să nu se distrugă pădurea. După asta, este filtrul Consiliului Local de a cărui aprobare este nevoie după cea a CTATU. Dacă ai 5000 de mp de pădure, știu eu, moștenită, poți să îți faci o casă de vancanță de 70 de metri pătrați. Fără să distrugi pădurea. Cu livezile, suntem în aceeași situația. Avem livezi în intravilan, o parte și restul în extravilan. Așa e și livada Palocsay, o parte în intravilan, o parte în extravilan. Trebuie să tratezi cu aceeași măsură lucrurile. Să nu discriminăm pe nimeni. Oricum aceste livezi nu mai există faptic, că mai au pe ele doi pomi fructiferi. Ca să le construiești sau să le introduci în intravilan trebuie să ai minim 5000 de mp și trebuie să faci un Plan Urbanistic Zonal, prin care, normal că trebuie să probezi și oportunitatea investiției în fața CTATU. Care la fel se poate pronunța pentru că avem în această comisie specialiști de marcă, Șerban Țigănaș, Eugen Pănescu și alții. Și, la fel, e și dezbaterea publică și apoi filtrul final, Consiliul Local. Nu pot să răspund de ce de la bun început nu s-au prevăzut aceste lucruri în PUG. Când au apărut însă cererile de la cetățeni, noi  ne-am sesizat, am discutat în comisia de urbanism a consilierilor și am venit cu aceste modificări. Cu intravilanul e la fel. Nu poți să îl limitezi să fie extins, pentru că sunt cazuri particulare, cum e la Palocsay, o stradă desparte în două același tip de zonă și una e intravilan, cealaltă extravilan, și are aceleași caracteristici, că niciuna nu mai e livadă”, a afirmat Ovidiu Florian.

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.