Închide

Omul de afaceri clujean, Ștefan Vuza, a preluat combinatul Oltchim

ActualitateEconomieTop News by Catalin Suciu - oct. 28, 2017 1 1467

Ștefan Vuza a depus prin firma Chimcomplex, parte a grupului ”Servicii Comerciale Române” (SCR) o ofertă pe activele Oltchim și spune că vizează, pe mai departe, crearea Companiei Române de Chimie — ”viitor jucător important din punct de vedere al relevanței regionale în industria chimică”, potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul companiei.

Activele scoase la vânzare de statul român privind combinatul chimic Oltchim (simbol bursier OLT), aflat în insolvenţă, au fost cumpărate de Chimcomplex Borzeşti, Dynamic Selling Group SRL şi White Tiger Wealth Management Ltd, a anunţat combinatul.

”În contextul procedurii competitive de vânzare a activelor societăţii lansată de Oltchim la sfârşitul anului trecut în vederea vânzării unui număr de nouă pachete deţinute de societate în cadrul fazei de reorganizare a procedurii de insolvenţă al cărei obiect este societatea, în contextual selecţiei preliminare derulată de către societate cu privire la cei nouă ofertanţi care au depus oferte angajante în cadrul procesului de vânzare, Oltchim a încheiat şi preconizează să încheie săptămâna aceasta, după caz, contracte de vânzare de active după cum urmează: cu Chimcomplex Borzeşti, cu privire la pachetele de active nr. 1-5 şi parţial 7; cu Dynamic Selling Group SRL, cu privire la pachetul de active nr. 6; cu White Tiger Wealth Management Ltd, cu privire la pachetele de active nr. 1, 3-5, 7, 8 şi parţial 9”, arată compania.

Oltchim este în insolvență de 4 ani de zile. Combinatul chimic ajunsese la datorii de 700 de milioane de euro si pierderi de peste 200 de milioane de euro anual. În anii 1990 Romania avea 72 de combinate si fabrici chimice din care astăzi au mai rămas doar 14, majoritatea celor desființate fiind cumpărate de către investitori străini ce le-au inchis ulterior, fiind interesați de cele mai multe ori doar de acapararea pieței locale.

Informaţii importante şi cu privire la celelalte oferte angajante vor fi prezentate în scop informativ creditorilor în contextul procesului de vânzare. Societatea va continua să informeze piaţa cu privire la procesul de vânzare în conformitate cu reglementările aplicabile până la finalizarea acestuia, care se anticipează a avea loc în prima parte a anului 2018”, mai spune compania.

Oltchim a înregistrat în primul semestru al acestui an un profit net de 27,68 milioane lei (6,1 milioane euro), în creştere cu 48,8% faţă de perioada similară a anului trecut, pe fondul majorării afacerilor cu 27%. Compania a înregistrat în primul semestru din acest an o cifră de afaceri de 480,2 milioane lei (105,8 milioane euro), mai mare cu 27% comparativ cu primele şase luni ale anului trecut.

Cele opt oferte depuse până la termenul limită au venit de la Chimcomplex Borzeşti (controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza), IPP, Louisiana Chemical (SUA), GFR Group (Gruia Stoica, care a făcut o ofertă pentru vagoanele deţinute de Oltchim), Aiotech, Dynamic SG Galaţi (care a mai cumpărat active de la Oltchim în 2013) şi BNS Group. A noua ofertă fost depusă de către fondul de investiţii White Tiger, cu capitaluri americane şi britanice, puţin după termenul limită, potrivit unor surse aproapiate procesului de privatizare.

Oltchim a intrat în procedură de insolvenţă la 30 ianuarie 2013, iar consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar.

Oltchim a raportat pentru anul trecut un profit net de 11,4 milioane lei (2,5 milioane euro), după pierderi de 48,5 milioane lei în 2015, în timp ce cifra de afaceri a crescut cu 1,7%, la 754,8 milioane lei, arată rezultatele financiare preliminare.

Cel mai înstărit om de afaceri din Cluj se luptă pentru preluarea Oltchim și concurează cu un fond de investiții american. Cum e percepută lupta de mediul de afaceri românesc

Un comentariu

  1. Stefan Vuza ar trebui sa se opreasca. A cumparat vreo 6-8 societati pe care le stiu, UZUC Ploiesti, Chimcomplex Borzesti, Sinteza Oradea, Contactoare Buzau, ceva mecanic si feroviar la Caransebes, textile pe la Iasi, auzeam de ceva cauciuc pe la Pitesti, combinat hartie si celuloza Dej, ceva si prin Cluj AISA?, inclusiv tentativa de preluare Oltchim la vremea scandalului cu Diaconescu. Din spusele dansului a inceput prin a cara lapte la particulari in Piatra Neamt. Eu cunosc foarte bine ce a realizat administratia acestuia in una din aceste societati; dezastru si decimare personal. A lasat conducere care sa respecte ordinele, aceasta s-a intarit cu neamuri prin alianta, nasi, fini, a acordat documente de pensionare discretionare si discriminatorii pentru salariati la instante, etc. Autorul articolului poate sa ma contacteze daca doreste amanunte pentru cele scrise.

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.