Închide

O alt fel de zi a iubirii: companie de tango, în bazar pentru o tânără mămică bolnavă de leucemie. „O frumusețe de fată, de o modestie superbă”

ActualitateReportajSocialTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - feb. 15, 2016 0 1349

E duminica iubirii americane și prin oraș florăresele se uită încrezătoare înspre fiecare tânăr domn care se apropie, restaurantele se văd pline prin ferestrele luminate vesel și pe trotuare se plimbă mici plăsuțe de cadouri și trandafiri „valentini”. Lângă fosta cofetărie Urania de la parter de palat e liniște și întuneric. „Căutați un târguleț? E acolo, unde e ușa deschisă”, ne îndrumă un cunoscut, intuind ținta căutată. Aici, într-adevăr, ușa e deschisă și afară e pus afișul pe care l-a anunțat eficient Facebook-ul în zilele recente: „Garage sale pentru Mădălina, la Palatul Urania”. Mădălina Nistor e o clujeancă diagnosticată recent cu leucemie acută limfoblastică, iar târgul e organizat pentru ea de prietenii de la Compania de Tango, care încearcă să strângă fonduri ca să o ajute.

intrare

 

Locul mic e înțesat duminică seară de oameni prieteni și umerașe, accesorii și haine, produse mici, cu 5-10 lei, sau ceva mai mari, care stau pe jos ori pe mici mese de târg, iar undeva pe un perete, sus de tot, e obiectul- „VIP”: un nud semnat de un pictor clujean „cu cotă bună”, pe care organizatorii ar vrea să îl vândă cu 250 de euro.

DSC_0452

Un vizitator/cumpărător/donator se apropie de una dintre măsuțe. Broșa (18 lei) sau colierul cu cercei (35 de lei)? „Dacă vi se pare scump, negociem”, se grăbește să spună tânăra care și-a adus „comorile”. Nu e din trupă, a aflat de eveniment de pe Facebook și a venit să contribuie. Vizitatorul alege în cele din urmă tandemul colier-cercei și oferă pentru el 50 de lei. „Așa negociem”. Tânăra nu acceptă însă: „atunci asta e pentru tine! Așa negociem”, contracarează ea și adaugă imediat și broșa. Pentru banii în plus se oferă cadou în plus. Cam așa merg lucrurile la târgul improvizat. „M-am gândit că așa, luând ceva de aici, de la un târg caritabil, pot să fac un dublu cadou”, împărtășește unul dintre vizitatorii de duminică.

 

DSC_0453

Printre standuri, obiecte (haine, pantofi, eşarfe, căni, poşete, bijuterii şi ursuleţi) și oameni îl găsim și pe unul dintre cei care au pus la cale totul. „Sunt aici cei care au venit să vândă, e și lume care circulă. Lumea e fericită să ajute, au ajuns prieteni ai celor care expun, prieteni ai Mădălinei, sunt apropiați de-ai noștri care vin să vândă și empatizează cu cauza noastră. A fost emulație, au venit oameni care au auzit de eveniment sau unii care doar treceau pe stradă și pe care i-am invitat să intre, explicându-le că aici e bazar cu scop de donație. Unii doar ne-au vizitat, dar au fost și mulți care au cumpărat. Avem exponate de excepție – cel mai scump e cel de 250 de euro, un tablou al unui pictor bun. M-am oferit să îl iau eu, dacă nu găsim cumpărător; oricum am fost sfătuiți să nu îl vindem mai jos de 150 de euro”, ne spune Horia Pop, co-fondator al Companiei de Tango Cluj.

 

DSC_0455

 

Prietenii despre Mădălina: „o frumusețe de fată, de o modestie superbă

Evenimentul nu e iniţiat de Mădălina, afli repede de la organizatori – ea e discretă, dar, fiindcă era nevoie de ajutor, lumea s-a mobilizat fără cereri speciale. Pentru Compania de Tango, aceasta este prima acțiune de acest fel adresată publicului clujean și care nu are legătură cu ocupația de bază a trupei – dansul. „Am făscut-o cu scop umanitar. Ea e prietena noastră de peste 4 ani, e o fată deosebită, o tipă care zâmbește tot timpul, o frumusețe de fată, de o modestie superbă. Studiază la două facultăți, are și un băiat, au o familie monoparentală. A venit aici și un grup de tineri de la facultatea de Drept, au venit să vândă, alții au spus mai departe despre caz. Mădălina nu a vrut la început să se afle de boala ei, am ajuns întâmplător să aflăm, pentru că a avut nevoie de o donare de sânge A2 pozitiv și atunci am făcut o campanie (în ianuarie, n.red.). Se zvonea de leucemie, iar mai târziu s-a confirmat. Acum face chimioterapie și drumuri între spital și acasă. Imunitatea ei e la 0. Ar fi foarte util ca organismul ei să răspundă cât mai bine. Ea e îngrijorată și se gândește să meargă în străinătate, chiar dacă inițial era adepta tratării în România. Dar riscă foarte mult, o simplă răceală și riscă să moară, așa că se gândește la cea mai sigură opțiune. Oricum, ea e o persoană foarte optimistă, nu se lasă ușor, e și mama unui băiețel de 1 an și câteva luni. Și gândești altfel când ai un copil care te așteaptă acasă”, subliniază Horia.

Mesajul Companiei de Tango:

“Mădălina este prietena și colega noastră de la tango, îndrăgită de toată comunitatea pentru optimismul și modestia ei. Studentă la două facultăți, proaspătă mămică, Mădălina găsește timp și energie atât pentru pasiunile ei, dar mai ales pentru băiețelul ei Andrei, de nici doi anișori”.
Cei care vor s-o ajute pe Mădălina, dar nu au ajuns duminică la târg, o pot face direct, în contul deschis pe numele ei, Madalina Andreia Nistor, la BCR: RO56RNCB0818124241300005

 

brosa cont

Update:

În cele şase ore de târg, organizatorii, participanţii şi prietenii au reuşit să strângă 9250 de lei, la care se adaugă şi vânzarea tabloului expus, pentru 150 de euro, banii urmând să ajungă în contul Mădălinei. Bilanţul acţiunii de duminică, anunţat de organizatori: 9230 lei + 5 euro (2844,5 lei + 5 euro reprezentand donaţii + 6385,5 lei reprezentând vânzări diverse produse + 150 de euro pentru Tabloul „O femeie”, pictor Marian Furtună, via Marcel Petrisor”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.