Închide

Faimoasă ecranizare a lui Kubrick acum 40 de ani, „Portocala mecanică” se joacă duminică pe scena Teatrului din Cluj cu casa închisă, s-au vândut toate biletele

Cultură by Actual de Cluj - ian. 11, 2017 0 337

A doua premieră din acest an a Teatrului Național din Cluj e programată în această duminică seara, e vorba de o punere în scenă a faimosului roman-cult din anii ’60 „Portocala mecanică”, de Anthony Burgess. Dacă citiți această știre și vreți să vă cumpărați bilet la premieră, aflați însă că biletele au fost cumpărate deja – toate. Spectacolul mai are totuși o reprezentație în 24 ianuarie – cam 30 de locuri mai erau libere din totalul de aproape o mie, la ora redactării acestei știri. 

Regizor e Răzvan Mureșan iar rolurile principale sunt jucate de Cristian Grosu (Alex), Radu Lărgeanu (Dim) și Miron Maxim (George).  Piesa vorbește despre Alex, Pete, Dim şi George, patru tineri rebeli care trăiesc din jafuri nocturne aducătoare nu doar de bani, ci și de plăcere. După o serie de astfel de infracţiuni, Alex, șeful bandei este închis şi supus unor tehnici de reeducare ce ar trebui să-l transforme într-un individ perfect integrat în societate.

Sala mare a Teatrului Național are 926 de locuri, dintre care cutuma prevede că o treime sunt rezervate pentru protocol – actori, croitorii de la ateliere și în principiu oricine participă în vreun fel la construirea piesei. Restul de două treimi sunt scoase la vânzare – iar la restul reprezentațiilor, care nu sunt premiere, se scot la vânzare toate cele aproape o mie de locuri. Se întâmplă des o astfel de situație, în care biletele la o reprezentație – care nu e o premieră, cum e cazul celei din 24 ianuarie – fie vândute aproape integral cu două săptămâni înainte? Da, spun reprezentanții Teatrului pentru actualdecluj.ro – de exemplu la piese de Shakespeare. Sau la „Sânziana și Pepelea”, „când apare pe site, a doua zi e buluc lumea pe bilete”. Sau, de exemplu, reprezentația din decembrie a piesei „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, cea mai longevivă din repertoriul Teatrului – unde nici măcar actorii sau angajații teatrului n-au mai găsit bilete. „Am reținut foarte puține locuri, reprezentația fiind de 18 ani jucată, și ne-am trezit că s-a vândut toată sala și n-am mai avut locuri să stăm noi cei din teatru, o colegă a fost nevoită să stea undeva în loja actorilor, că n-a găsit locuri în sală”, exemplifică aceștia

Ca notă, le-am cerut acestora să ne spună și care sunt cele mai bune locuri din sală, sunt cele între 409 și 412.

„Portocala mecanică” este cel mai cunoscut roman al lui Anthony Burgess (1917-1993), publicat în 1962 şi ecranizat în 1971 de Stanley Kubrick. Filmul a stârnit foarte multe controverse și a fost retras de pe piață pentru 30 de ani.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu