Închide

Clujul, după doi ani de incompetență și furat

AdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - iun. 23, 2014 4 1118

Cele mai importante proiecte de dezvoltare derulate de administrația județeană nu numai că au intrat într-un real blocaj, în acești ultimi doi ani sub domnia lui Horea Uioreanu, dar mai lasă și pagube semnificative Clujului. Prin comparație, firma Construcții Napoca, mai exact unul dintre acționarii acestei sociateți, Ioan Bene, cel care a împărțit șpăgile pentru a pune mâna pe contractele ce au vizat aceste proiecte, a prosperat.

 

Înainte de era Uioreanu, firmele de constucții ale lui Ioan Bene ( Ben&Ben Company SRL sau Ben & Ben SA, Panpetrol etc.) se luptau cu falimentul.  În ultimii doi ani, însă, Bene a reușit performanțe greu de imaginat până și pentru cei mai potenți oameni de afaceri, cumpărând cam tot ce era scos la vânzare, active sau chiar societăți aflate în insolvență, terenuri, clădiri, inclusiv fostul Hotel Continental (numai achiziția acestei clădiri s-a cifrat la peste 5 milioane de euro). În afară de aceste achiziții, după cum reiese și din ancheta DNA, lui Bene i-a rămas destul și pentru șpăgile generoase pe care le împărțea.

În schimb proiectele publice în care firma sa a intrat ca partener se transformă într-o mare pagubă pentru buzunarele clujenilor. Proiectul pistei Aeroportului a fost încheiat doar după ce s-au semnat zeci de acte adiționale ce au vizat o suplimentare uriașă a costurilor din contract.

În cazul lucrărilor la centrul de depozitare a deșeurilor, situația pare și mai gravă. Sigur, acum după ce Bene se află în arest, ceilalți reprezentanți ai societății Construcții Napoca precizează că în acest proiect mai este angrenată și altă firmă. “Nu doar societatea Construcții Napoca se ocupă de aceste lucrări. Vă reamintesc că acest contract a fost câștigat de o asociere de firme, noi lucrăm acolo în regim de subantreprenoriat” , a relatat unul dintre acționari, Ștefan Dimitriu.

Într-adevăr, licitația pentru acest contract a fost câștigată de asocierea Confort, Atzwanger Spa, Ladurner Impianti și Vel Service SA.  Numai că firma Confort a intrat în insolvență și iemdiat după ce Horea Uioreanu a ajuns la șefia Consiliului Județean, contractul a fost dat pe mâna societății Atzwanger, care, prin nu se știe ce “minune”, a ales că subcontracteze lucrările societății Construcții Napoca, firma lui Bene care inițial nu avusese nici o legătură cu această licitație.

În prezent, pe  numele societății Construcții Napoca a fost făcută o plângere penală, de către directorul Serviciului de Achiziții din cadrul Consiliului Județean, Mariana Rațiu. Ea acuză firma că a furat pământ pe care l-a transportat la Aeroport, pentru necesarul lucrărilor de la pistă. “Din cazua pământului care a fost furat de pe locația în care se construiește depozitul, există riscuri majore de alunecări de teren. Tot acest versant a fost destabilizat, iar acum sunt necesare lucrări de consolidare”, a explicat Mariana Rațiu, care a întocmit și un raport în sensul acesta.

Ștefan Dimitriu a răspuns că societatea Construcții Napca n-ar fi încălcat nici o lege, având în vedere că terenul pe care l-a cărat la Aeroport n-a fost luat chiar de pe amplasamentul depozitului, ci din vecinătate.  “Oricum, tot terenul acesta nu este proprietatea Consiliului Județean Cluj, este proprietatea comunei Feleac”, s-a justificat Dimitriu.

Cert este că în acest moment, lucrările la depozitul de deșeuri sunt blocate, iar de anul viitor nici municipiul și nici comunele din județ nu vor mai avea unde să depoziteze gunoiul menajer, având în vedere că rampa de la Pata Rât urmează să fie închisă și  ecologizată. Vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Oleleu, a explicat că este nevoie de o nouă expertiză tehnică, care să demonstreze cine și unde a greșit în cadrul acestui proiect.

“Au fost sesizate mai multe greșeli de execuție pe care nu și le asumă nici constructorul și nici proiectantul. Mai exact, constructorul dă vina pe proiectant, proiectantul pe constructor”, a explicat Oleleu. În consecință, a fost angajată această expertiză, cu societatea Arcon Serv, condusă de Roman Florian, profesor la Facultatea de Construcții din cadrul Universității Tehnice. Alți bani și mult timp pierdut, însă, Oleleu spune că aceasta este  singura soluție pentru a verifica cine anume și în ce punct a greșit. Sursele actualdecluj.ro spun că în mod normal lucrările angajate de Uioreanu pentru consolidarea terenului pe care se construiește depozitula ar fi fost făcute doar de dragul de a se mai cheltui niște bani. Toate aceste lucruri ar urma să fie clarificate de expertiza tehnică a profesorului Roman Florian.

 

Un alt proiect generos care a rămas blocat viza reabilitarea drumurilor județene. Uioreanu s-a ambiționat să încheie contractul cu societatea Kiat, pentru modernizare a peste 400 de km de drumuri județene. Firma s-a codit de la bun început să lucreze, solicitând costuri suplimentare dar cu toate acestea, s-au tot purtat negocieri și contractul s-a semnat într-un final. La distanță de un an, Consiliul Județen s-a văzut nevoit să sisteze acest contract pentru că societatea Kiat nu și-a îndeplinit sarcinile. Acum, firma are pretenții de despăgubire. Un contract care s-a renegociat într-un mod dubios este și cel derulat cu societatea MBS, pentru drumul turistic Răchițele – Ic Ponor. Și acestă lucrare a fost abandonată, iar firma are, de asemenea, pretenții pentru a fi despăgubită. Lista de promisiuni neonorate de actuala conducere a Consiliului Județean ar putea fi continută cu multe alte exemple, printre care s-ar număra și  Spitalul Regional de Urgență.

 

4 comentarii

  1. “Din cazua pământului care a fost furat de pe locația în care se construiește depozitul, există riscuri majore de alunecări de teren. Tot acest versant a fost destabilizat, iar acum sunt necesare lucrări de consolidare”, a explicat Mariana Rațiu, care a întocmit și un raport în sensul acesta.
    Oare de ce nu a actionat la fel de vehement si hotarata D-na manager de proiect Mariana Ratiu când a primit concluziile expertizei comandate de CJ in 2012 domnului profesor Roman,expertiza care arata ca proiectul trebuie modificat si complectat prin grija CJ ,in caz contrar existând riscul iminent de alunecari de teren pe amplasament si a lucrarilor executate(lucru care s-a si intamplat in anul 2013)?
    Dar când cei de la Confort i-au predat d-nei manager de proiect Ratiu tot in 2012 o expertiza privind o parte a proiectului iar concluzia expertului(acelasi profesor Roman) releva faptul ca constructiile s-au edificat pe un teren bun conform studiilor geo din proiect dar expertiza releva ca in realitate terenul e malos si exista riscul iminent de refulare a acestuia si prabusirea constructiilor?
    Toate aceste aspecte erau cuprinse in expertize fiind clar exprimate de un expert si nu sant banuieli ca si in cazul acelelor sapaturi din afara santierului,pe un teren apartinand comunei Feleacu, pe care le exprima niste persoane neavizate si fara pregatire in domeniu(d-na manager ratiu,d-l arh salanta ) .
    Intelegem spaima d-nei manager de proiect ratiu:a luat salariu ca si manager de proiect si nu a fost in santier niciodata(pardon a fost odata in anul acesta si de doua ori in 2013).Prin inactiunea d-nei manager de proiect ratiu si a echipei acesteia de-a lungul anilor 2012-2013 si 2014 proiectul are toate sansele sa se blocheze.Si acest lucru se datoreaza CJ si in special onor D-nei Manager de proiect Ratiu Mariana.
    PS.
    1.cati bani a luat managerul de proiect ca si salariu pt aceasta functie?
    2.degeaba D-na Manager de proiect Ratiu a ARANJAT(renuntand la anumite cerinte) licitatia pentru expertiza ca sa fie castigata de D-l Roman!!! Actele din 2012 pana in prezent raman!

  2. E nervoasa ca nu au mai primit spaga de la bene!!
    Vedeti! Cu antreprenorii nu are nimic! Dimpotriva nici nu aminteste de ei! Ba chiar le-a achitat integral utilajele fara sa le poata incerca macar nefiind curent in santier!! Chilipir cateva zeci de milioane de euro!! Adevarul e ca e frumos in Italia!…mai ales pe banii altora!!

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.