Închide

Șampanie clujeană pentru banii din vântul de la Tulcea

EconomieTop News by Kristina Reştea - iun. 23, 2014 0 551

Asociații EnergoBit, grup cu sediu în Cluj și unul dintre principalii jucători din piața locală de Energie, se pregătesc să dea drumul parcului eolian din Tulcea luna viitoare. Proiectul este derulat printr-o societată deținută de fondatorii clujeni ai firmei și rămasă în afara tranzacției prin care polonezii de la Innova Capital au preluat controlul grupului clujean din energie.

Prima etapă din proiectul acum în lucru la Tulcea, în Nalbant este în curs de finalizare, cu probele tehnice în pregătire. „Luna viitoare bem șampania, pentru faza 1. Plănuim să dăm în funcțiune faza 2 până la sfârșitul anului viitor, pentru aceasta nu sunt încă făcute contractele (de achiziție de instalații, n.red.). Dar, oricum, faza a doua de proiect va fi mult mai ușor de implementat, pentru că toată infrastructura a fost pregătită”, a menționat Ștefan Gadola, vicepreședinte EnergoBit.

Potrivit proiectului anunțat, parcul va produce energie prin sisteme eoliene cu o putere instalată de 12 MW în prima etapă şi 27 MW la încheierea proiectului, dar estimările inițiale erau mai optimiste în ceea ce privește termenele la care parcul dobrogean de Cluj intră în sistem. Ca investitor oficial apare societatea Enex, parte a grupului clujean. Societatea are ca locaţie pentru realizarea parcului eolian Nalbant/ Trestenic extravilanul comunei din judeţul Tulcea, potrivit raportul de mediu la Planul Urbanistic Zonal. Parcul ocupă 65,6 ha, suprafaţa de teren necesară amplasării turbinelor eoliene fiind obţinută ca drept de concesiune pe 49 ani de la autorităţile locale. Prima etapă presupune o investiţie de 21 de milioane de euro, din care jumătate vine din fonduri europene, iar investiţia totală este de aproximativ 30 de milioane de euro.

Grupul clujean și-a schimbat acționariatul, în 2012, dar compania prin care a fost lansat proiectul de la Tulcea nu a fost preluată de noii acționari majoritari. Mai precis, perimetrul tranzacţiei a cuprins activităţile de bază ale grupului EnergoBit, nu şi firmele din domeniul furnizării de energie şi dezvoltării de proiecte de energie regenerabilă – Enex şi EnergoBit Renewable. EnergoBit a anunţat la final de 2012 că a încheiat oficial un parteneriat de dezvoltare cu doi investitori: Innova Capital, devenit acţionar majoritar al grupului (52%), şi BERD. Cei trei antreprenori care au fondat compania (vicepreşedinţii Ştefan Gadola, Ioan Socea şi Peter Pal) au rămas în acţionariat. Grupul a fost înfiinţat în 1990 şi a ajuns la 1.000 de angajaţi, iar conducerea grupului a estimat pentru 2014 afaceri de 160 de milioane de euro.

 Cele mai mari proiecte eoliene sunt dezvoltate în România în zona Constanța-Tulcea și în Moldova. Potrivit datelor Transelectrica, din totalul de 7216 MW producție la nivel național până în 23 iunie (în jurul orei 14.00), doar 5,9% vine din sectorul eolian.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare