Închide

Clujeanul care conduce o bancă în Madagascar îți spune de ce chiar și cei mai săraci români sunt de fapt bogați

EconomieInternaționalTop News by Mihai Prodan - aug. 21, 2015 0 1273

Un clujean conduce de doi ani una dintre cele mai mari bănci din una dintre cele mai sărace țări din lume.

Clujeanul Adrian Chindriș a ajuns în Madagascar în vara anului 2013, cu o escală de un an și jumătate la București, și e unul dintre foarte puțini români din această țară – el însuși știe de un singur alt român. De atunci ajunge înapoi la Cluj cam de două ori pe an. „Majoritatea europenilor cu care lucrez sau cu care mă întâlnesc în diverse situații cunosc Bucureștiul și Clujul, dar mereu vorbesc cu admirație despre Cluj”, spune el. „Nu este atât de mult timp de când am plecat din Cluj, doar patru ani, din multe puncte de vedere sunt încă „clujean” și mental mi-e greu să renunț la acest statut”, spune el.

L-am întrebat cam care sunt deosebirile între sistemul bancar din Madagascar și cel din România. „Dacă privim spre trecut, între sistemul financiar din Madagascar și industria bancară din România anilor ’90 există similitudini. Relativ puține bănci – 11, trei dintre ele cu un istoric îndelungat în insulă, două bănci specializate în micro și IMM-uri, trei cu specific clar de trade finance iar restul își caută „drumul”. Nivelul de bancarizare a populației este de aproximativ 5% (spre comparație, în România acesta e de peste 50%-n.red.). Considerând că populația Madagascarului este similară cu cea a României (aproape 23 milioane -n.red.), aș putea spune că potențialul de creștere este mare. Peste toate astea se așează decisiv o informație care de cele mai multe ori descurajează: 77% – unele statistici se apropie de 90% – din populație trăiește cu mai puțin de 1,25 dolari pe zi (cam un euro, sau mai puțin de 5 lei pe zi-n.red.), limita general admisă a pragului sărăciei”. Iar prețurile în supermarket-uri se apropie de cele din Europa, fiindcă cel mai multe produse sunt importate.
Partea bună, consideră Chindriș, e o deschidere a economiei după alegerile din urmă cu doi ani, care  a determinat băncile să investească în creșterea rețelei de agenții. În plus clienții încep să facă tranzacții pe telefonul mobil sau pe tablete dar nivelul de reglementare e mai scăzut decât cel din România, „și ca urmare riscurile sistemice sunt mari”. Chindriș exemplifică: „falimentul unei bănci cu capital chinez la începutul anului 2014 și intrarea în administrare specială a unei instituții financiare non-bancare mari la mijlocul aceluiași an sunt semnale care vorbesc despre calitatea guvernării instituțiilor și implicit despre calitatea supravegherii industriei”.

În Madagascar împrumuturile bancare încep de la 150 de euro în echivalent și ajung până la 200.000 de euro. Banii ajung în creșterea afacerilor ori în renovarea sau construirea de locuințe ori alte imobile.
Pentru că diferențele între săraci și bogați sunt foarte mari în Madagascar și covârșitoarea majoritate a populației trăiește sub pragul de sărăcie, aproape toți bancherii din țară au gărzi de corp. Chindriș detaliază: „răpirile de manageri ai instituțiilor mari sunt ceva relativ frecvent. Se cer diverse sume ca și răscumpărare, și de cele mai multe ori aceste episoade se încheie cu bine”.

Înainte să plece din Cluj Chindriș a lucrat pentru un ONG, World Vision, care urmărește între altele îmbunătățirea condițiilor de viață ale persoanelor cu venituri mici. Dar ce înseamnă sărăcie în România ar putea fi considerat lux în multe zone din Madagascar. Chindriș explică: „o comparație România / Madagascar este din acest punct de vedere strict în favoarea celor din urmă”, spune el. „Comunități care trăiesc în colibe din lut, absența școlilor, malnutriția omniprezentă, apariția chiar și sporadică a unor boli ca ciuma sau poliomielita demult dispărute din România, a făcut ca prin comparație chiar și comunitățile cele mai sărace din România să fie considerate bogate”.

Chindriș conduce AccesBanque Madagascar din iunie 2013. Înainte de aceasta a fost consultant la Arcus Development și Patria Credit, în Cluj.
Instituția pe care o conduce acum Chindriș, AccesBanque, e una de microcreditare, înființată în 2006. Are 26 de filiale și 145.000 de clienți la sfârșitul anului trecut.
Madagascar e una dintre cele mai sărace țări din lume, cu o populație de 22 milioane de persoane și o suprafață de 592.800 de kilometri, dublu față de România, care și aceasta e una dintre cele mai mari țări din Europa, cu cei 238.391 kilometri pătrați ai săi.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.
Tags

Articole similare