Închide

Fost președinte de Consiliu Județean la Cluj: afacerea deșeurilor județene e o „mega-escrocherie”. Care sunt argumentele lui Tișe

AdministrațieTop News by Mihai Prodan - aug. 21, 2015 1 698

Un fost președinte al Consiliului Județean Cluj acuză noua conducere a instituției, după ce aceasta a anunțat ieri că a rezolvat, măcar provizoriu, criza gunoaielor din Cluj: e o mega-escrocherie!

alintiserealitateamicAlin Tișe e senator la București și, până în urmă cu trei ani, a fost președinte al Consiliului Județean Cluj. Acum acuză noua conducere, care a anunțat ieri că intră într-un parteneriat cu o firmă privată din București pentru o groapă temporară de deșeuri lângă Turda, că de fapt a pus la cale o mega-escrocherie. Tișe explică: „în urmă cu câteva luni RAADPP (Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Provat din Cluj-n.red.) făcea eforturi disperate pentru a deschide un depozit temporar și să salveze blocajul gunoaielor. Erau pe punctul să obțină avizul de mediu. Surpriză: cineva a intervenit la București sub un pretext fals, să nu mai primească RAADPP aviz de mediu. Șefii de la Mediu din Cluj știu asta. Dar nu doar ei știu. Astfel, RAADPP a rămas cu dorința, dar fără putință, și astfel acum trebuie dați oameni afară. Dacă ar fi făcut depozitul, s-ar fi reorganizat legal și atunci RAADPP avea resursă suficientă pentru a funcționa fără probleme. Dar atunci mega-afacerea ilegală nu putea avea loc!”.

„De fapt, aflăm acum că de două luni o firmă privată (căzută din lună!?) a cumpărat teren în secret, teren în Turda, și a cumpărat tot în secret utilaje pentru depozitul temporar. Așa cum ați auzit: (de fapt, am citit, căci aceasta e o postare pe rețeaua de socializare Facebook-n.red.) de două luni s-a premeditat mega-escrocheria, firma minune având garanția că toate gunoaiele județului vor fi duse în depozitul ei temporar”. E o bună afacere pentru firma Prosal din București deoarece, spune Tișe, situația rămpii de deșeuri de la Cluj nu se va rezolva într-un an ci probabil în cinci, sau chiar niciodată. „Oare de ce nu au căzut din lună mai multe firme, care și ele puteau avea teren și puteau investi un milion de euro ca apoi să scoată zeci de milioane! Da, cum auziți, zeci de milioane în cel puțin următorii cinci ani, pentru că Centrul de Deșeuri nu va fi gata nici în cinci ani, poate chiar niciodată! Suntem în prezența unei mega-escrocherii făcute cu dedicație pentruo firmă cu administrator-paravan, care ascunde adevăratul boss. Prietenii știu asta”.

În plus, deoarece contractul se semnează fără o licitație prealabilă, peste un an clujenii riscă să se trezească cu creșterea prețului. „Veți spune că nu se plătesc bani publici la această firmă. Păi și asta este o manipulare ordinară. Primăriile din județ prin firmele de colectare vor fi obligate să ducă gunoaiele numai în acest depozit temporar, întrucât afacerea este girată de decidenții politici, care lea-u garantat că gunoiul județean va merge la ei. Conform declarațiilor firmei private ei au cumpărat utilajele deja de două luni. Ei au declarat că au cumpărat teren și utilaje. Aceste două luni erau timp suficient pentru licitație operator rampă temporară”.

Soluția, în opinia fostului președinte al Consiliului județean, era ca RAADPP să fie mandatată să administreze situația deșeurilor până la finalizarea Centrului de Management Integrat, iar aceasta să facă o rampă temporară.

Citește și:

Exclusiv. Ce afacerist intră pe ușa din dos pentru a pune monopol pe gunoiul Clujului

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare