Închide

Exclusiv. Ce afacerist intră pe ușa din dos pentru a pune monopol pe gunoiul Clujului

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - aug. 21, 2015 1 1985

Un afacerist veros ascuns în spatele unei pensionare de 65 de ani, din satul Bucșeni, județul Giurgiu, e pe cale să pună monopol pe gunoiul Clujului. Afacere a fost gândită încă de acum câteva luni, de când Mihai Seplecan se pregătea să preia șefia Consiliului Județean. „Băieții deștepți” din industria gunoiului mai au de facut un ultim pas, pentru a avea cale liberă la acest tun de zile mari.

Analfabetul deja atestat al PNL Cluj, Mihai Seplecan, recent numit în funcția de președinte al Consiliului Județean, se laudă de mai multe săptămâni că a găsit „soluția” pentru deșeurile Clujului.  Fără să fi organizat vreo licitație în prealabil, fără să-i întrebe și pe alți operatori de salubritate dacă au sau nu vreun interes să ofere soluții temporare pentru deșeurile Clujului, el a ieșit ieri într-o conferință de presă pentru a oficializa acest „business”, la care se lucrează de mai multe luni și pe mai multe fronturi. Așadar, Mihai Seplecan a anunțat ieri oficial cum că o anumită firmă din București, D.M.V. Prosal  – care, ne spune el cu tupeu, n-ar avea nici un interes pentru profit, ba chiar ar fi venit din solidaritate la Cluj – a cumpărat zeci de hectare de teren în zona Turda. Pe acest teren, Prosal ar urma să construiască o rampă de transfer pentru deșeurile menajere din județul Cluj. Jurnaliștii n-au întrebat și nici Seplecan n-a simțit nevoia să răspundă cine sunt acești samariteni, oameni de bine ai Bucureștiului care arată atâta compasiune pentru criza cu care se confruntă Clujul. În acte oficiale, în spatele firmei Prosal se află o doamnă în etate, pensionară de peste 65 de ani din comuna Bucșeni, județul Giurgiu. Această femeie figurează ca asociat unic și ca administrator. Firma – înființată în 2012 , cu act constitutiv actualizat în mai 2015 – nu apare cu contracte sau expertiză în spațiul public, deține doar un site obscur care vobește despre servicii, fără să amintească nimic despre proprietari sau expertiză.

Cum se plimba Silviu Prigoană prin biroul lui Seplecan

Întâmplător sau nu, numele Prosal seamnă izbitor cu Rosal, firma cunsocutului operator de gunoi, Silviu Prigoană. Tot întâmplător sau nu, în urmă cu ceva zile Prigoană a fost văzut în biroul lui Seplecan de către consilierii județeni care se aflau acolo într-o ședință. Ei povestesc că Silviu Prigoană a intrat în biroul lui Seplecan ca la el acasă, ingnorându-i pe cei prezenți în ședință. Sursele Actualdecluj.ro mai spun că Seplecan s-ar fi lăudat pe la colgii de partid și nu numai, că Honorius Prigoană, fiul lui Silviu Prigoană, s-ar afla în spatele acestei firme. De altfel, cu acestă afacere, Silviu Prigoană a mai încercat o dată prin 2010 să-și facă loc pe piața deșeurilor din Cluj, mai exact să construiască o rampă similară pe un teren pe care îl deținea în Apahida. Consiliul Județean s-a opus atunci dintr-un motiv simplu: legea obligă administrația județeană să pună pe picioare un proiect integrat de deșeuri, care să vizeze întreg județul și care să fie gestionat de o structură de stat. Concret, procedura prevede ca administrația județeană să constituie o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), din care să facă parte toate primăriile din județ. Aceasta, de altfel, s-a și înființat. ADI urma să gestioneze întreg procesul de colectare și depozitare a deșeurilor, în baza unui contract cadru încheiat cu un operator de salubritate, prin licitație publică. Iar pentru ca această structură să poată funcționa, tot administrația județeană avea obligația – și i s-au oferit chiar bani europeni în sensul acesta – să-i pună la dispoziție trei stații de transfer în județ, un depozit ecologic și chiar echipament de colectare a deșeurilor. Numai că acest proiect s-a dus pe apa sâmbetei, din pricina unor constructori dubioși care au abandonat șantierul de lucrări și împotriva cărora s-a făcut plângere, cum că au furat pământul de pe un deal situat pe amplasamentul dezpoitului de deșeuri, pentru a crea în mod voit alunecări de teren.

Minciuna că Prosal ar beneficia de tratament preferențial doar un singur an

Proiectul deșeurilor pe care administrația județeană are obligația să-l finalizeze prin lege, a fost complet abandoant. Până când se vor relua plățile pe noul program european de finanțare, până când se vor executa noi licitații pentru angajarea unor constructori pentru depozitul de deșeuri, până când lucrările vor fi finalizate, iar ADI va putea să-și intre oficial în atribuții, vor mai trece cel puțin patru ani. Mihai Seplecan minte, așadar, când spune că Prosal va construi o rampă temporară care va funcționa doar pe prioada de 1 an. El minte și când spune că administrația județeană nu ar avea nici un atribut în această afacere. Prin lege, Consiliul Județean e responsabil de modul în care sunt gestionate deșeurile la nivel de județ. Consiliul Județean este instituția care emite autorizație de construire pentru rampa pe care o va construi Prosal. Favorizarea acestei societăți în raport cu altele, nu reprezintă decât acordarea unui monopol pe întreaga cantitate de deșuri menajere produse pe teritoriul județului Cluj. Cu alte cuvinte, Prosal nu face decât ceea ce făcea Salprest Rampă la Pata Rât, doar că pe un alt teren, în zona Turda. Dacă afacerea va fi autorizată, toți operatorii de salubritate vor fi obligați să încheie contracte pentru tranferul de deșrui cu Prosal, la prețurile convenite de Prosal.

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.