Închide

Ce putere de cumpărare au clujenii. În România suntem pe locul 3, în Europa ne comparăm cu turcii

EconomieTop News by Kristina Reştea - ian. 18, 2017 0 2163

 

Puterea medie de cumpărare a unui român a ajuns în 2016 la 4.181 de euro, arată un studiu de piață al companiei GfK, care analizează 42 de țări europene. România rămâne pe locul 33 în clasamentul european. Clujul e peste media țării, ocupând locul 3 între județele României: e devansat de București și de Timiș. La nivel național, județul ocupă poziție de top, dar suntem încă mult în urma mediei europene la acest indicator. Ca să vă faceți o idee rapidă: media puterii de cumpărare a celor 42 state europene analizate este 13.672 de euro.

Menționăm că indicele privind puterea de cumpărare reprezintă venitul anual disponibil pe cap de locuitor, după scăderea taxelor și a contribuțiilor sociale, precizează GfK.

 

Clujul, comparabil cu Turcia la puterea de cumpărare

Cu o putere medie de cumpărare sau venit disponibil pe cap de locuitor de 4.181 de euro, România se poziționează pe locul 33 în clasamentul european, la fel ca în 2015. În România, bucureștenii au cea mai mare putere de cumpărare: 6.288 de euro pe cap de locuitor, cu 50 de procente peste media pe țară. Această cifră plasează locuitorii capitalei la aproximativ același nivel cu locuitorii din Polonia (locul 29 în Europa), arată datele GfK.  Puterea de cumpărare pe cap de locuitor a ajuns în Cluj la 4.931 euro în 2016, această sumă plasând județul pe locul 3 în clasament, în urma Capitalei (6.288 euro), dar și a Timișului, unde se înregistrează o medie de 4.987 euro. Dacă analizăm tabloul european, constatăm că puterea de cumpărare din Cluj (și Timiș) se apropie de cea a Turciei: 4.941 euro.

„Explicația pentru poziționarea pe locul 3 a Clujului este strict bazată pe datele oficiale privind veniturile locuitorilor județului. Venitul anual pe cap de locuitor în Cluj este mai mic decât cel din Timiș sau București. Față de anul anterior nu sunt modificări semnificative pentru Cluj”, au precizat pentru Actualdecluj.ro reprezentanții GfK.

Menționăm că, potrivit datelor publicate de Comisia Națională de Prognoză, câștigul salarial mediu net lunar era în 2016 de 2.241 lei în Cluj și ar urma să ajungă la 2.392 lei în 2017. Timișul este puțin peste Cluj: un câștig de 2.274 lei anul trecut și o estimare de 2.424 lei pentru anul în curs.

Pentru tabloul economic, merită poate amintit și că, potrivit datelor oficiale, firmele din Cluj cumulează cel mai mare profit net din țară cu excepția Capitalei, peste 5,5 miliarde de lei net într-un an, adică 1,2 miliarde de euro. Cifra de afaceri învârtită de firmele din Cluj la data celor mai recente raportări se ridică la 48,3 miliarde de lei pe an.

Guvern: 1,2 miliarde de euro profit net pentru firmele din Cluj în 2015, cel mai mare din provincie, depășește și Ilfov. Vezi toate cifrele

 

clasament GfK national

„Județele aflate în top 10 sunt de fapt singurele cu o putere de cumpărare peste media națională, toate celelalte 32 situându-se sub aceasta. Cel mai aproape de medie este județul Alba cu 4.129 de euro pe cap de locuitor, ceea ce plasează Alba pe locul 11 ​​în clasament. Județul Vaslui ocupă ultimul loc între cele 42 de județe din România. Puterea de cumpărare a locuitorilor săi este de 3.054 de euro. Aceasta este cu 28% sub media pe țară și la aproximativ același nivel de venit disponibil cu locuitorii Serbiei sau Macedoniei (poziția 35, respectiv 36 în Europa)”, arată datele GfK.

Venitul înregistrat de România reprezintă aproximativ o treime din media europeană. În comparație cu 2015, România a crescut cu aproape 12% puterea nominală de cumpărare pe cap de locuitor. Suntem în urma Ungariei, Turciei și a statului Muntenegru. După noi urmează bulgarii în acest clasament.

clasament GfK romania

Vă invităm să aruncați și o privire în trecut:

Cifre BNR la Cluj: cum a scăzut puterea de cumpărare a leului după denominare

Micuțul Liechtenstein și „puterea” sa cea mare

Europenii înregistrează o putere de cumpărare pe persoană în ușoară creștere în 2016, comparativ cu anul trecut. Venitul net disponibil al populației variază substanțial între cele 42 de țări analizate în studiul GfK. Cea mai mare putere medie de cumpărare o găsim în Liechtenstein (64.011), Elveția și Luxemburg;  cea mai slabă se înregistrează în Belarus, Moldova și Ucraina. Ucrainenii au doar a opta parte din puterea medie de cumpărare a locuitorilor Liechtenstein-ului, compară GfK. 

Conform studiului GfK, suma disponibilă consumatorilor europeni în 2016 pentru cheltuieli și economisire este de aproximativ 9.180 miliarde de euro. „Acest lucru corespunde unei puteri medii de cumpărare pe locuitor de 13.672 de euro pentru cele 42 de țări analizate, ceea ce reprezintă o creștere nominală de aproximativ 0,3%. Creșterea scăzută a puterii de cumpărare medie la nivel european este cauzată în principal de efectele cursului de schimb și de stagnarea ratelor de creștere în unele dintre cele mai mari țări. Cu toate acestea, multe țări au rate de creștere de peste 5 procente, inclusiv Islanda, Bulgaria, România, Estonia, Cehia, Bosnia-Herțegovina, Croația, Malta, Slovacia, Luxemburg și Letonia”, arată studiul GfK.

clasament GfK europa

 

 

Cu cât trăiește o gospodărie din România, conform statisticii oficiale

O gospodărie din România supravieţuieşte cu venituri medii lunare de sub 3.000 de lei, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică. Cei mai mulţi bani merg pe mâncare. Mai precis, în trimestrul III din 2016, veniturile totale medii lunare pentru o gospodărie din România au fost de 2972 lei pe gospodărie şi 1125 lei pe persoană, conform INS. Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în trimestrul III din 2016, în medie, de 2543 lei lunar pe gospodărie (962 lei pe persoană). Au reprezentat adică 85,6% din nivelul veniturilor totale. Datele pot fi consultate AICI

Vezi și:

Statistică. Cu cât trăieşte o gospodărie din România

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.