Închide

Cifre BNR la Cluj: cum a scăzut puterea de cumpărare a leului după denominare

Economie by Actual de Cluj - ian. 16, 2017 0 1698

Dacă te bucuri că ți s-a mărit salariul în ultimii ani, află că îți cumperi tot mai puține cu venitul: BNR face expoziție itinerantă prin țară, o deschide azi la Cluj și ia ca etalon prețul pâinii și al laptelui în ultimul secol și jumătate – iar tendința e tot mai pesimistă.

Statistica BNR despre câtă pâine și lapte poți cumpăra cu un leu se oprește la 2005, după o inflație galopantă în anii ’90 dar și declararea României ca economie de piață funcțională în 2004. Atunci BNR avea să decidă „denominarea leului”, dacă vă amintiți, în care o unitate nouă de leu, numită „leu nou” sau RON, reprezenta zece mii de unități vechi, lei vechi, ROL.

Ce puteai cumpăra atunci, în 2005, cu un leu? BNR explică – 1,25 kilograme de pâine sau o jumătate de litru de lapte. Cât poți cumpăra acum cu un leu? Un sfert de kilogram de pâine sau chiar mai puțin, la Cluj un kilogram de pâine costă 4,5 lei, adică un euro – deci puterea de cumpărare a scăzut la acest parametru, în zece ani, la 20%.

La fel, în ce privește prețul la lapte: în 2005 puteai cumpăra o jumătate de litru de lapte cu un leu, or acum prețul la raft s-a dublat sau triplat – un litru costă minim 4 lei, dar în medie acesta costă 6 lei. Deci la acest parametru puterea de cumpărare a scăzut la 33%.

Banca Națională a României a inaugurat azi expoziția itinerantă „Leul Românesc”, la sucursala sa din Cluj, unde poate fi vizitată până în 10 martie – dar trebuie să știți că accesul în bancă e riguros, cu filtru la intrare. Aici veți putea găsi și cifrele despre care e vorba în articol, dar și informații despre istoria monedei naționale și motivul pentru care aceasta se numește „leu” și nu altfel. „Obiectivul expoziției este o mai bună cunoaștere de către publicul larg a istoriei leului, precum și a elementelor de siguranță ale bancnotelor în circulație. Totodată, evenimentul marchează împlinirea, în 2017, a 150 de ani de la înfiinţarea sistemului monetar național, având ca unitate leul (Legea pentru înfiinţarea noului sistem monetar şi fabricarea monetelor naţionale – 1867)”, explică banca.

bnr expozitie panorama

 

Evoluția puterii de cumpărare a leului în ultimul secol și jumătate (sursa: BNR):

1906 4 kg pâine sau 2,6 litri lapte

1914 3,7 kg pâine sau 2,4 litri lapte

1924 0,1 litri lapte

2005 1,2 kg pâine sau 0,5 litri lapte

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu