Închide

Antreprenor de Europa, cu buletin de România. Ce ne-a adus Uniunea Europeană: „undiţă” şi echipă

EconomieTop News by Kristina Reştea - mai 10, 2017 0 546

Între „Ziua Europei” și „Ziua Independenței”, am întrebat câțiva antreprenori și oameni implicați în business-ul local, cu extensii internaționale, ce a adus Uniunea Europeană pentru Cluj și România. Pe lângă banii pe proiecte europene, de care România nu a profitat destul. Mai ales că sărbătorim 10 ani de când am devenit stat-membru și într-un context în care euro-scepticismul și anti-europenii câștigă teren. Discursurile împotriva companiilor străine sau sloganuri ca „nu ne vindem țara” nu sunt deloc o raritate, nici la noi, nici la vecini, chiar dacă, în urmă cu câteva zile Franţa a dat mesaj pro-Uniune.

România în Uniunea Europeană e, evident, pasul cel bun. Cel puțin asta confirmă oamenii din mediul de afaceri care au conexiuni cu piețele străine – „Pentru că avem deschidere la o piață globală și pentru că putem călători în Europa”, punctează Voicu Oprean. Oprean conduce compania AROBS Transilvania Software, unul dintre cei mai importanți jucători din IT-ul clujean, activ pe piață de aproape 20 de ani.  „De ce e bine pentru România în Uniunea Europeană? Răspunsul e foarte simplu: viteză, valori împărtășite, birocrație mai puțină, interese comune, creativitate, lista poate continua… la nesfârșit„, crede Dan Koblicska operations manager la Altran în România. Altran e un grup internațional care are venituri de aproape 2 miliarde pe an (la nivel mondial) și care a preluat o firmă ce avea deja prezență la Cluj, Nspyre.

Bianca Muntean e director executiv al Asociaţiei Române pentru Industria Electronică şi Software (ARIES Transilvania) şi manager al clusterului iTech Transilvania. Și „pro-europeană înfocată”, după cum se descrie ea însăși. „Aderarea României la UE a coincis cu debutul uneia dintre cele mai prospere și dinamice perioade economice pentru orașul nostru. Cu o demografie unică în Europa, un mediu colaborativ (autorități locale, mediul de afaceri, universități, implicare cetățenească activă), Clujul a devenit un bun model al felului în care Uniunea Europeană poate avea un impact în dezvoltarea comunităților locale și regionale. Inovația este un factor-cheie pentru dezvoltarea economiei locale, iar UE poate susține în mod direct și poate oferi suport comunităților pentru a se dezvolta din această perspectivă, oferindu-le oportunitatea de a folosi în mod eficient resursele locale, pentru a aduce valoare adăugată pieței europene, creând modele ce pot fi replicate în alte orașe și regiune ale Uniunii Europene”, spune Muntean.

E mai bine în echipă decât singur, adaugă Diana Calfa, cea care conduce o companie care se ocupă de design de interior, Morphoza – o afacere care a reușit să se extindă cu activitatea în afara graniţelor României. Și încă un aspect punctat de manager: UE ne mai ferește de derapaje. „De ce e mai bine pentru Cluj și România în Uniunea Europeană? Poate pentru că e mai bine în echipă decât de unul singur; poate pentru că dezvoltarea e despre cooperare și sprijin reciproc. Însă, mai ales acum, cred că e important pentru noi să fim parte dintr-o lume mai mare, în care interesul comun al întregului să fie prioritate. Iar derapajele de la principiile fundamentale ale coabitării pe această planeta să fie în responsabilitatea cuiva care vede “pădurea” în ansamblu. Cred că doar această entitate împedică acum actorii politici din România să ia tot și să ne mai dea și afară din țară. Sau să plece ei, pe motiv că nu mai e nimic! Într-un fel, e ca într-o companie mai mare cu mai multe departamente. Întotdeauna vor fi departamente mai productive si altele care trebuie dezvoltate sau reglate. Și daca intern nu se poate regla departamentul, e nevoie de manager, să vină și să alinieze organizația la valori comune operabile în practică”, arată Diana Calfa.

Europa a reprezentat dintotdeauna un factor de progres și stabilitate„, crede și Bogdan Herea, CEO al companiei Pitech+Plus, care are nu doar o afacere legată de piața externă, dar și background de studii în Europa (Franța). Totuși, subliniază, Herea, e nevoie de o adaptare la vremurile în care trăim. „La 60 de ani tânără Europă trebuie se transforme și să evolueze în acord cu oamenii și cu tehnologia de azi. Democrație participativă, educație continuă și aplicată, un master plan pentru următorii 60 de ani. Transilvania și România pot fi un motor pentru noua Europă prin inovare, îmbinarea noului, a tehnologiei cu tradiționalul, prin diaspora românească din Europa”, crede Bogdan Herea.

Cristi Dascălu, care are de-a face cu firme „tinere” și Tehnologie – fondator al Startup Transilvania și Cluj Hub – crede și el că tehnologia e cheia pentru evoluția UE în continuare. „Digital Single Market-ul este o propunere foarte valoroasă din partea Comisiei Europene. Startup-urile din România și din Sud-Estul Europei, unde încă este talent în domeniul Tehnologiei îl așteaptă cu mare interes. Economia Digitală generată în statele membre va ajuta mult economiile țărilor de proveniență„, subliniază Dascălu. Cei 10 ani cu statut de membru al Uniuniunii Europene nu au trecut fără efecte. „Nu vom mai avea roaming și taxe pe date. Și se vede cum ne-am deschis mintea față de europenizare și globalizare. Care ne ajută cu siguranță ca să știm unde să ne găsim oportunitățile. Antreprenorii români educați știu că nu va veni nimeni să-i roage… trebuie să-și găsească drumul„, arată Dascălu.

Pentru afaceri, „UE înseamnă deschidere spre colaborare, acces la modele disruptive, colaborare. Desigur, înseamnă şi că avem o concurenţă dură, dar acesta e preţul autodepăşirii”, crede Daniel Crainic – director de marketing la Imobiliare.ro, care colaborează cu companii din piaţa IT și din domeniul Birourilor. „Noi nu am avut șansa să ne naștem cetățeni ai Uniunii Eurpene, dar copiii noștri au această șansă și nu trebuie să le-o luăm. Uniunea Europeană, cu bunele şi relele ei, e un garant pentru pace, pentru stabilitate. UE înseamnă depăşirea logicii naţionaliste, promovarea unor politici sociale echitabile şi sustenabile, un nivel de trai mai bun. UE e o uşă deschisă. UE înseamnă acea undiţă întinsă ca să poţi prinde peştele singur„, compară Crainic.
Vezi şi:

AUDIO 10 ani de UE. Care sunt cele mai mari avantaje și de ce tragem după noi 3 handicapuri mari: ce spune clujeanul care a negociat cu UE să avem și noi un loc la masă

DOCUMENT Bau bau-ul Europei pentru România, Raportul MCV, ediția 2017: ce lipsește României ca să intre în rândul Europei, la 10 ani de la aderare. “Există încă deficiențe importante care trebuie remediate”

Concluzii după 10 ani în Uniunea Europeană. Ce am reușit să facem: avem o țară bogată, cu multă sărăcie

Vestea proastă de 10 mai pentru România, din Europa (nu din UE)

Consiliului federal elveţian a decis activarea clauzei de salvgardare aplicabilă cetăţenilor români şi bulgari, informează Ministerul Afacerilor Externe. Această măsură are o valabilitate de un an, cu posibilitatea de a fi reînnoită în anul 2018 şi are ca termen limită de aplicare 31 mai 2019. Măsura adoptată vizează exclusiv eliberarea de noi permise de şedere de tip „B” (durată de şedere între 1 şi 5 ani), nerestricţionând eliberarea de permise de tip „L” (durată de şedere sub un an) sau de tip „C” (permise de stabilire a căror eliberare nu este reglementată prin Acordul menţionat) şi nici prelungirea permiselor de tip „B” deja eliberate.  Vezi ştirea AICI

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.