Închide

Alegeri fără precedent la Cluj: tânăra care a îngenuncheat partidele cu o chichiță

PoliticaRecomandarea redacțieiTop News by Mihai Prodan - nov. 08, 2014 0 1088

Cel de-al doilea tur de scrutin de la Cluj, de săptămâna viitoare, marchează o premieră: sunt primele alegeri în care nu vedeți niciun afiș electoral pe stâlpi – aceasta în teorie. Biroul Electoral Județean a decis că afișele electorale ale celor doi candidați din turul II sunt ilegale și trebuie îndepărtate – și nu vorbim doa rde afișe, ci și de mesh-uri și alte reclame. Cea care a remarcat situația și a cerut măsuri e o tânără avocată.

Irina Maria Pop are 29 de ani și e avocat în Baroul Cluj din 2011. La vârsta sa are propriul cabinet de avocatură și e specializată în drept comercial și insolvență. E unul dintre susținătorii candidatului independent Monica Macovei, care a obținut primul scor sub cele care i-au împins pe primii doi candidați în turul II și e la prima sa experiență în calitate de susținător al unui candidat politic: entuziasmată de programul lui Macovei, a distribuit pliante în Mărăști, înainte de turul I și a  pus mâna pe legislația electorală, ca să vadă ce bețe-n roate le poate pune contracandidaților favoritei sale. Ce a găsit în lege a și aplicat – faptul că toate însemnele electorale trebuie să poarte numele celui care le-a tipărit. Cum cele ale candidatului Victor Ponta nu îl aveau, a cerut înlăturarea lor pe motiv de ilegalitate, iar Biroul Electoral Județean, care a conexat cererea sa cu o alta care-l viza pe Klaus Iohannis, i-a dat curs. Astfel, atât afișele cu Victor Ponta cât și cele cu Klaus Iohannis trebuie îndepărtate, și aceasta urgent. Responsabile de aceasta sunt autoritățile locale, mai exact Primăriile.

2384

După cum puteți observa, decizia BEJ, care are putere de hotărâre judecătorească, a rămas larg ignorată în Cluj. În reședința de județ afișele cu cei doi candidați din turul II tronează nestingherite pe blocuri și stâlpi. „Am trimis decizia BEJ la toate Primăriile,1 1nimeni nu a reacționat. Am sunat la Primăriile importante – Cluj-Napoca, Apahida, Chinteni, Florești, Dej, Gherla, Huedin; sunt foarte mulțumită de faptul că BEJ a dispus ridicarea afișelor dar sunt foarte nemulțumită de reacția primarilor”, spune tânăra.

actualdecluj.ro  a sunt la mai multe Birouri Electorale Județene din principalele județe ale țării, ca să întrebe dacă au primit sesizări similare cu cea de la Cluj. Rezultatul – niciun BEJ nu a dat astfel de directive cu excepția celui din Cluj, cel puțin în ce privește județele mari – Constanța, Iași sau Timiș.

panouri

 

 

Am întrebat președintele Biroului Electoral Județean, judecătoarea Monica Trofin, ce riscă primarii care ignoră decizia sa. Ea citează legea 370/2004 actualizată – nerespectarea deciziilor birourilor electorale se sancționează de către polițiști în cazul săvârșirii faptei de către persoane fizice sau juridice sau de către Autoritatea Electorală Permanentă dacă fapta e săvârșită de autorități administrative.

Trofin a condus Biroul Electoral Județean la alegerile locale și la cele parlamentare – adică cele mai recente două scrutinuri – și spune că e prima dată când e ridicată această obiecție. „Acest motiv nu l-am mai întâlnit până acum, strict acest aspect nu a mai fost luat în discuție”, spune ea. Mai trebuie spus că, la rândul său, PSD a depus o plângere în care reclama aceeași situație în cazul candidatului Klaus Iohannis; și această plângere a fost acceptată, astfel că atât afișele cu Ponta cât și cele cu Iohannis trebuie îndepărtate.

Ce spune legea finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale, 334/2006:

Art. 29. –

(2) Partidele şi alianţele politice, precum şi candidaţii independenţi au obligaţia de a imprima pe toate materialele de propagandă electorală următoarele date:
a) numele candidatului independent, denumirea partidului politic sau a alianţei politice ori electorale care le-a comandat, după caz;
b) denumirea operatorului economic care le-a realizat.

Citește și:

Decizia care dă jos de pe stâlpi trei sferturi din reclamele electorale ale Clujului – și de ce nu mai contează

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare