Închide

Vasile Dîncu, la lansarea candidaților PSD Cluj: Dacă ești filmagiu la Primărie ajungi dup-aia să construiești cartiere. Nu se mai poate cu aceeași gașcă de partid. Noi venim cu o ofertă de normalitate. Clujul e într-un blocaj

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - apr. 19, 2024 3 2546

PSD Cluj și-a prezentat vineri candidații pentru Primăria Cluj Napoca și Consiliul Județean Cluj, iar liderul organizației, Vasile Dîncu – care e și el candidat pentru alegerile europarlamentare – a lansat un prim atac la adresa administrației Boc, „ a găștii de partid” care ține blocat orașul de peste 20 de ani. Dîncu pronostichează că în maxim 4 ani, această gașcă de partid nu va mai avea frâiele administrației clujene și că e nevoie să fie reinstaurat „spiritul comunitar adevărat”.

„E momentul să terminăm cu găștile de partid. (…) Am citit și auzit cum dacă ești filmagiu la Primărie ajungi dup-aia să construiești cartiere. Nu se mai poate astfel, totuși suntem în altă epocă. E necesar să venim toți cu idei, să nu mai rămână decizia doar în gașca de partid. Dacă vrem să rămânem în gașca de partid n-o să facem nimic. Oricum, în maxim 4 ani, această administrație va pleca. Poate nu în totalitate, dar va pleca iar în locul ei nu pot veni oameni din aceeași gașcă”, a comentat Vasile Dîncu.

El a precizat că PSD vine cu o ofertă decentă de candidați, care vor putea aduce normalitatea și care au ca scop să ducă Clujul la un alt nivel.

În prezent, a spus Vasile Dîncu, întreg orașul se află într-un blocaj. Liderul social-democrat s-a declarat nemulțumit inclusiv de modul în care Primăria lui Emil Boc a permis ca Piața Matei Corvin să fie ocupată „de corturi mari turcești”, care acoperă statuia lui Matei Corvin, respectiv simbolul central al orașului.

„Am intenționat să facem evenimentul de lansare a candidaților afară dar nu ne-a permis nici vremea, dar nici administrația orașului care s-a gândit să tragă niște corturi mari turcești ca să ne strice imaginea. Acest lucru demonstrează gradul de civilizație politică. Poate că n-au făcut-o cu intenție, dar s-a nimerit să fie chiar în ziua în care voia PSD să-și facă lansarea..”, a spus Vasile Dîncu.

Social democratul i-a prezentat pe Aurelia Cristea, fostă ministru al Dialogului Social în Guvernul Ponta, candidată la Primăria Cluj Napoca, și pe Alexandru Cordoș, fost senator, în prezent consilier județean și candidat la președinția Consiliului Județean. Ambii candidați au anunțat că vor veni cu proiecte administrative solide pentru oraș și județ, pentru că orașul are nevoie să iasă din acest blocaj.

Dîncu arată că modul în care a fost blocată Piața Unirii (acum, în corturi se desfășoară Târgul de Carte Gaudeamus – n.red), e sugestiv pentru amplul blocaj pe care Clujul și administrația actuală nu reușesc să-l depășească.

„Orașul nostru este blocat. Și nu spun doare de mașini și de poluare – elemente cu care suntem în top – dar mă refer că nu știm ce avem de făcut în viitor. Industria IT și lohn-ul nu mai au căutare. Inteligența Artificială va elimina în câțiva ani 4 din 5 programatori. Ca atare, Clujul are nevoie de un proiect, are nevoie de inovație. La domnul Oprean (societatea AROBS – n.red), am văzut un incubator de inteligență artificială. Ar trebui să avem cel puțin 50 de astfel de incubatoare, pentru că noi la Cluj asta producem, inteligență, nu lohn, nu ore de muncă pentru IT-ișit. Dar cine să facă această strategie?”, a comentat Vasile Dîncu, subliniind că liderii actuali ai administrației clujene n-au nicio strategie de viitor pentru oraș, că n-au adoptat  „nicio misiune economică” care să asigure dezvoltare Clujului pe termen mediu și lung,

„Eu am dus oameni de afaceri în Kazahstan, în Emiratele Arabe, tocmai pentru a evalua oportunități, dar n-am văzut vreo misiune din partea Primăriei Cluj pe filon economic”, a spus Dîncu.

Social democratul a punctat că rolul municipalității n-are trebui să fie doar acela de a se ocupa de străzi și de gunoi. „Primăria ar trebui să se ocupe și de viitor. Iar întrebarea noastră aceasta este, cine face strategia pentru viitorul orașului? Altfel, sigur, avem o ofertă estetică pentru centru, s-au făcut niște trotuare, dă bine în campanie, dar noi aici nu suntem la București unde campania se face cu apa caldă și băncuțe curate. Aici suntem în Europa Centrală, iar oamenii au alte nevoi”, a spus Dîncu în discursul său.

În opinia social-democratului, partidele întâmpină un blocaj de comunicare cu cetățenii, iar asta și pentru că primarul Emil Boc exclude strategic orice opinie constructivă venită din opoziție. „Constatăm că este imposibil ca cineva să vină cu o propunere. PSD-ului i se spune că n-are de ce să comenteze, așa ni s-a spus în repetate rânduri. Dar nici USR n-are voie, nici alte partide nu pot veni cu propuneri? Trebuie să vină mass-media să supravegheze dezvoltarea orașului? Trebuie ca societatea civilă să sesizeze că dispar statui?” a comentat Dîncu, făcând referire la ultimele acțiuni ale activiștilor civici în privința modului în care s-au desfășurat lucrările în centrul municipiului.

Dîncu observă „această tendință” a unei „găști” de a șterge  urmele românești, „așa, pas cu pas” și avertizează că nu se poate multiculturalitate fără români. „Să-l rugăm pe Ioan Aurel Pop să ne scrie un manual de istorie a Clujului, ca să știm cine suntem, care ne este identitatea, ca să nu mai trăim într-un paralelism etnic. Și nu e vorba doar despre etnii aici. Pentru că trăiesc paralel și cei din Mănăștur, de exemplu, cu cei din Andrei Mureșanu”, a comentat social-democratul, apreciind că administrația locală are obligația să „schimbe cu adevărat ceva”.

„Avem așa un festivism aici, că e fain la Cluj, dar noi considerăm că poate fi și mai fain. Nu se poate să fie și mai fain? Am atins oare culmea fainoșagului și asta este tot? Noi vrem să trecem la un alt nivel”, a comentat Dîncu, invitând inclusiv la deschiderea unui „dialog politic”.

„Chiar va trebui să începem să lucrăm împreună. Pentru că în partide avem oameni care știu să facă lucruri. Dar e necesar să terminăm cu găștile. (…) Și nu e vorba de Boc. Însă e vorba de echipă. Poate au adus normalitatea la Cluj în ultimii 20 de ani,  dar ce avem noi acum de făcut este să aducem excepționalitatea. Am depășit 12 ani ai lui nea Ghiță Funar, iar acum e momentul să mergem mai departe”, a spus Dîncu.

Liderul PSD a avertizat că e necesar să fie depășită segregarea urbană și că acest lucru se poate face cu proiecte care să asigure funcționalități urbane așa numitelor „cartiere dormitor”, precum zona Sf. Ion, Borhanci, Florești etc.

„Trăiesc frumos oamenii în afara zonelor centrale, dar aceștia sunt segregați. Unde sunt de fapt cele 5 sau 7 stele ale orașului? Iar aceasta este o problemă care ne interesează direct pe noi, social-democrații. Pentru că este importantă echitatea și egalitatea de șanse. (…) Avem studenți la Medicină, Drept sau Arhitectură din familii de intelectuali, de prin zone centrale, însă prea puțini astfel de studenți vin din familii modeste de prin Mănăștur sau Mărăști, asta înseamnă că pe cei din administrație nu i-a interesat niciodată echitatea”, a comentat Dîncu.

El a invocat inclusiv blocajul investițiilor Primăriei în infrastructura urbană, arătând că administrația Boc n-a realizat nicio investiție de anvergură, precum școli, spitale, șosele, pasaje rutiere sau sediul vreunei entități culturale.

„Avem două stadioane, dar n-avem Filarmonică. Noi de la Guvern am dat un teren pentru construcția sediului Operei, dar eu sunt curios dacă în cursul vieții mele voi prinde acest obiectiv realizat. Ne-am obișnuit să stăm cu mâna întinsă la București, dar la calibrul Clujului, e normal să tot așteptăm de la București? Noi de ce nu putem să punem bani deoparte și să facem? De ce cheltuim banii pe floricele în loc să-i investim în obiective publice?”, a comentat Dîncu, apreciind că a venit momentul ca actualii lideri din administrație să plece.

Dîncu arată că oferta de candidați a PSD Cluj este decentă, oameni care pot vorbi din experiența lor profesională.

„Am vrut să venim cu oameni care au reușit în carierele lor, în mediul privat unde au activat și care pot face treabă. Vedeta PSD Cluj este Aurelia Cristea, o speranță pentru administrația clujeană. Chiar credem că este nevoie de o femeie la Primăria Cluj, să facă curățenie, să aranjeze lucrurile și să dea o față umană și modernă orașului”, a spus Dîncu.

3 comentarii

  1. Cu cine domnule profesor??? cu Cordos…primul pe lista după ce a fost anchetat de autorități și este la remorca lui Tise care i-a angajat familia……ce candidați sunt aceștia……NEFERICITII!!

    • Dar cu cine ???
      Părerea mea este ca in OL Cluj sunt și multi traseisti care au interese, nu sunt de stânga, nu cunosc statutul pe care nici nu s au sinchisit sa l studieze , peste 4 ani ii vezi la alt partid ca aici nu au prins sau nu prind locuri pe liste unde sunt pusi gen fostul consilier.
      A venit, a luat și pe urma a plecat !!!

  2. Cred că unii dintre cei care au mai fost pe liste anii anteriori nu trebuiau puși deoarece au mai fost și la alte partide, au venit au ocupat locul altor, au perticipat.. si cam ATÂT,
    Toți Clujenii vorbesc că PSD e marioneta lui Tișe în Cluj și așa este,
    Se vorbește că intenționat se fac aceste jocuri sa destabilizeze PSD CLUJ , a se vedea zona Câmpia Turzii și cineva de prin Cluj sau de prin aceea zonă sa liasă tot Lujigan.
    Oare unde sunt tinerii care trebuie promovați?
    Bineînțeles că cei de stânga care cunosc și stiu ce este social-democrația și nu cu înclinații de dreapta ?
    Oare de ce nu au fost pregatiti candidați la Primarie, și CJ cu aprox 2 ani inainte de alegeri ?, unde este rezerva de cadre cum au alții și cum ar fi normal ?
    Vă FELICIT PE DVS. SI PE DL ACHIMAS CARE ATI FACUT MULTE PENTRU COMUNITATE SI ASTEPTAM CA DL. PROFESOR ACHIMAS SA FIE TRECUT PE PRIMUL LOC LA DEPUTATI DIN PARTEA PSD CLUJ FINDCA A FACUT MULTE IN MANDATUL DANSULUI.
    Cei care au mai fost și nu au făcut nimic lăsații la Cluj și puneți profesioniști și pe cât se poate sub 55 de ani !!!
    Succes !!!

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.