Închide

Zid în fața doctoriței Adela Golea. Specialist UPU-SMURD: „Prioritate au întotdeauna bolnavii, nu șoferii băuți. Sunt perioade în care ai câte 130 de pacienți la UPU în 12 ore”

SănătateTop News iun. 24, 2019 1 31649

Medicul specialist de la UPU Cluj, Cristian Ursu, explică ce înseamnă o zi petrecută într-un spital ce devine din ce în ce mai neîncăpător.

*Un doctor, Adela Golea, șefa secției de Urgențe în 2016 refuză să preia șoferi băuți aduși de poliție pentru recoltare de probe, prioritizând cazurile care chiar au nevoie de intervenție de urgență din partea cadrelor medicale.

*E un caz interinstituțional în care Poliția a dat-o pe doctoriță în judecată. Absurdul situației continuă cu sentința dată de Tribunal, de 1 an și 9 luni de închisoare cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității, doctorița Golea fiind găsită vinovată pentru infracțiunile de instigare la abuz în serviciu și favorizarea infractorului.

Doctorii, prin jurământul pe care-l depun și prin activitatea lor, exact asta fac, muncă în folosul comunității. Nici nu vorbim de voluntariatul pe care îl fac toți la începutul carierei, ci de întreaga lor activitate. Fiindcă un medic nu luptă să-și salveze propria-i viață, ci pentru viețile pacienților comunității. Instanța consideră că doctorul Golea nu și-a făcut norma pentru această comunitate și-i mai dă 60 de zile pe lângă cei peste 25 de ani pe care i-a petrecut în spitale.  

* Doctorița Golea a anunțat că se retrage din sistemul medical și spune că, dacă i-ar permite vârsta, ar pleca din România fără să se uite înapoi. Într-un interviu actualdecluj.ro, fosta șefă de la UPU și director medical la Spitalul Județean, susține că nu va depune nici apel la hotărârea judecătorească. (DETALII)

Am încercat să aflăm ce presupune o zi la Unitatea de Primire a Urgențelor. Doctorul Cristian Ursu de la UPU și coordonator SMURD, salvează vieți de peste 20 de ani în Cluj. Multe, foarte multe, dar socoteala nici nu contează. Undeva în Cluj, în Bistrița, Zalău, Satu-Mare sau Oradea sunt oameni care astăzi trăiesc, au familii și se bucură de fiecare clipă, fiindcă au fost salvați de medicii de la UPU.  Aici sosesc pacienți din fel și fel de localități.

„Sunt foarte mulți, multi cu probleme grave veniți din toate părțile. Sunt oameni care se urcă pe mașină și vin la Cluj, fiindcă-i mai bine decât în alte locuri și ajung la noi, într-un spațiu relativ limitat. E un spațiu cu foarte mulți bolnavi. Sunt zile  în care în 12 ore vezi 120-130 de bolnavi, nopți în care vezi 80 de bolnavi, iar în perioada sărbătorilor, când alte clinici se închid, aceste cifre se schimbă în sus. Acest caz nici n-ar fi trebuit să existe. Prioritate au pacienții întotdeauna, între care sunt și cu risc vital, în pericol de moarte. Eu tot timpul așa voi proceda. Nu mi se pare normal să-mi zică polițistul ce să fac. Rolul nostru este să ne ocupăm de bolnavi. Au fost situații în care Poliția mai aducea persoane pentru alcoolemie, dar m-am ocupat de urgențe, cum e și firesc. Mie mi-e foarte greu să mă pun în locul doctorului Golea. Sunt ferm convins că nici înfățișările din instanță n-au fost plăcute și se acumulează multă emoție și e o presiune psihică extraordinară asupra ei. Muncă în folosul comunității? Dacă e să vorbim despre asta, fiecare dintre noi, dintre medici, cadre medicale, a făcut ani și ani de zile de voluntariat și încă mai facem.  Pe lângă norma de bază, la început făceam și mult voluntariat, fiecare face fără să fie plătit. Se salvează vieți, asta ce fel de muncă e, dacă nu în folosul comunității? 

Nu e normal să fim implicați noi, la UPU, în recoltarea de probe șoferilor băuți. Eu înțeleg foarte bine situația: dacă omul e pe targa noastră, victimă într-un accident, sigur că va fi preluat, tratat și i se vor recolta probe, doar nu-l trimitem la IML. Dar așa, pentru orice șofer băut în trafic să ne întrerupem noi activitatea, nu e normal. Stai atât de mult aici, noapte și zi și de multe ori nu mai faci diferența, la un moment dat doar sesizezi  că nu mai este lumină afară, nu-ți dai seama cât stai.”

De o bucată bună de timp, Poliția nu mai duce șoferi băuți la UPU pentru recoltare de probe. În spital există un document semnat chiar de doctorul Adela Golea, prin care li se interzicea cadrelor medicale de la UPU să preia șoferii băuți pentru recoltare de probe biologice, cu excepția acelora care au fost implicați în accidente care necesită acordarea de îngrijiri medicale de urgență sau internare. Doctorița Golea a trimis în 2016 mai multe solicitări unor instituții prin care cerea ca la UPU să nu se mai recolteze probe biologice pentru testarea alcoolemiei. N-a primit nici un răspuns de la Conducerea Spitalului și de la Direcția de Sănătatea Publică. În solicitare, doctorul Golea explica problemele cu care se confruntă secția pe care o conduce și cerea ca de recoltare să se ocupe IML/IPJ/ITM în funcție de ce protocol semnează instituțiile între ele, fiindcă la UPU sosesc foarte multe urgențe și cazuri grave care necesită toată atenția cu prioritate.

Cum doctorița n-a primit nici un răspuns, a luat singură decizia de a reglementa activitatea în secția pe care o conducea. Dosarul apare după ce într-o noapte Poliția se prezintă din nou la UPU cu șoferi prinși băuți. În acel moment, acolo, la fel ca în fiecare zi sau noapte, sunt zeci de cazuri de persoane cu diverse afecțiuni, unele dintre cele mai grave. Poliția insistă să fie prelevate probe pentru stabilirea alcoolemiei, dar personalul medical refuză.  Un polițist vorbește la telefon cu Adela Golea, care e acasă. Doctorița Golea, șefa secției, îi transmite ferm că își asumă întreaga responsabilitate și îi spune polițistului același lucru: nu prelevăm probe biologice, fiindcă avem alte priorități, pacienții! Peste câteva ore, polițiștii vin cu nou șofer la UPU pentru prelevare, dar sunt refuzați încă o dată.

Aceștia transmit informația mai departe superiorilor, iar un procuror o trimite în judecată. Restul e istorie.

Activitatea dintr-un spital pe contractul de muncă ca șef de secție este următoarea: tu îți organizezi secția, nu vine altă instituție să o facă. M-a sunat o colegă noaptea, mamă singură cu doi copii acasă și îmi spunea că polițiștii o amenință că-i fac dosar penal. Am discutat cu un polițist. Eu dacă iau un doctor de lângă un pacient sosit la UPU, iar pacientul face stop, îmi bag colegul la malpraxis, da? Acolo se salvează vieți, sunt urgențe. Mi-am asumat această decizie. Viețile pacienților sunt prioritare”, spune Adela Golea.

Actul semnat de doctor n-a contat în 2016.

În 2019, la UPU nu se mai aduc șoferi băuți, dar se recoltează probe atunci când e vorba de un accident rutier. E exact ce a cerut doctorița Golea în 2016. Poliția îi duce acum pe șoferi să-i testeze la IML.

Doctorița Adela Golea a fost condamnată la închisoare și la muncă în folosul comunității și e obligată printr-o decizie judecătorească să respecte următoarele cerințe.

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Cluj, la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În conformitate cu art. 93 alin. (2) lit. b) din C.p., impune inculpatei să execute în cursul termenului de supraveghere următoarea obligaţie: – de a frecventa unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate, program/-e care va/vor fi stabilit/-e de consilierul de probaţiune în baza evaluării iniţiale.

Citiți și:

Umilința unui medic din Cluj: „Am realizat că în această țară nu ai nici o șansă și înțeleg de ce pleacă oamenii. N-o fac pentru bani. Și pentru bani, dar în principal pentru alte lucruri, pentru siguranță.  Aici ai sentimentul că poți fi distrus cu dreptatea în mână”

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare