Închide

Ce vor tinerii de la orașul lui Boc. Primăria face structură de propagandă pentru tineretul din Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 23, 2019 1 1400

Un centru de tineret se pregătește de Primăria din Cluj într-un spațiu de peste 100 mp de pe celebra stradă în oglindă, Iuliu Maniu, din centrul orașului. O dezbatere publică privind viitorul acestui obiectiv a fost organizată simbolic de instituție în Piața Unirii, la Cluj Never Sleeps, un eveniment născut pe vremea când orașul deținea titlul de Capitală Europeană a Tineretului.

Oficiali ai Primăriei și ai Federației Tinerilor au semnat în cadrul dezbaterii un act de constituire a unui Consiliu Consultativ de Tineret care, împreună cu Primăria va decide asupra felului în care va fi folosit spațiul Centrului de Tineret.

Centrul de Tineret este un proiect inițiat de Federația Tinerilor (o stuctură care reunește 32 de organizații  non guvernamentale de tineret din Cluj) și a fost finalist în cadrul procesului de bugetare participativă din 2017.

Primăria și-a asumat implementarea lui și i-a găsit un spațiu pe strada Iuliu Maniu nr. 1, într-un spațiu repartizat anul trecut Serviciului de Obiective Culturale preluat de Florin Moroșanu. De reabilitarea și modernizarea spațiului pentru a putea prelua acest Centru de Tineret s-a ocupa biroul de proiectare al arhitetcului Szabolcs Guttmann care deține un contract cu Primăria pentru servicii care privesc clădirele publice de patrimoniu.

Centrul de Tineret va fi administrat de Primărie printr-un serviciu special înființat în cadrul Serviciului Public pentru administrarea obiectivelor culturale denumit Serviciul de strategii și programe de tineret. De el se va ocupa Florin Moroșanu care a devenit director executiv al unei direcții înființate în Serviciul pentru administrarea obiectivelor culturale, direcție care înglobează și Casa Municipală de Cultură, departament de care se ocupa.

„Până în toamnă, împreună cu acest Consiliu de Tineret trebuie să stabilim care sunt nevoile tinerilor și să începem lucrul cu ei”, a explicat Moroșanu.

Ovidiu Câmpean, director de dezvoltare în Primărie, a explicat că în următoarea ședință de Consiliul Local va intra spre aprobare studiul de fezabilitate pentru modernizarea spațiului Centrului de Tineret, urmând ca mai apoi să se atribuie, iar apoi să se facă lucrările de modernizare. „Undeva la aproximativ 400.000 de lei este evaluată lucrarea de modernizare și dotare a acestui centru. Avem autorizația de construire. După aprobarea indicatorilor tehnico-economici urmează să facem o procedură pentru lucrările efective. Termenul pentru darea în folosință este martie 2020″, a menționat Cîmpean.

El a mai spus că utilizarea efectivă a spațiului va fi stabilită de Serviciul de strategii și programe de tineret împreună cu noul Consiliu de Tineret și se va face pe bază de programări on-line ca și în cazul Bazei Sportive din Gherogheni.

Discuțiile-dezbatere au avut loc în miez de noape în Piața Unirii din Cluj, într-un cort parte din manifestarea Cluj Never Sleeps (ajunsă a ediția a 6-a) în care se serbează solstițiul de vară prin activități inedite propuse de tineri și finanțate, mare parte, de Primărie.  Cîmpean și Moroșanu le-au prezentat celor din Piață proiectul centrului. La discuții a participat și primarul Emil Boc care a ținut discursul pro-mobilitate alternativă, anti-mașini și le-a vorbit tinerilor adunați cu ”dumneavoastră”.

După momentul prezentărilor și intervenția primarului, nimeni nu dorea să întrebe, nimeni nu a promis sau a recomandat ceva. Așa că Boc a plusat și i-a întrebat pe cei prezenți ce cred ei că ar trebui să facă Clujul pentru tineri, pentru a-i ține aici.

Cineva din sală a remarcat că orașul nu e incluziv, că discriminează tinerii dar și săracii. Altcineva a spus că e nevoie ca impactul mainifestațiilor publice să fie controlat. ”Ne străduim să facem cât mai mult bine utilizând cadrul legal” , i-a răspuns Boc, enumerând și alte politici ale Primăriei pentru marginalizații sociali și pentru responsabilitatea corporatistă care contribuie în opinia sa la  „vibe-ul” pozitiv din Cluj.

„Îmi place să vă văd Clujul ca un model la noi în tară. Mi-a plăcut să aud importanța pe care o dați protecției mediului. Mi-ar plăcea să vad o politică dedicată achizițiilor verzi la instituțiile publice din Cluj, o tranziție către achiziții verzi. Și mi-ar plăcea să fie primul oraș din țară care să aibă o politică, o strategie de reducere a impactului evenimentelor publice asupra mediului. Mai sunt alte două lucruri. Eu merg cu bicicleta în oraș și aș vrea să nu mai fie nevoie să mă dau jos pentru că pistele se întrerup. Am prieteni care au probleme de mobilitate. Pentru cineva în scaun cu rotile este foarte dificil și periculos  să se plimbe fără însoțitor prin oraș și ar trebui avute în vedere aceste aspecte”, a spus o altă participantă.

Primarul Boc a răspuns, de asemenea, general observațiilor, arătând că Primăria se implică și se va implica.

A luat cuvântul și Andras Farkas, cel care a adus acum 5 ani titlul de Capitală a Tineretului la Cluj și a dezvoltat de atunci și alte mecanisme pentru implicarea tinerilor în viața orașului (pe proiecte cu finanțare europeană). El a semnalat faptul că infrastructura pentru a ajuta biciliștii să urce cu bicicleta în zonele de deal ale orașului, montată în anii trecuți pe mai multe autobuze, a fost scoasă și nu se mai folosește. Primarul Boc a promis că verifică și apoi l-a felicitat pe Andras pentru ceea ce a făcut în trecut.

Societatea civilă din Cluj a mai semnalat că astfel de centre pentru tineri lipsesc mai ales în cartiere. O propunere este și folosirea Cinematografului Dacia din subordinea Primăriei în acest sens, ca un centru comunitar pentru tineret, ceea ce se încearcă de câțiva ani fără succes.

Mai jos, imagini similare privind felul în care va arăta Centrul de Tineret din centrul Clujului

(localizare, Iuli Maniu, nr.1, în centrul orașului)

 

 

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare