Închide

Calitatea vieții. Cel mai urât și infect loc de joacă din Cluj. Plus un exemplu bun care zice cum se cheltuie banul public în Cluj

ActualitateAdministrațieOpinieTop News by Luminiţa Silea - iun. 22, 2019 3 1681

Oficialii Primăriei se întrec în declarații privind investițiile în spațiile verzi din oraș ca politică care se înscrie în noul deziderat asumat de politicienii conducători ai urbei și anume creșterea calității vieții clujenilor. Când spun spații verzi, ei asimilează în pachet și toate locurile de joacă din Cluj, pe lângă parcuri. Realitatea e departe de ceea ce se susține declarativ, atât în ceea ce privește întreținerea actualelor locuri verzi/ de joacă cât și referitor la calitatea acestora.

Două exemple. O să continuăm și cu altele.

Cel mai urât loc de joacă din Cluj (după un criteriu subiectiv, dar corect) se află în Mărăști, cartierul din oraș cu cele mai îndoielnice spații publice. El are din toate relele: e înconjurat de garaje, are gard metalic (cumpărat de Primărie cu bani grei și montat peste tot în Cluj) și din el se vede cea mai mare monsturozitate urbanistică reușită- ilegal- în oraș: Piața Mărăști. Deși acest parc e mic, are ceea ce lipsește cu desăvârșire multor din cele peste 300 de locuri de  joacă din Cluj, umbra, vegetația, copacii. Degeaba. Situația e „compensată” de o altă realitate dură, capitol la care Clujul stră foarte prost. Nu doar cu depozitarea, ci și cu sistemul de colectare. Parcul mic din Mărăști e plin de gunoie și acest lucru demonsetreză nu doar gradul de civilizație al cetățenilor sau utilizatorilor de spații publice, ci și felul în care se face întreținerea locurilor de joacă din Cluj sau modul în care funcționează Direcția Tehnică a municipalității sau Serviciul Spații Verzi. Titlul de cel mai urât loc de joacă din Cluj e câștigat cu certitudine de acest mini-părculeț pentru copii după inventarierea mai multor cârnăciori de câcat lângă panoul mare și ostentativ cu regulamentul locului de joacă (același tip e instalat de municipalitate în tot orașul, după ce s-au plătit bani grei pentru ele). La fel, situația se confirmă și după ce se urmărește starea mobilierului urban și a celui pentru joacă din parc – o bancă scorojită, aparate de joacă din secolul trecut, nevopsite și la fel de odioase. Despre calitatea aerului din acest loc de joacă se poate naște o altă discuție.

 

 

Al doilea exemplu. Cum se cheltuiesc banii de Primăria din Cluj în folosul calității și al cetățenilor poate fi ușor urmărit într-un alt loc de joacă, dintr-unul din cele mai frumoase cartiere ale orașului-  Grigorescu – aglomerat în ultimii ani de traficul infernal dinspre și înspre comuna Florești, una dintre problemele reale care se adâncesc la Cluj și pentru care nu există nici o soluție.

Locul de joacă este mic și e situat într-o curte interioară, mărginit de blocuri. În el se pot urmări straturile de investiții ale Primăriei Cluj pentru creșterea calității vieții. În 2010, la Cluj se aruncau bani spre societatea King Industrial (unde lucra o damă bine după care primarul Clujului umbla când era premier cu un ursuleț gigantic de pluș) pentru a face alei în culorile PDL-ului de atunci (portocaliu și albastru) prin locurile de joacă din Cluj.

O astfel de alee se poate vedea cum a supraviețuit timpului în acest loc de joacă din Grigorscu. E decolorată și scorojită și nimeni nu s-a sinchisit să o mai reabiliteze.  La momentul 2010, King Industrial fusese plătită cu peste 2,5 milioane lei pentru furnizarea de dale și materiale de compozit pentru locurile de joacă din Cluj. Firma și-a continuat colaborarea cu Primăria Cluj gestionând și acum activități de întreținere în locurile de joacă, pe acord cadru de câteva milioane lei.

Locul de joacă are câteva bănci prelevate din altă zonă modernizată de Primărie și mutate aici. O altă practică încetățenită la Cluj. Primăria dă direct astfel de bănci premium asociațiilor de locatari pentru a le fideliza. Băncile din locul de joacă la care ne referim sunt absolut înfiorătoare ca textură și culoare.

Dar, ce tronează în acest loc de joacă sunt bordurile cu care s-a intervenit mai recent pentru a se marca o groapă de nisip și a se contura o diferență de nivel periculoasă, de fapt, pentru copii, utilizatorii adevărați ai locului de joacă. Bordurile sunt apanajul Regiei Autonome a Domeniului Public care, de când a preluat activitatea de modernizare și întreținere a străzilor din oraș pentru Primărie, a început să împânzească toate locurile de acest fel sau cele verzi din cartiere cu borduri impunătoare. Și ele, suportate din bani publici (și vom reveni la ele în alte materiale) și montate fără nici un proiect sau expertiză în astfel de locuri de joacă. În mijlocul parcului e un teren betonat (acum mulți ani), nici poveste de pavele de cauciuc, pe care e montat un tobogan la fel de monstruos.

Dacă te apuci să cauți investițiile în creșterea calității acestor spații, declarațiile de acum 9 ani date de un fost viceprimar al orașului, Radu Moisin, acum consilier local, sunt grăitoare în ceea ce privește politica Primăriei lui Boc: oamenii să fie mulțumiți că le au și pe astea. Deși clujenii au cerut de nenumărate ori aparate de joacă sigure, locuri de joacă sigure plus reamenajarea actualelor locuri de joacă despre care mulți au spus că sunt improprii.

Declarația:

“Pe Meziad s-a amenajat un loc de joacă foarte frumos. Cererile de modernizare a locurilor de joacă s-au făcut de către cetăţeni şi s-au înregistrat la Direcţia Tehnică. În funcţie de aceste cereri, s-a trecut efectiv la executarea lucrărilor. Acum putem spune că arată mult mai bine. Înainte, în locul spaţiilor de joacă era mult noroi şi maşini parcate. Acum, dacă tot s-a făcut ceva, apare problema culorilor. Vom face experimental o alee gri, să vedem dacă aceasta va fi pe placul clujenilor. Una albă şi una neagră. La verde ne mai gândim. Dacă culorile folosite devin problema numărul unu a oraşului şi se uită faptul că până acum locurile de joacă erau inexistente sau într-o stare deplorabilă, cum este şi cazul celui de pe Meziad, vom încerca să o rezolvăm”, spunea în 2010 Moisin, citat de presa locală într-un caz în care oamenii reproșau că s-au făcut alei în culorile PDL-ului într-un parc din Gheorgheni, dar de mântuială.

 

3 comentarii

  1. ce aveti special cu cartierul marasti? aveti cateva articole in care il faceti cel mai urat cartier in mod repetat. acum vad ca are si zone ‘infecte”
    ???

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.