Închide

Zeci de judecători ies în stradă în Cluj împotriva modificărilor la legile justiției

ActualitateTop News dec. 18, 2017 0 1660

Zeci de judecători și procurori au ieșit în stradă azi în fața Palatului de Justiție din Cluj într-un protest fără precedent, împotriva preconizatelor modificări ale legilor Justiției.

Protestul a fost organizat de fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii Cristi Danileț, căruia i s-au raliat nu mai puțin de 80 de judecători și procurori. După un sfert de oră, fără comentarii, aceștia s-au retras înapoi în clădire. A rămas Danileț, care le-a explicat jurnaliștilor motivele protestului.

Inițial protestatarii voiau să manifeste în robe de judecători, dar în final au preferat să stea cu robele pe mâini; zeci de judecători, dar și șefa DNA Cluj și alți procurori au ieșit pentru un sfert de oră în fața instanței, unde câteva zeci de clujeni care au protestat ieri în Cluj împotriva acelorași modificări ale legii i-au aplaudat, și câțiva le-au dat și flori.

“Magistrații români nu vor accepta nepăsători ca Parlamentul să dezbată legi date în favoarea infractorilor. Este o rușine ceea ce se întâmplă. Legile nu se fac pentru anumite persoane“, susține Danileț, adăugând că acum judecătorii penaliști și procurorii discută necesitatea de a intra săptămâna viitoare într-o formă de protest. E extrem de rar ca magistrații să recurgă la forme de protest, după cum susține și Danileț: “Dacă trebuie să iasă și magistrații în stradă sa înțelegeți că e groasă, atunci o să facem și asta, să vuiască Europa!”. 

hotnews.ro relatează că astfel de proteste au avut loc și în alte orașe din țară: în Brăila magistrații au ieșit pe treptele Palatului de Justiție în Brăila, în Olt la Judecătoria Slatina, în Botoșani, Galați, Constanța, Sălaj, Maramureș, Bistrița-Năsăud.

Cristi Danileț a fost în ultimele luni unul dintre judecătorii care au clarificat pentru populație ce înseamnă aceste modificări la legile justiției; de altfel protestele care au implicat mii de oameni în marile orașe din țară au avut ca obiect tocmai aceste modificări, care, susțin protestatarii iar acum și magistrații, sunt abuzuri care ar urma să pună la adăpost persoane care altfel ar fi cercetate penal.

actualdecluj.ro a transmis live de la fața locului:

Citește și:

Danileț, Tribunalul Cluj, despre modificările la Legile Justiției: ” Siguranța cetățeanului este pusă în pericol, cetățeanul onest va avea de suferit”

Articole similare

Nici un comentariu

Scrie un comentariu