Închide

Danileț, Tribunalul Cluj, despre modificările la Legile Justiției: ” Siguranța cetățeanului este pusă în pericol, cetățeanul onest va avea de suferit”

Actualitate dec. 18, 2017 0 506

E groasă: judecătorul care a organizat la Cluj protestul magistraților, în premieră, spune că modificările la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală care au scos în stradă în ultimele săptămâni zeci de mii de români sunt un atac la funcționarea justiției. „Este practic un fel de luptă împotriva anticorupției, care va avea un efect devastator”, a spus el.

Câteva zeci de magistrați au protestat azi în fața Palatului de Justiție din Cluj – procurori și judecători – dar și în alte județe din țară. Cristi Danileț e judecător la Tribunalul Cluj și fost membru în Consiliul Superior al Magistraturii și a explicat de ce s-a ajuns ca zeci de magistrați să protesteze la Cluj împotriva acestor modificări ale Codului Penal și Codului de Procedură Penală. „Am decis la nivelul îtnregii țări să adoptăm o formă de protest ca un avertisment adresat clasei politice pentru modul în care a decis să trateze puterea judecătorească și pe procurorii din România”, a spus el. „Colegii de la Cluj au decis ca un sfert de oră să tacă transmițând un mesaj simplu, ei sunt muți de uimire. Practic nu suntem de acord cu modificările la legile justiției și lucrul acesta l-am exprimat în mod repetat toți judecătorii și toți procurorii de la nivelul Curții de Apel Cluj, toți judecătorii și toți procurorii din întreaga țară, am transmis CSM-ului, care a avizat negativ proiectele de modificare. Din perspectiva noastră aceste propuneri sunt defecte. Ceea ce ne-a siderat însă în mod absolut au fost propunerile de săptămâna trecută cu privire la Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Este practic un fel de luptă împotriva anticorupției, care va avea un efect devastator asupra cauzelor penale ordinare. Sunt colegi procurori care nu vor mai putea instrumenta cauzele penale pentru că li se iau instrumentele prin care pot să o facă. Siguranța cetățeanului este pusă în pericol, cetățeanul onest va avea de suferit. Suntem în imposibilitatea de a mai folosi înregistrările audio și video altele decât cele efectuate de către părțile implicate în dosare. E vorba de obligația judecătorului de drepturi și libertăți de a anunța partea pe care trebuie să o pună de exemplu sub puterea unui mandat de interceptare. Este vorba de eliminarea practic a infracțiunii de mărturie mincinoasă sau imposibilitatea de a mai aresta hoții periculoși sau tâlharii pentru că
practic cred că este un atac sistematic împotriva justiției și împotriva funcționării justiției. Se afectează organizarea instanțelor și parchetelor și modul de funcționare. Ce ați văzut aici a fost o adunare, peste o sută am numărat de magistrați, atât judecători cât și procurori, inclusiv am văzut procurori de la DNA, DIICOT, parchetele ordinare”.

Citește și:

Zeci de judecători ies în stradă în Cluj împotriva modificărilor la legile justiției

Articole similare

Nici un comentariu

Scrie un comentariu