Închide

Trump bagă 3 milioane de dolari în Cluj ca să țină rușii departe de Europa

ActualitateTop News by Actual de Cluj - dec. 19, 2017 1 2171

Americanii bagă milioane de euro în baza militară de la Luna, din Cluj, într-un program finanțat cu 200 milioane de dolari, din care la Cluj ajunge 1,5%.
Statele Unite anunță că investesc peste 200 milioane de dolari în bazele aeriene din Estul Europei, ca parte dintr-o inițiativă ce ar urma să împiedice „agresiunea Rusiei”, conform airforcetimes.com. Programul e inclus în legislația de apărare a SUA pentru anul fiscal 2018, semnat în 12 decembrie de președintele Donald Trump, care autorizează Air Force să cumpere teren și să construiască baze în afara Statelor Unite. În acest an bugetul, de 214 milioane de dolari, ajunge în Norvegia, Islanda și o parte din Estul Europei. La Câmpia Turzii ar urma să fie investite 2,95 milioane de dolari. Mare parte din investițiile din Europa, conform sursei citate, reprezintă construcția de hangare pentru avioanele și dronele SUA, ori repararea de piste de decolare.

Unele dintre aceste baze militare ar putea găzdui temporar avioane de vânătoare de ultimă generație, ca F-22 Raptor și F-35 Strike Fighter, precum și drone de recunoaștere care să vâneze submarinele rusești din Marea Nordului și Marea Baltică.

Baza militară 71 aeriană „General Emanoil Ionescu”de la Luna, de lângă Câmpia Turzii, e concepută ca bază operațională NATO, doar una din două aflate pe teritoriul României alături de cea din Fetești, Ialomița; baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, din Constanța, e a treia, aceasta e o bază NATO permanentă. Aerodromul din Luna datează din 1952 iar din 1970 a fost înființată o subunitate care să-l întrețină. În anii ’80 aici s-a format un regiment de parașutiști iar în 1982 a fost transformată în Escadrila de Aviație Vânătoare. Primul zbor de instrucție a avut loc în 1987. Din 2001 baza aeriană e dotată cu avioane MiG 21 Lancer iar în 2003 aici sunt mutate elicopterele de la fosta Bază 58 Boboc. Aerodromul a fost echipat la standarde NATO în 2006, cu sistem de radionavigație după investiții de 15 milioane de euro care permit operarea oricărui tip de avion de luptă în condiții meteorologice dificile, ziua și noaptea.

Un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare