Închide

Ultima fabrică deținută de stat din Cluj vrea insolvența, ca să nu dea faliment, contestă decizia ANAF care-i vinde terenurile și clădirile

EconomieTop News by Actual de Cluj - dec. 19, 2017 0 709

Fabrica de pantofi Clujana își cere, la Tribunalul Comercial din Cluj, insolvența, ca să nu dea faliment.
Conducerea fabricii de pantofi Clujana, una dintre mărcile de încălțăminte cele mai cunoscute din România după o tradiție de 80 de ani și un vârf de mii de angajați în comunism, anunță că a depus la Tribunalul Specializat Cluj o cerere privind deschiderea procedurii generale a insolvenței, „cu exprimarea intenției de reorganizare judiciară”. În plus Clujana SA a contestat în instanță măsurile executorii dispuse de ANAF, care a scos la vânzare mare parte dintre valoroasele active ale fabricii într-o licitație programată pentru mâine.

Mai exact sunt scoase la licitație nouă terenuri, între care cel mai mare, de 2.300 metri pătrați, cuprinde și hala de producție a fabricii; sunt, în total, peste 9.400 metri pătrați de terenuri scoase la licitație, aflate în piața 1 Mai din Cluj-Napoca, pentru 27,9 milioane de lei plus TVA, adică 7,7 milioane de euro. ANAF mai vinde și un spațiu comercial de 118 metri pătrați aflat pe strada Teodor Mihali, pentru 676.000 lei plus TVA, și un teren cu două clădiri de câte trei nivele, de 328 metri pătrați. Licitația e programată pentru 20 decembrie. E de semnalat că e vorba de vânzarea unor terenuri și spații comerciale ale fabricii și nu de liniile de producție ori de mărcile acesteia. Creditori sunt doar doi: chiar ANAF, adică Administrația pentru Contribuabili Mijlocii Cluj, și Banca Transilvania, aceasta din urmă având și ipoteca de rang I pe clădiri și terenuri, deci are prioritate în recuperarea banilor.

CLUJ-Raport Curent 19.12.2017 Ref Litigiu by actualdecluj on Scribd

Fabrica de pantofi Clujana SA aparține Statului și în 2017: acționar principal e Consiliul Județean Cluj, cu 93,4% din acțiuni. Bilanțul după prima jumătate a anului – pierderi de peste 3,3 milioane de lei, de trei ori mai multe decât în primul semestru al anului trecut, în condițiile în care veniturile au scăzut doar ușor, de la 5 milioane la 4,9 milioane. Cheltuielile, în schimb, au crescut substanțial, de la 6,3 milioane la 8,3. Astfel, datoriile Clujana ajung acum la 14 milioane de lei, dintre care cele mai multe – aproape 5 milioane – sunt la bugetul de stat. Faimoasa fabrică de pantofi ce angaja mii de persoane în vremurile sale de glorie are acum puțin peste 300 de angajați și face acum 90% din producție în regim lohn, adică oferă doar forța de muncă pentru alți clienți ce vor vinde apoi pantofii sub marcă proprie. Are însă și puțină producție sub marcă proprie, pe care o vinde în cele două magazine ale sale, care acum sunt scoase la vânzare de ANAF.

Citește și:

ANAF vinde Clujana la licitație, cere milioane de euro pe terenurile singurei fabrici deținute de stat din Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags