Închide

FOTO/VIDEO Imagini din iarna autostrăzilor. Ce progrese se fac pe Autostrada Transilvania

EconomieTop News by Kristina Reştea - dec. 19, 2017 0 1406

Se lucrează la cel mai lung tronson de autostradă (chiar dacă are doar 17,9 km) și cel mai dificil dintre cele 5 care unesc Câmpia Turzii de Târgu Mureș, arată reprezentanţii Pro Infrastructura, care estimează că bucăţica de A3 va putea fi finalizată abia în toamna anului 2019. Asta cu toate că asociaţia care monitorizează lucrările de infrastructură din România notează că s-au făcut progrese surprinzătoare.

O filmare aeriană de pe aproximativ 7 din cei 17,9 km arată stadiul lucrărilor pe lotul construit de Astaldi-Max Boegl pe Autostrada A3 între nod Chețani (Luduș) și nod Iernut. Acest tronson este unul din cele 5 segmente ale Autostrăzii Transilvania care leagă Câmpia Turzii de Târgu Mureș.

„Am rămas plăcut surprinși de stadiul lucrărilor pe acești 7 din cei 8 km care au primit autorizație de construire în luna mai 2017. Pentru o perioadă de execuție de 7 luni, avansul este foarte bun. Avem progres vizibil la structurile importante și chiar scurte segmente cu asfalt. Luna trecută s-a emis autorizație de construire și pentru restul lotului pentru coridorul inițial, urmând ca în 2018 (sperăm în cel mai scurt timp) să vedem autorizate și lucrările pentru care sunt necesare exproprieri suplimentare”, spun cei de la Pro Infrastructura. Aceştia menţionează că este vorba despre cel mai lung tronson (17,9 km) și cel mai dificil dintre cele 5 care unesc Câmpia Turzii de Târgu Mureș. Principalele structuri sunt: podul „dublu” peste Mureș din mijlocul localității Bogata (autostrada trece în doar câteva sute de metri de două ori peste râu), podul peste Mureș și peste calea ferată în apropiere de Luduș (la „granița” cu lotul vecin construit de Straco) și nodul Iernut (include pasaj DN14A). „Avem și provocări majore de ordin birocratic: exproprierile în Bogata și în nodul Iernut dar și relocările de stâlpi electrici (LEA) care deservesc uriașa Termocentrală Iernut”, subliniază reprezentanţii asociaţiei.

 

La final de noiembrie, raportul de progres oficial dat publicității de CNAIR arăta un stadiu fizic de execuție de 17% pentru acest proiect. Reprezentanţii Pro Infrastructura estimează finalizarea acestui contract pentru perioada septembrie-octombrie 2019.

Lunga poveste a Autostrăzii Transilvania a început încă din 2004 şi, de atunci, posibilii săi utilizatori încă o aşteaptă. „Îmi aduc aminte acum 10 ani când am început facultatea la Cluj, fiind din Mureş credeam că până termin facultatea o să merg pe autostradă acasă. Între timp, am terminat facultatea, m-am căsătorit şi probabil o să ies la pensie şi poate voi merge şi pe autostradă”, menţionează Robert S., la postarea Pro Infrastructura cu imagini de pe A3.

Citeşte şi:

Comisar european despre dezastrul infrastructurii: România a pierdut sute de milioane de euro destinaţi Transporturilor

 

Vezi şi:

Compania de Autostrăzi: în ce stadiu sunt lucrările la tronsoanele de autostradă din Cluj și ce promite pe anul viitor

 

Imagini Pro Infrastructura, de pe A3:

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.